Almonds fodmap
| |

Amandelen en het FODMAP Dieet

Amandelen zijn DE noot waar ik veel vragen over krijg van mijn clënten die het FODMAP-dieet volgen. Mag ik ze eten tijdens de low FODMAP-fase? Hoeveel mag ik eten? Moet ik nadenken over FODMAP-stapelen? Dit zijn allemaal vragen waar mijn cliënten mee worstelen. Vandaag geef ik jou ook het antwoord!

Het FODMAP-dieet is een eliminatiedieet dat effectief is voor symptoom reductie bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Als je meer wilt lezen over het FODMAP-dieet, bekijk dan de blog die ik daarover schreef.

De FODMAP in amandelen

Als het om amandelen gaat, kan het een beetje lastig worden tijdens het volgen van het FODMAP-dieet. Omdat je ze KUNT eten, maar niet in onbeperkte hoeveelheden. Dat is waar zelfbeheersing om de hoek komt!

Amandelen bevatten wat oligosacchariden-GOS. Maar je kunt ze wel eten! Tot 12 gram zijn ze volledig low FODMAP, en vanaf 24 gram zijn ze high FODMAP.

Dus een kleine portie amandelen die minder dan 12 gram weegt is prima te gebruiken tijdens het low FODMAP dieet! En ik zou je dit zeker aanraden, want een diversiteit aan plantaardige producten is essentieel als het gaat om gezonde darmen.

Als je niet zeker weet hoe je 12 gram amandelen moet gebruiken, heb ik wat advies voor je!
Ik raad aan om ze bijvoorbeeld in mijn zelfgemaakte granola te gebruiken of in een heerlijke chia pudding.

Op zoek naar verlichting van PDS klachten? Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je een opgeblazen gevoel, maagpijn en obstipatie onder controle kunt krijgen.

Amandelen en FODMAP stapelen

Bij gebruik van een product met een bovengrens in het FODMAP-dieet, is er kans op FODMAP-stapeling. Met FODMAP stapeling combineer je 3 of meer low FODMAP producten die een bovengrens hebben, en bereik je de FODMAP drempel.

Met amandelen bijvoorbeeld, als je 12 gram gebruikt, en ze niet combineert met andere producten die FODMAP’s bevatten, zit je veilig.
Maar als je 12 gram amandelen gebruikt en ze in een maaltijd combineert met een klein beetje flespompoen en kikkererwten uit blik, dan kun je de Oligosacchariden-GOS limiet bereiken. flespompoen is low FODMAP tot 45 gram en bevat wat GOS en mannitol in grotere porties. En kikkererwten uit blik zijn low FODMAP tot 42 gram en bevatten hogere hoeveelheden GOS.

In dit geval kunnen 3 producten die veilige hoeveelheden GOS bevatten, een trigger worden voor darmklachten als je ze combineert. Wees dus voorzichtig bij het kiezen van je producten!

FODMAP en noten

Over het algemeen geldt dat als het gaat om noten in het FODMAP-dieet, de meeste een bovengrens hebben. Sommige noten, zoals walnoten, pecannoten en macadamianoten, zijn in grote porties te gebruiken. Wil je meer lezen over noten en portiegroottes tijdens het FODMAP dieet, kijk dan eens op de blog die ik schreef over low FODMAP noten.

Voor de gezondheid is het een goede keuze om elke dag minstens 25 gram noten en zaden aan je dieet toe te voegen. Ze voorzien je van vezels, plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vitamines en mineralen. Ze helpen je op weg naar darmgezondheid!

Wat zijn jouw favoriete noten nu je het low FODMAP dieet volgt? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.