FODMAP bananen
| |

Bananen en FODMAP

Binnen het FODMAP-dieet, zijn sommige producten een beetje dubbelzijdig. Een van die producten is bananen. Je kunt ze wel en niet eten. Lekker duidelijk toch? Dus hoe zit dat nou met FODMAP en bananen? Geen zorgen, ik zal je precies vertellen hoe het zit.

FODMAP bananas

Welke FODMAP zit in bananen?

Als je de FODMAP-app van Monash University opent en naar bananen zoekt. Zul je zien dat er 5 verschillende soorten worden vermeld. De rijpe, onrijpe, gedroogde en suikerbanaan in de rijpe en onrijpe variant. Al deze soorten hebben een andere portiegrootte die je kunt eten tijdens het laag FODMAP dieet en de suikerbanaan bevat een andere FODMAP dan de gewone banaan, om het nog ingewikkelder te maken.

De rijpe suikerbanaan bevat fructose, terwijl de gewone en gedroogde banaan Oligo-fructanen bevatten. Afhankelijk van jouw voedselgevoeligheden kun je zelf beslissen of je bananen eet of niet, en welke je kiest. Als je meer wilt lezen over de verschillende FODMAP-groepen, lees dan mijn artikel over het FODMAP-dieet.

Toch een beetje hulp nodig bij het volgen van het FODMAP dieet? Klik hier om een gratis kennismaking in te plannen met de Positive Gut diëtist.

Hoe veel banaan kun je eten tijdens het FODMAP dieet?

Zoals hierboven genoemd, kun je, afhankelijk van je gevoeligheden, fructose of Oligo-Fructanen, bananen wel of niet eten. Het hangt af van de rijpheid van de banaan, of je er meer of minder van kunt eten. Als een gewone banaan echt rijp is, en bruine vlekken heeft, eet hem dan niet. 35 gram is de bovengrens van rijpe banaan wat je kunt eten, dus dat is niet zo veel.

Als een gewone banaan onrijp is, wat betekent: niet te groen, misschien een beetje groen aan de bovenkant, mooi geel en geen bruine vlekken. Dan kun je er 100 gram van eten, wat een goede portiegrootte is.

Gedroogde bananen, of bananenchips, zijn meestal een no-go. De bovengrens is 30 gram, dus als je ze echt wilt eten, kun je ze wegen voor de juiste portiegrootte.

De suikerbananen hebben zoals gezegd een iets andere portiegrootte. Een stevige suikerbanaan is laag FODMAP tot 112 gram. En een rijpe is laag FODMAP tot 56 gram. Dat is nogal een verschil!

Hoe zorg je dat je altijd de juiste rijpheid in huis hebt?

Als je bananen koopt, koop er dan 1 of 2 om ervoor te zorgen dat ze niet te veel rijpen voordat je de kans krijgt om ze te eten. Het is zonde om bananen met bruine vlekken weg te gooien.

Een ding dat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je altijd bananen hebt, is om ze in te vriezen. Koop een tros bananen die precies rijp zijn, haal de schil eraf zodra je thuiskomt, stop ze in luchtdichte containers en vries ze in. Op deze manier zullen de bananen niet blijven rijpen en krijgen ze geen hoger FODMAP-gehalte.
Zodra je de bananen wilt gebruiken, snijd je de bevroren banaan in een portie van 100 g en bewaar je de rest van de banaan voor de volgende keer in de vriezer.

Zorg er echt voor dat je de schil eraf haalt voordat je de bananen invriest, als ze eenmaal bevroren zijn, is de schil er echt moeilijk af te halen! (En ik spreek uit ervaring …)

Op deze manier heb je altijd bananen bij de hand om een voedzame smoothie te maken, of om mijn recept voor gezonde bananenpannenkoeken te maken! Laat ze echter niet ontdooien om ze op te eten! Het worden trieste (ietwat slijmerige) hoopjes als ze bevroren zijn geweest!

Voor meer FODMAP tips en een persoonlijk dieetplan: plan een gratis kennismaking in met de Positive Gut diëtist.

Herken de juiste rijpheid banaan tijdens FODMAP dieet.
Zo herken je de juiste rijpheid van de banaan
FODMAP banana bag

Wat gebeurt er als de banaan bruin wordt in je tas?

Ik denk dat iedereen het herkent, ’s morgens heb je een perfect gele banaan, geen bruine vlekken, en hij ziet er zo smakelijk uit! Dus je besluit de banaan mee te nemen voor later op de dag. Je stopt de banaan in je tas en ’s middags besluit je hem op te eten. Je haalt hem uit je tas en bent onaangenaam verrast! De banaan is nu volledig bedekt met bruine vlekken! Hoe is dat gebeurt? En kun je hem nog steeds eten tijdens het FODMAP-dieet?

Een banaan kan bruin worden als hij rijpt, maar kan ook bruin worden als gevolg van druk van buitenaf. We hebben net geleerd dat je een rijpe banaan beter niet kunt eten tijdens het FODMAP dieet. Maar zijn de bruine vlekken die de banaan in je tas krijgt hetzelfde als de bruine vlekken wanneer deze rijpt?

Volgens Ernst Woltering, hoogleraar productfysiologie aan Wageningen University, is de bruiningsreactie in beide gevallen hetzelfde. De banaan wordt bruin als bepaalde enzymen in de banaan met elkaar in contact komen. Wanneer de banaan niet rijpt en niet beschadigd raakt, worden deze enzymen gescheiden door celmembranen. Zodra de banaan rijpt of beschadigd raakt, worden deze membranen zwak of raken ze beschadigd en komen de enzymen met elkaar in contact. De banaan zal dan bruin worden.

Het bruin worden in je tas heeft niets te maken met het rijpen van de banaan, maar is een gevolg van de hierboven beschreven reactie. Tijdens het FODMAP-dieet kun je vanwege het rijpingsproces geen bruine banaan eten. Door de rijping worden de koolhydraten met lange ketens afgebroken tot koolhydraten met kortere ketens, en sommige van deze koolhydraten met kortere keten zijn fructanen. Toch zou ik je niet adviseren om de bruine banaan uit je tas te eten, omdat de enzymen die vrijkomen wanneer de banaan bruin wordt, ook het rijpen van de banaan kunnen bevorderen. Uiteindelijk weet je niet of de plek bruin is van beschadiging of van rijping. Beter voorkomen dan genezen!

Als je overdag een banaan wilt meenemen, koop dan een bananencontainer om je banaan in je tas te bewaren. Dat is een gemakkelijke manier om een gezond en FODMAP-vriendelijk tussendoortje, en een beetje gemoedsrust te hebben! Houd je wel aan de aanbevolen portiegroottes zoals we hierboven besproken hebben!

Hoe zit dat met bakbanaan?

Bakbanaan is weer een heel ander verhaal dan de gewone banaan. En goed nieuws! Bakbanaan is low FODMAP en kun je vrij eten. Dus als je wilt bakken of een banaan in een recept wilt gebruiken, pak dan de bakbanaan! Een bakbanaan smaakt iets anders dan een gewone banaan, en is rauw niet zo lekker. Maar in baksels is het een prima vervanging voor de gewone banaan.

Heb je bananen gegeten binnen het FODMAP-dieet? Of neem je ze wel eens mee in jouw tas? Vertel me wat je ervaring is!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.