Bananen en FODMAP

Bananen en FODMAP
(Last Updated On: april 26, 2021)

Binnen het FODMAP-dieet, zijn sommige producten een beetje dubbelzijdig. Een van die producten is bananen. Je kunt ze wel en niet eten. Makkelijk toch? Dus hoe zit dat nou met FODMAP en bananen?

Geen zorgen, ik zal je precies vertellen hoe het zit.

Kom je er zelf niet uit met het FODMAP dieet en wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

FODMAP bananas

Welke FODMAP Zit in Bananen?

Als je de FODMAP-app van Monash University opent en naar bananen zoekt. Zul je zien dat er 5 verschillende soorten worden vermeld. De rijpe, onrijpe, gedroogde en suikerbanaan in de rijpe en onrijpe variant. Al deze soorten hebben een andere portiegrootte die je kunt eten tijdens het laag FODMAP dieet en de suikerbanaan bevat een andere FODMAP dan de gewone banaan, om het nog ingewikkelder te maken.

De rijpe suikerbanaan bevat fructose, terwijl de gewone en gedroogde banaan Oligo-fructanen bevatten. Afhankelijk van jouw voedselgevoeligheden kun je zelf beslissen of je bananen eet of niet, en welke je kiest. Als je meer wilt lezen over de verschillende FODMAP-groepen, lees dan mijn artikel over het FODMAP-dieet.

Hoe Veel Banaan Kun je Eten Tijdens het FODMAP Dieet?

Zoals hierboven genoemd, kun je, afhankelijk van je gevoeligheden, fructose of Oligo-Fructanen, bananen wel of niet eten. Het komt neer op de rijpheid van de banaan, of je er meer of minder van kunt eten. Als een gewone banaan echt rijp is, en bruine vlekken heeft, eet hem dan niet. 35 gram is de bovengrens van rijpe banaan wat je kunt eten, dus dat is niet zo veel.

Als een gewone banaan onrijp is, wat betekent: niet te groen, misschien een beetje groen aan de bovenkant, mooi geel en geen bruine vlekken. Dan kun je er 100 gram van eten, wat een goede portiegrootte is.

Gedroogde bananen, of bananenchips, zijn daarentegen ook meestal een no-go. De bovengrens is 30 gram, dus als je ze echt wilt, kun je ze wegen voor de juiste portiegrootte.

De suikerbananen hebben zoals gezegd een iets andere portiegrootte. Een stevige suikerbanaan is laag FODMAP tot 112 gram. En een rijpe is laag FODMAP tot 56 gram. Dat is nogal een verschil!

FODMAP banana yes no
Zo herken je de juiste rijpheid van de banaan

Hoe Zorg Je Dat Je Altijd De Juiste Rijpheid in Huis Hebt?

Als je bananen koopt, koop er dan 1 of 2 om ervoor te zorgen dat ze niet te veel rijpen voordat je de kans krijgt om ze te eten. Het is zonde om bananen met bruine vlekken weg te gooien.

Een ding dat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je altijd bananen hebt, is om ze in te vriezen. Koop een tros bananen die precies rijp zijn, haal de schil eraf zodra je thuiskomt, stop ze in luchtdichte containers en vries ze in. Op deze manier zullen de bananen niet blijven rijpen en krijgen ze geen hoger FODMAP-gehalte.
Zodra je de bananen wilt gebruiken, snijd je de bevroren banaan in een portie van 100 g en bewaar je de rest van de banaan voor de volgende keer in de vriezer.

Op deze manier heb je altijd bananen bij de hand om een voedzame smoothie te maken, of om mijn recept voor gezonde bananenpannenkoeken te maken! Laat ze echter niet ontdooien om ze op te eten! Het worden trieste (ietwat slijmerige) hoopjes als ze bevroren zijn geweest!

Zorg er echt voor dat je de schil eraf haalt voordat je de bananen invriest, als ze eenmaal bevroren zijn, is de schil er echt moeilijk af te halen! (En ik spreek uit ervaring …)

Hoe zit dat met bakbanaan?

Dat is weer een heel ander verhaal. En goed nieuws! Bakbanaan is low FODMAP en kun je vrij eten. Dus als je wilt bakken of een banaan in een recept wilt gebruiken, pak dan de bakbanaan! Een bakbanaan smaakt iets anders dan een gewone banaan, en is rauw niet zo lekker. Maar in baksels is het een prima vervanging voor de gewone banaan.

Heb je bananen gegeten binnen het FODMAP-dieet? Vertel me wat je ervaring is!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.