Gluten free FODMAP spice mix
| | | | |

7 Beste FODMAP en Glutenvrije Kruidenmix Recepten

Wanneer iemand het FODMAP dieet volgt of glutenvrij moet eten, dan is een van de grootste uitdagingen altijd: hoe maak ik mijn eten op smaak zonder in de winkel gekochte kruidenmixen? De meeste kruidenmixen uit de winkel bevatten vaak knoflook, ui of tarwe en dit maakt ze onbruikbaar voor het FODMAP en glutenvrije dieet. Dus, is het tijd voor een glutenvrije en FODMAP kruidenmix!

Het is super gemakkelijk om zelf kruidenmixen thuis te maken. En meestal is het zelfs goedkoper, omdat je alle kruiden kunt kopen in bulk. Ik koop meestal mijn kruiden en specerijen in een Aziatische supermarkt. Specerijen en kruiden zijn meestal veel goedkoper daar, omdat ze in Aziatische gerechten veel gebruik maken van specerijen.

De eerste keer dat je kruiden en specerijen gaat kopen kan het een beetje overweldigend zijn met alle verschillende soorten die je nodig hebt. Maar als je eenmaal een basis in huis hebt, hoef je alleen je voorraad maar te onderhouden.

Gezondheidsvoordelen van specerijen en kruiden

Specerijen en kruiden worden al eeuwenlang gebruikt om smaak aan voedsel te geven. Ze bieden een scala aan voedingsstoffen, antioxidanten en smaak, waardoor ze zeer gewaardeerd worden in vele culturen. Dus het is een goed idee om te beginnen met het dagelijks gebruik ervan in jouw maaltijden. Zo mis je de gezonde eigenschappen niet!

De exacte voedingswaarde van elk kruid en specerij varieert. Als je nieuwsgierig bent naar de voedingswaarde van je favoriete kruid of specerij, zoek ze dan op in de online NEVO-database van de Nederlandse overheid. De voedingswaarde van veel producten is getest in laboratoria, en deze resultaten zijn online gratis beschikbaar gesteld.

Antioxidanten, die zijn moeilijker te meten. Antioxidanten werken in je lichaam om oxidatie tegen te gaan. Op de lange termijn kan te veel oxidatie leiden tot ontstekingen. Dus het gebruik van producten die hoog zijn in antioxidanten zal helpen om de kans op ontstekingen te verminderen. En daarbij, de meeste producten die hoge hoeveelheden antioxidanten bevatten, zijn over het algemeen gewoon heel gezond. Des te meer reden om ze te eten!
Je kunt gebruik maken van de volgende regel om antioxidanten te herkennen in je eten: als jouw (natuurlijke) voedsel veel kleur heeft (bijv. groen, rood, paars, oranje) bevat het in principe antioxidanten.

Gedroogd Versus Verse kruiden

Met het oog op voedingswaarde, is het het beste om verse kruiden te gebruiken. Verse producten bevatten altijd meer voedingsstoffen, omdat veel vitaminen en antioxidanten zullen vervliegen tijdens het droogproces. Maar verse kruiden zijn niet altijd beschikbaar, en zijn duurder dan hun gedroogde tegenhanger. Dus probeer om vers en gedroogd af te wisselen, om het beste van beide werelden te krijgen.

Als je een kruidenplant koopt, of besluit om een aantal zaadjes te planten, zou dit een goede (en goedkope) manier om altijd een voorraad van verse en gezonde kruiden beschikbaar te hebben!

Mijn kruidenmixen in het artikel heb ik gemaakt met gedroogde specerijen en kruiden. Op deze manier kun je altijd een voorraadje klaar hebben staan.

Kruiden en Specerijen in het FODMAP Dieet

Volgens de Monash University zijn in principe alle verse en gedroogde kruiden en specerijen laag FODMAP, en dus vrij voor gebruik! Sommige van de specerijen en kruiden hebben een bovengrens, maar die bovengrens ligt meestal in de grammen van gebruik. Bijna niemand zal, binnen 1 portie van een maaltijd, snel gebruik maken van meerdere grammen kruiden en specerijen.

De enige kruiden die niet geschikt zijn, zijn gedroogde knoflook en ui, zoals je hopelijk weet als je het FODMAP dieet doet.

De 7 Beste Kruidenmixen

Hier beneden staat de lijst van de 7 beste kruidenmixen om te gebruiken binnen het FODMAP en glutenvrije dieet! Geen van de mixen bevat knoflook, ui of gluten bevattende granen. Natuurlijk als je glutenvrij eet, kun je knoflook of ui toevoegen als je dat lekker vindt.

In de mix recepten ik gebruik 1 eetlepel als een standaard maat, maar als je grotere hoeveelheden wilt maken, kan dat natuurlijk ook. Zolang je dezelfde verhouding voor alle kruiden en specerijen in het recept aanhoudt. Daarna gewoon alles bij elkaar in een glazen pot met deksel doen (zoals deze kleine weckpotjes op bol.com), deksel dicht en schudden maar!

Bij het gebruik van de mixen, is het raadzaam om te proeven tijdens het koken of je voldoende kruiden hebt gebruikt. De hoeveelheid kruiden die je lekker vindt, is zeer persoonlijk. Dus gewoon beginnen met 1 eetlepel, en voeg daarna meer toe als je meer smaak wilt.

Nasi mix:
4 eetlepels paprikapoeder
3 eetlepels gemalen koriander
2 eetlepels gemalen komijn
2 eetlepels gemalen selderij zaad
1 eetlepel gemberpoeder
1 eetlepel gemalen peper

Kruidenboter:
5 eetlepels gedroogde peterselie
4 eetlepels gedroogde bieslook
2 eetlepels gemalen peper
1 eetlepel gedroogde basilicum
0,5 eetlepel gemalen selderijzaad
0,5 eetlepel gemberpoeder

Kip mix:
10 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel gemberpoeder
1 eetlepel gemalen nootmuskaat
1 eetlepel piment
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel gemalen kurkuma
0,5 eetlepel gemalen kruidnagel

Paella mix:
6 eetlepels gemalen kurkuma
4 eetlepels gemalen peterselie
3 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels gemalen peper

Mosselen mix:
2 eetlepels gemalen peper
1 eetlepel gedroogde bieslook
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde oregano
0,5 eetlepel gedroogde laurier


Spaghetti mix:
3 eetlepels gedroogde peterselie
3 eetlepels gedroogde oregano
2 eetlepels gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel gemalen peper

Kruiden Bouillon:
9 eetlepels gedroogde selderijblad
6 eetlepels gedroogde kervel
6 eetlepels gemalen lavas
6 eetlepels gedroogde basilicum
1/2 eetlepel gemalen peper
1/3 eetlepel gemalen foelie
1/3 eetlepel gemalen kruidnagel
1/4 eetlepel gemalen laurier
1/4 eetlepel gemalen tijm

Aanwijzingen: plaats de gewenste
hoeveelheid kruidemix
in een thee ei of zeef
(zoals deze op bol.com) en kook.

FODMAP glutenvrij Spice mix

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.