6 Yoga Twists Tegen Obstipatie

6 Yoga Twists Tegen Obstipatie
(Last Updated On: december 9, 2019)
*For the English article, please select ‘English’in the top right corner/drop downmenu
yoga twists tegen obstipatie

Al een paar jaar doe ik minimaal 1x per week aan yoga. Gewoon omdat het goed voelt, en omdat ik weet dat het goed is voor je lichaam, flexibiliteit en mind. 
Sinds een paar maanden ben ik gestart met een dagelijkse korte serie van yoga twists tegen obstipatie (klik op de link voor mijn artikel) om mijn darmwerking te kunnen verbeteren. 

Ik heb mijn oefeningen uitgekozen op twists in de buikregio, dit omdat ik persoonlijk mijn darm wat soepeler wilde laten bewegen.
Twists in yoga zorgen er voor dat de toevoer van vers bloed met zuurstof richting de organen toeneemt en dat de spanning van de spieren afneemt. Dit zorgt voor ontspanning van je organen en darm en daardoor een verbeterde darmwerking en dus verminderde obstipatie.

Het korte rustmoment van yoga in de dag zorgt voor een vermindering van stress welke soms gedurende de dag opbouwt. Een moment van mindfulness voor een reset van je mind!

(Op deze pagina gebruik ik affiliate links van bol.com. Dit zijn producten die ik persoonlijk heb uitgekozen, omdat ik ze goed vind. Niet omdat ik door de fabrikant gesponsord wordt. Hierbij verwijs ik met een link naar de productpagina op bol.com. Als je de link volgt en zo’n product koopt krijg ik een commissie van bol.com, omdat ik indirect reclame heb gemaakt. Voor jou maakt dit niets uit, de prijs van je product is niet anders dan dat je gelijk naar bol.com zou zijn gegaan.)

De Yoga Twists Tegen Obstipatie

De volgende oefeningen zijn positief om de darmbeweging te bevorderen*:
*Als je last hebt van lichamelijke klachten, raadpleeg dan eerst je huisarts of fysiotherapeut voordat je zelfstandig aan de slag gaat!

Voor alle oefeningen is het belangrijk op gedurende de oefening rustig en diep te blijven doorademen. Het liefst door je neus, maar als dat niet prettig voelt, kan het ook gewoon door je mond.
Houd alle oefeningen ten minste 5 in- en uitademingen vast. 

Lukt het niet om zelf jouw obstipatie te verminderen en wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Ik vind het zelf altijd erg fijn om mijn oefeningen te doen op een yogamat, zodat ik niet op de koude harde grond zit. Het leukste vind ik om een mooie yogamat te kopen, zoals deze op bol.com met een mandala er op.

Ardha-Matsyendrasana yoga twists to beat constipation
Ardha-Matsyendrasana

Ardha-Matsyendrasana. Bij deze oefening begin je in kleermakerszit. Vervolgens breng je je rechterbeen omhoog en zet je je rechtervoet naast je linkerknie. Zorg dat je rug goed recht is, en duw je onderrug naar voren. Zet je rechterarm achter je neer op de grond. Twist vervolgens met je linker elleboog naar je rechterknie toe, en kijk achter je over je rechterschouder. Het is belangrijk dat de twist vanuit je romp komt, het maakt niet uit hoe ver je naar achter kunt kijken. Zorg dat er geen extra spanning op je nek staat omdat je naar achter kijkt! Daar jezelf weer rustig naar voren en herhaal het geheel voor je linkerbeen.

Pawanmuktasana. Wordt ook wel de wind-relieving pose genoemd, omdat je hier zeker wat winderigheid mee kwijt kunt als je daar last van hebt. Ga op je rug liggen en trek je knieën naar je borst toe. Omarm je benen en trek deze stevig tegen je borst aan. Breng je hoofd tussen je knieën om van jezelf een klein bolletje te maken. Schaam je niet als er wat gas vrijkomt uit je darmen. Dit is juist goed!

Malasana. Bij deze houding begin je staand. Zet je voeten iets breder dan je heupen en laat je tenen naar buiten wijzen. Breng je handen in Namasté (handpalmen tegen elkaar) voor je borst. Zak door je benen heen zodat je met je billen bijna op de grond zit en je knieën naast je schouders komen. Je armen zijn tussen je benen in, en druk met je ellebogen tegen je knieën aan om ruimte te maken in de heupen.

yoga poses constipation

Baddha Konasana. Ook wel bekend als de Butterfly-pose, omdat het op de vleugels van een vlinder lijkt. Kom zitten in kleermakerszit met je zitbotten goed op de grond, eventueel kun je een- voor een je billen een beetje naar achter trekken zodat je de grond goed voelt. Breng vervolgens je voeten tegen elkaar aan en trek deze naar je toe, voor zover dit prettig voor je voelt. Strek je onderrug, zodat je recht zit en buig met een rechte rug naar voren over je benen, zo ver dat lukt. Zodra je maximaal met een rechte rug naar voren bent gebogen, mag je je bovenrug krommen en je hoofd laten hangen. Zo wordt de stretch nog intenser.

Crescent twist gut health
Revolved Crescent Lunge

Revolved Crescent Lunge. Deze oefening zorgt voor een intense twist in je romp. Begin staand, zet je rechterbeen ver achter je en buig door je linkerbeen zodat je knie boven je enkel is. Zet je rechterhand ongeveer een vuistbreedte naast je linkervoet en zorg dat je rug goed recht is. Twist met je rechtershouder naar je linkerknie, strek je linkerarm richting het plafond en kijk naar je linkerhand. Herhaal voor links.

Childs pose yoga twists to beat constipation
Childs pose

Child’s Pose. De laatste oefening van de set. Hiermee kom je tot rust en strek je je ruggenwervel en romp. Kom op je knieën zitten, breng je grote tenen naar elkaar toe en breng je knieën naar de buitenkant van je yogamat. Maak je rug recht, en buig naar voren. Strek je armen lang voor je uit en duw je staartbeentje naar achter. Voel de rek in je ruggenwervel. Houd de oefening vast zolang deze goed voor je voelt.

Boekentips op bol.com*Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.