De beste supplementen tegen een lekkende darm

De beste supplementen tegen een lekkende darm
(Last Updated On: mei 21, 2020)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu 

Zoals vermeld in mijn artikel over een lekkende darm, zijn er verschillende supplementen die kunnen helpen bij het genezen van een lekkende darm. Vandaag wil ik dieper ingaan op deze supplementen en de functie die ze in het lichaam hebben. Op deze manier kun je begrijpen waarom een bepaald supplement nuttig kan zijn of wordt voorgeschreven door een therapeut. Blijf lezen voor de beste supplementen voor lekkende darm!

(Op deze pagina gebruik ik affiliate links van bol.com. Dit zijn producten die ik persoonlijk heb uitgekozen, omdat ik ze goed vind. Niet omdat ik door de fabrikant gesponsord word. Hierbij verwijs ik met een link naar de productpagina op bol.com. Als je die link volgt en zo’n product koopt krijg ik een commissie van bol.com, omdat ik indirect reclame heb gemaakt. Voor jou maakt dit niets uit, de prijs van je product is niet anders dan dat je gelijk naar bol.com zou zijn gegaan.)

Leaky gut supplements

De beste supplementen tegen een lekkende darm

Supplementen kunnen het vermogen van je lichaam om zichzelf te genezen ondersteunen en ze kunnen tekorten helpen voorkomen of opvullen. Op deze manier heeft je lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft om zichzelf te herstellen. Sommige supplementen leveren brandstof voor de darmcellen of de gezonde bacteriën in je darmen. Dat zijn degenen die je lekkende darm kunnen helpen genezen!

Als je een lekkende darm hebt (of denkt te hebben). Bespreek dit dan altijd met jouw arts, diëtist of andere therapeut. Zij kunnen je helpen op je reis naar genezing.

Denk je dat je een lekkende darm hebt en kom je er zelf niet uit? Wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

DDP-IV

DPP-IV-enzymen worden meestal geproduceerd in de darmen. Het is essentieel voor de afbraak van voedseleiwitten die Proline bevatten. Proline zit in bijvoorbeeld gluten en caseïne (melk). Als deze eiwitten niet goed worden afgebroken, hopen de aanwezige exorfines zich op in de darmen, wat kan leiden tot endorfine resistentie en een verstoring van de functie van dopamine, insuline en cortisol.

Een tekort aan DPP-IV zal leiden tot een verminderde spijsvertering en een opbouw van deze exorfinen. Bij een lekkende darm kan dit tot symptomen leiden, omdat de darm ook deze exorfinen in de bloedbaan doorlaat.

Een voorbeeld van dit supplement is DPP-IV Ultimate van Vitakruid.

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen helpen het lichaam voedsel af te breken. Je lichaam produceert van nature spijsverteringsenzymen in je alvleesklier. Het lichaam ‘slaat’ de spijsverteringssappen vervolgens op in de galblaas. Klaar voor gebruik als er voedsel in de darmen komt.

Als je lichaam niet genoeg spijsverteringsenzymen produceert of als de enzymen het voedsel niet goed voor je verteren, dan is het belastend voor je spijsverteringskanaal. Dit kan tot onrust in de darmen leiden omdat de bacteriën die daar aanwezig zijn, het voor je zullen verteren. Dit resulteert in meer gas en kan uw darmen irriteren / ontsteken.

Een goede spijsvertering helpt om een gezonde darmomgeving en een gezonde darm te behouden.

Een voorbeeld van een enzymsupplement is Super Enzymes van NOW.

L-Glutamine

Glutamine is een aminozuur dat wordt gebruikt voor een grote verscheidenheid aan functies in het lichaam. Gerelateerd aan Leaky Gut, is glutamine gelinkt aan sneller darmherstel, vermindering van darmbeschadigingen en kan het bijdragen aan het algehele onderhoud van de darmfunctie en -structuur. Afgezien daarvan is glutamine in verband gebracht met een vermindering van de darmpermeabiliteit (doorlaarbaarheid) bij atleten die presteren in de hitte en dus onder stress.

Glutamine is de belangrijkste energiebron voor je epitheelcellen (je darmcellen). Meestal is je lichaam perfect in staat om glutamine te produceren, maar bepaalde omstandigheden kunnen een tekort veroorzaken. Tekorten worden meestal gezien in verband met stress, infecties, vasten en zware lichaamsbeweging.

Suppletie van glutamine kan de darmcellen helpen om de brandstof te krijgen die ze nodig hebben om te genezen en zich te delen. Dit kan helpen bij het genezen van de lekkende darm.

Een voorbeeld van een L-Glutamine supplement is Now L-Glutamine 500 mg Capsules

Prebiotica

Een prebiotica is de voedselbron voor de gezonde bacteriën in je darmen.

Het lichaam kan prebiotica niet afbreken. Het reist onaangetast door het spijsverteringskanaal. Zodra prebiotica in de dikke darm aankomt, zullen je darmbacteriën ze afbreken (fermentatie). Je darmbacteriën leven van deze fermentatie en als een mooi bijproduct produceren ze voedingsstoffen voor je zoals vitamine K en korte keten vetzuren (SCFA). Deze voedingsbron kan je gunstige darmbacteriën helpen om te gedijen in je darmen. Deze gunstige bacteriën beschermen op hun beurt je darmen tegen schadelijke indringers zoals slechte bacteriën, schimmels en gisten. Als je meer wilt lezen over prebiotica, bekijk dan het artikel dat ik erover schreef.

Een lekkende darm is vaak gecombineerd met dysbiose. Bij dysbiose is de darm uit balans, wat negatieve effecten heeft op de gezondheid van uw darm. Prebiotica kunnen de dysbiose helpen genezen.

Prebiotica worden aangetroffen in voedingsvezels, complexe koolhydraten (oligosacchariden), fytochemicaliën en bepaalde vetzuren. Raadpleeg mijn artikel over prebiotica voor een meer uitgebreide uitleg.

Probiotica

Behalve dat het misschien hetzelfde klinkt, verschillen probiotica enorm van prebiotica. De prebiotica zijn de voeding. De probiotica zijn de bacteriën zelf. Het nemen van een probiotisch supplement kan helpen bij het herstel van je gezonde darmmicrobioom.
Het nemen van de toegevoegde gezonde darmbacteriën uit het supplement zal jouw eigen darmbacteriën helpen de overhand te krijgen op schadelijke bacteriën. Als je meer wilt lezen over het kiezen van een probiotisch supplement dat bij je past, bekijk dan mijn artikel over probiotica.

Kurkuma

Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen, vermindert oxidatieve stress in het lichaam en belemmert de ontstekingsroute die leidt tot het openen van de tight-junctions in een lekkende darm.

Kurkuma kan tijdens het koken worden gebruikt of als supplement worden ingenomen. Kurkuma heeft een zeer slechte biologische beschikbaarheid. Door het te combineren met peper verbetert de opname.

Een voorbeeld van een kurkuma supplement met peper is NUTRALIE Biologische Kurkuma met Gember en Zwarte Peper.

Vitamine D

Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem en er is aangetoond dat een vitamine D-tekort ontstekingsmarkers verhoogt. Langdurige ontsteking kan leiden tot een lekkende darm. Het repareren van een vitamine D-tekort kan een eerste stap zijn om lekkende darm te genezen.

Een voorbeeld van een vitamine D supplement is Golden Naturals Vitamine D3 25 mcg.

Omega-3

Stress en oxidatieve stress in het lichaam kunnen ontstekingen bevorderen. Ontstekingen kunnen een lekkende darm veroorzaken. Van Omega-3 is aangetoond dat het ontstekingen vermindert en dus oorzaak van lekkende darm kan helpen verminderen. Omega-3 is te vinden in vette vis of kan in supplement vorm worden ingenomen als je niet van vette vis houdt.

Een voorbeeld van een omega-3 supplement is de veganistische Arctic Blue Omega 3 algenolie.

Wat heb jij gedaan om je lekkende darm te genezen? Laat me je verhaal weten in de reacties hieronder!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *