Boek Review: Fiber Fueled

Boek Review: Fiber Fueled
(Last Updated On: november 20, 2020)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu 

Niet zo lang geleden deelde ik het gelukkige nieuws op Instagram dat ik eindelijk HET darmgezondheidsboek van het moment had ontvangen: ‘Fiber Fueled’ geschreven door Dr. Will Bulsiewicz a.k.a. de Gut Health MD op Instagram.
Natuurlijk wil ik een recensie van het boek delen en mijn mening of het de moeite waard is of niet. Lees dus verder voor meer informatie over Fiber Fueled!

Dit is GEEN gesponsorde post. Ik kocht het boek en besloot dat het een recensie verdiende. Het boek is momenteel alleen in het Engels verkrijgbaar. Hopelijk verandert dat snel!

(Op deze pagina gebruik ik affiliate links van bol.com. Dit zijn producten die ik persoonlijk heb uitgekozen, omdat ik ze goed vind. Niet omdat ik door de fabrikant gesponsord word. Hierbij verwijs ik met een link naar de productpagina op bol.com. Als je die link volgt en zo’n product koopt krijg ik een commissie van bol.com, omdat ik indirect reclame heb gemaakt. Voor jou maakt dit niets uit, de prijs van je product is niet anders dan dat je gelijk naar bol.com zou zijn gegaan.)

Over de auteur: Dr. Will Bulsiewicz

Het afgelopen jaar volg ik dr. B (zoals hij zichzelf noemt in podcasts). Hij is een arts en gastro-enteroloog die gespecialiseerd is in darmgezondheid.

Zoals hij het zelf beschrijft, begon hij zijn medische opleiding zonder enige interesse in voeding en had hij helemaal geen gezond dieet. Hij werkte lange uren op zijn stages en at vaak afhaalmaaltijden.

Dit was vele jaren het geval totdat hij zijn vrouw ontmoette. Ze was vegetariër en hij ging op onderzoek uit naar gezond eten en werd helemaal weggeblazen! De studies die hij vond over het verband tussen voeding en gezondheid waren overweldigend en hij besloot ernaar te handelen.

Dr. B is een dokter, heeft veel ervaring in de praktijk en deed jarenlang medische onderzoeken die hij ook publiceerde en waarvoor hij prijzen ontving. Het is behoorlijk indrukwekkend. En voor mij bewijst deze achtergrond dat hij absoluut een betrouwbare informatiebron is!

Over het boek

Het boek is opgedeeld in 3 grote delen. Het ‘Knowledge is Power’-gedeelte waarin Dr. B. de wetenschap achter het microbioom uitlegt en waarom het belangrijk is voor de gezondheid.
De ‘Fiber Fueled Approach’ waarbij Dr. B. uitlegt welk voedsel wel en niet mag worden geconsumeerd als je wilt dat je microbioom gezond is!
Het ‘Fiber Fueled Plan’ waar alle informatie wordt gecombineerd tot leefstijladvies en een 4-weeks maaltijdplan inclusief recepten. Jij kunt dus ook Fiber Fueled worden!

Het is super handig, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Wat ik me helemaal kan voorstellen nadat je een hoop informatie hebt gekregen!

Ben je op zoek naar meer ondersteuning bij het volgen van een dieet voor gezonde darmen? Plan een gratis PDS-klachten evaluatie in, en ik zal je laten zien hoe ik kan helpen.

Knowledge is Power

De informatie in het boek is heel goed geschreven en begrijpelijk voor iedereen. Het bevestigt mijn kennis van het microbioom en biedt de bronvermelding waar die specifieke informatie te vinden is en nog meer!

Tijdens het boek wordt (schokkend) duidelijk hoeveel ziekten en gezondheidsproblemen kunnen beginnen met darmgezondheid. Van diabetes, multiple sclerose, reumatoïde artritis en colitis ulcerosa tot lupus en nog veel meer!

Je darmbacteriën doen zoveel om je immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te ondersteunen! Het is geweldig.

Na alle informatie over de darm, gaat Dr. B. in op medicatie en het effect op de darmgezondheid. Gelukkig is hij een echte dokter, dus hij kan de nuance brengen tussen de behoefte aan medicijnen en het effect dat het heeft op je darmen.

Het volgende deel van het boek gaat over voedingsstoffen en hun effect op de gezondheid en verschillende soorten vezels. Persoonlijk vond ik de uitleg super duidelijk en nuttig. En zelfs ik heb veel regels gemarkeerd om weer terug te kunnen vinden!

Fiber Fueled Approach

In dit deel van het boek legt Dr. B. uit welk voedsel wel en niet moet worden gegeten. Het komt neer op plantaardige variatie! Planten in alle kleuren, of ‘Eat the Rainbow’ zoals hij het zelf zegt. Dr. B. beschrijft alle plantaardige varianten die je kunt (en moet) gebruiken. Om je voldoende inspiratie te geven om je foodtrip te beginnen.

Gluten worden in dit boek niet in het verdomhoekje gezet (waar ik het helemaal mee eens ben!) en granen kunnen worden gegeten. De enige producten die voor het microbioom moeten worden weggelaten, zijn dierlijke producten, sterk bewerkte voedingsmiddelen en grote hoeveelheden olie. Er worden geen strikte beperkingen gegeven, maar ik kan me voorstellen dat een volledig plantaardig voedingspatroon voor sommige mensen een stap te ver kan gaan.

Dr. B. besteedt vervolgens een hoofdstuk aan voedselgevoeligheden en de mogelijkheid om uw microbioom te laten wennen aan bepaalde producten door ze langzaam en regelmatig in uw dieet op te nemen. Dit was relatief nieuwe informatie voor mij, en ik ga het zeker proberen! Eerst bij mezelf, en als het werkt, op mijn cliënten!

Wil jij werken aan jouw darmgezondheid door middel van een op maat gemaakt voedingsplan? Ik kan je helpen!

Daarna wordt er aandacht besteed aan het FODMAP-dieet en het maaltijdplan begint ook als een low FODMAP-maaltijdplan. Waar je in de loop van de tijd probeert je tolerantie voor FODMAP’s op te bouwen.

Fermentatie krijgt ook een podium in het boek, Dr. B. vertelt enthousiast over zijn liefde voor gefermenteerd voedsel en het zelf fermenteren van voedsel. Wat je echt enthousiast maakt om zelf te gaan fermenteren!

Na fermentatie bespreekt hij prebiotica, probiotica en postbiotica. En gaat verder met de lijst met voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte.

De Fiber Fueled voedingsmiddelen hebben een bijnaam van F GOALS, waarbij elke letter staat voor een voedselgroep die je moet eten. Fruit & gefermenteerd, Groenen en granen, Omega-3 Super Seeds, Aromaten (ui en knoflook), Peulvruchten en Sulforafaan (broccolispruiten en groene groenten).
De bijnaam zou het gemakkelijker moeten maken om te onthouden, maar persoonlijk bleef het voor mij niet plakken.

Fiber Fueled Plan

Hier begint het eetplezier! Dr. B. Begint met het uitleggen van belangrijke gewoonten, zoals het creëren van een gezondheidsmentaliteit, streven naar 90% succes, fysieke activiteit, timing van maaltijden en bewust eten en stressvermindering.

Nadat je dat allemaal weet, zal Dr. B. je precies vertellen wat je moet eten in het maaltijdplan van 4 weken, inclusief alle recepten en boodschappenlijstjes. Super handig! De recepten klinken heerlijk, al heb ik nog geen tijd gehad om ze uit te proberen. Helaas staan er geen foto’s van de maaltijden, wat voor mij meestal een grote factor is om te beslissen of ik het wil eten of niet.

Toch liever een gepersonaliseerd dieetplan om gezonde darmen te bereiken? Verminder klachten van een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree. Plan een gratis PDS-klachten evaluatie in, en ik zal je laten zien hoe ik kan helpen.

Het oordeel

Je raadt het misschien al … Ik ben super positief over dit boek. Ik had niets anders verwacht van de MDL-arts die ik nu al een jaar volg.

Als je meer wilt weten over de darmgezondheid, de functie van het microbioom en een stappenplan wilt hebben om het te volgen en te implementeren, koop dan zeker dit boek. (klik op de link om naar bol.com te gaan)

De twee kleine nadelen van dit boek zijn voor mij het gebrek aan recepten foto’s en het feit dat er heel weinig ruimte is voor dierlijke producten. Ik ben geen voorstander van het gebruik van dierlijke producten binnen het dieet (ik probeer persoonlijk zo min mogelijk dierlijke producten te eten). Maar ik geloof wel dat een kleine hoeveelheid gefermenteerde zuivel of gerijpte kaas niemand kwaad doet. Maar zoals hierboven vermeld, streef naar 90% succes ….. en eet dan wat kaas!

Heeft jij al eerder van Dr. B. gehoord? Heb je zijn boek gelezen? Laat me weten wat je denkt in een reactie hieronder!2 thoughts on “Boek Review: Fiber Fueled”

 • Hi Manon,

  Ook ik ben SUPER enthousiast over Dr. B’s boek Fiber Fueled. Zelfs zo enthousiast dat wij (mijn man en ik) sinds juni tot op heden nog steeds 100% plantaardig eten. In het begin echt de 4 weken gevolgd met de opbouw van de FODMAP;s en daarna kris kras door het boek de (overheerlijke) recepten gemaakt. Was al jaren op zoek naar antwoorden v.w.b. voeding/dieet/lifestyle, maar dit boek gaf mij alle antwoorden. En in 3 maanden tijd is mijn man 14 kilo afgevallen, van hoge bloeddruk naar normale, cholesterol van hoog naar normaal, Hashimoto (trage schildklier) TSH waarde van hoog naar normaal, vitamine B12 van sky high naar normaal, alleen vitamine B6 nog aan hoge kant.
  Je begrijpt, dat dit ons nieuwe lifestyle is. Op dit moment volg ik een 7-weekse online cursus van Dr. B, super interessant!

  Mijn complimenten voor jouw mooie en informatieve website!

  Groetjes,
  Petra Wilderink

  • Hoi Petra,

   Wat fijn dat het jullie zo goed geholpen heeft! Ik hoor inderdaad veel positieve verhalen over het dieet zoals dr. B het beschrijft, en veel aspecten ervan pas ik dan ook toe in mijn dieetpraktijk!
   Succes met de cursus en dank voor het compliment!

   Groetjes, Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *