Acaciavezels
| | |

Wat zijn acaciavezels, en is het goed voor onze darmen?

Tegenwoordig zijn er heel veel producten op de markt die beweren dat ze goed voor je zijn, of goed zijn voor jouw darmen. Één van deze producten zijn de prebiotica acaciavezels. Maar wat zijn acaciavezels eigenlijk? En wat voor effect heeft het op onze darmen?

Acacia vezels

Wat is acacia?

Acacia vezels worden gemaakt van een gum-achtige substantie die groeit uit acacia bomen. Deze bomen groeien vooral in de tropische regionen van de wereld zoals Afrika, Azië en het Midden Oosten.

Delen van de acacia boom en het gum worden al eeuwen gebruikt voor therapeutische doeleinden. En in de laatste jaren blijkt uit verschillende studies dat het acacia gum (en dus acaciavezels) een positief effect kunnen hebben op de bloedsuikerwaarden, het immuunsysteem en het darmmicrobioom. Dat is veelbelovend, maar het heeft uiteindelijk nog maar weinig bekendheid gekregen.

Er zijn dus vele gezondheidsproblemen waarbij acaciavezels mogelijk een positieve invloed kunnen uitoefenen. Maar op Positive Gut gaat het om darmgezondheid, dus daar focussen we in dit blog op!

Acaciagum wordt trouwens al jaren gebruikt als toevoeging en verdikkingsmiddel in voeding en cosmetica. Echter zijn die doseringen niet voldoende om ook écht een effect op de gezondheid te hebben.

Acaciavezels en darmgezondheid

Acaciavezels zijn prebiotisch. Dit betekent dat deze vezels in onze dikke darm verteerd worden door ons darmmicrobioom. Uit onderzoek is gebleken van de acaciavezels de groei stimuleren van onze gezonde bifidobacteriën en lactobacillen.

Bifidobacteriën en lactobacillen staan er om bekend dat zij een gunstige invloed hebben op darmgezondheid mede door de productie van korte keten vetzuren (o.a. butyraat). Hoe meer je van deze bacteriën hebt, hoe beter.

Van veel prebiotische supplementen is bekend dat zij een toename kunnen geven in gasvorming en een opgeblazen gevoel. De afbraak van vezels door onze darmbacteriën brengt namelijk meestal ook gasvorming met zich mee. Dit effect is meestal tijdelijk, en als je doorzet in het gebruik ervan neemt dit vrijwel altijd weer af. Bij acaciavezels is gebleken dat het minder gasvorming geeft dan veel andere gangbare vormen van prebiotica.

Uit een aantal kleine onderzoeken is gebleken dat acaciagum nuttig kan zijn in de behandeling van obstipatie. Hier moet echter nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Hoe gebruik je acaciavezels?

Acaciavezels zijn heel makkelijk toe te voegen aan het dagelijks voedingspatroon. De vezels zijn een witte poedersubstantie die goed oplost in water. Het is hierbij wel belangrijk dat je het water krachtig bovenop de vezels laat stromen, in een droog glas. (roeren helpt ook!)
Indien acaciavezels stilstaand in contact komen met een beetje vocht, vormt het namelijk een gum-achtige substantie die daarna nog moeilijk op te lossen is.

De werkzame dosis voor het ondersteunen van de bifidobacteriën en lactobacillen is 10 gram per dag.

Acaciavezels zijn tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar als voedingssupplement (bijvoorbeeld de Prebio M van prebioticas waar ik laatst een proefverpakking van thuisgestuurd kreeg) en dit kan een goede manier zijn om jouw darmmicrobioom te ondersteunen.

Echter is het wel belangrijk om een supplement niet jouw enige actiepunt te laten zijn. Juist ook vezels vanuit onze voeding hebben de mogelijkheid om de bifidobacteriën en lactobacillen te laten toenemen. En uiteindelijk is een volwaardig en gezond voedingspatroon de belangrijkste basis voor gezonde darmen!

Ik help mensen met het prikkelbare darm syndroom om een rustige buik en een goede stoelgang te bereiken via een gezonde voeding en leefstijl. Ben jij ook toe aan een rustige buik? Stuur me eens een berichtje en we praten verder.

Heb jij wel eens acaciavezels of een andere prebiotica geprobeerd? Laat het me weten in een reactie hieronder! Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Hoi Manon,
  Ja, ik wist al wel dat acaciavezels goed zijn voor de darmen en kunnen werken tegen obstipatie en ik gebruik ze ook al een tijd in combinatie met psylliumvezels. Ik kon echter nergens goede info over de dosering vinden. Die heb ik nu dus wel 🙂 dank je.
  Ik kan tot nu toe ook niet heel veel verschil merken door de inname ervan, maar zie nu ook dat ik erg aan de lage kant heb gezeten: nam 4 gram per dag.
  Vraag is wel: kun je het in combi met psyllium gebruiken in die hoeveelheden, of moet je het dan aanpassen?

  1. Hi Elly,
   de combinatie met psyllium kan geen kwaad. Bouw langzaam op naar de 10 gram.
   In de onderzoeken werd inderdaad geen effect gezien bij 5 gram, dus wellicht gaat het nog wat voor je doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.