Antibiotica en Probiotica

Antibiotica en Probiotica
(Last Updated On: december 9, 2019)

Heb je in de afgelopen maanden (of zelfs jaren?) antibiotica gebruikt? Grote kans dat dat zo is. Antibiotica wordt vaak voorgeschreven om een bacteriële infectie te behandelen, en dat doen ze meestal heel effectief. Maar nu de grote vraag, heeft jouw arts je ook probiotica voorgeschreven om samen te nemen met de antibiotica? De kans is klein dat dat ook daadwerkelijk is gebeurd! Lees hier waarom je dat wel zou moeten doen!

Antibiotic Probiotic

Waarom Je Probiotica met Antibiotica Zou Moeten Gebruiken

Wanneer je antibiotica gebruikt, is diarree nooit ver weg. Vooral kinderen en ouderen hebben te maken met diarree door antibiotica. Het gebruik van antibiotica is niet leuk, maar dit maakt het alleen maar erger. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen.

Als je last hebt van chronische diarree, dus niet door antibiotica raad ik je aan om mijn artikel over chronische diarree te lezen.

Wat Doet De Antibiotica?

Als je een bacteriële infectie hebt, kunnen antibiotica nodig zijn om je te helpen de schadelijke bacteriën te verslaan. Antibiotica hebben veel levens gered en het is geweldig dat ze bestaan. Helaas is de laatste paar decennia het gebruik van antibiotica toegenomen en tegenwoordig komt het zelfs vaak voor in onze dagelijkse voeding.

Dit heeft ertoe geleid dat bepaalde bacteriën resistent zijn geworden tegen antibiotica en moeilijker zijn om te verslaan. De farmaceutische industrie had geen andere mogelijkheid dan verschillende soorten antibiotica te ontwikkelen.

Kort gezegd: antibiotica doden bacteriën. De slechte. En de goede. En dit is waar problemen kunnen ontstaan. Omdat jouw eigen gezonde darmbacteriën ook worden vernietigd door de antibiotica.

Je darmbacteriën leven samen in harmonie met jou. Ze helpen jouw immuunsysteem te versterken, produceren voedingsstoffen wanneer ze vezels voor je afbreken en hebben een directe verbinding met je hersenen via de hersen-darm-as. Je hebt ze nodig voor een gezond lichaam en antibiotica verstoren de harmonie waarin ze leven.
Wanneer de bacteriën verstoord raken, kunnen veranderingen in jouw darmen optreden. In sommige gevallen is de verstoring van de darmbacteriën nog steeds terug te vinden 1 jaar na het gebruik van de antibiotica. Er zijn zelfs tekenen dat de verstoring en / of vermindering van de darmbacteriën een rol kan spelen bij de ontwikkeling van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) en voedsel allergieën later in het leven.

Daarbij, wanneer jouw eigen bacteriën worden weggevaagd, kunnen andere (misschien zelfs schadelijke) bacteriën hun plaats innemen. Dit kan diarree en darmproblemen veroorzaken.

Genoeg reden om het gebruik van antibiotica niet licht te nemen! En om je darmen te ondersteunen als je ze wel moet nemen.

Hoe Kun Je De Verstoring Van Je Darmbacteriën Door Antibiotica Beperken?

Ik zou je altijd adviseren om de instructies van jouw arts op te volgen als het gaat om het gebruik van antibiotica. Als je de antibiotica niet gebruikt, wanneer dat wel nodig is, kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om jouw darm te beschermen wanneer je de antibiotica gebruikt! Namelijk probiotica!

Probiotica zijn levende bacteriën die je kunt nemen via suppletie. Deze bacteriën gaan door je spijsverteringskanaal en komen levend in je darmen aan. Deze bacteriën kunnen dan voorkomen dat de slechte bacteriën in jouw darm settelen en helpen een gezond milieu in jouw darm te behouden.

Heb je vragen over probiotica en jouw darmbacteriën? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Hoe Kies Je een Goede Probiotica?

Om een goed probioticum te vinden om je darmen te ondersteunen, raad ik je aan om mijn artikel ‘Hoe kies je een goede probiotica?’ te lezen. Het is belangrijk om een product te kiezen met de juiste dosering en de juiste bacteriestammen. En dit alles is te vinden op het etiket.
Het kiezen van het ‘verkeerde’ product heeft niet het gewenste effect op jouw darmen en kan een verspilling van jouw geld zijn.

Als je eenmaal de juiste probiotica voor hebt gevonden, zorg er dan voor dat je het dagelijks gebruikt. Houd zoveel mogelijk tijd tussen de antibiotica en probiotica. Het is bijvoorbeeld verstandig om ’s avonds je probiotica in te nemen als je ’s ochtends de antibiotica gebruikt. Blijf de probiotica nog 2 weken gebruiken, nadat je klaar bent met de antibiotica.

Probiotica zijn ook van nature te vinden in sommige producten. Maar vaak is de hoeveelheid die in deze producten aanwezig is lager dan de hoeveelheid die je via suppletie kunt krijgen.
De natuurlijk voorkomende probiotica zitten in gefermenteerde producten. Het gebruik van gefermenteerde producten is altijd een gezonde voedingskeuze, maar nog meer als je antibiotica gebruikt!
Goede en gezonde bronnen van probiotica zijn: (de links gaan naar mijn artikelen)
– Alle soorten gefermenteerde voedingsmiddelen: zuurkool, augurken, Kimchi
– Yoghurt. Zorg ervoor dat er bacteriën op de verpakking staan vermeld!
– Kefir
Kombucha

Dagelijkse gebruik van dergelijke producten kan je helpen om gezonde bacteriën in jouw darmen aan te vullen.

Heb je recent antibiotica gebruikt en de probiotica toegevoegd? Laat me weten over jouw ervaring!

Leestips op bol.comGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.