Boek Review: Total Gut Balance

Boek Review: Total Gut Balance
(Last Updated On: januari 27, 2020)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu 

Zoals sommigen van jullie misschien op mijn Instagram hebben gezien, heb ik mijzelf kort geleden getrakteerd op een nieuw boek! Dr. Will Bulsiewicz a.k.a. de Gut Health MD bracht dit boek onder mijn aandacht op zijn Instagram en mijn nieuwsgierigheid was getriggerd!
Ik bestelde meteen ‘Total Gut Balance’ een boek van Dr. Mahmoud Ghannoum en moest vervolgens 3 weken wachten voordat het arriveerde. Yay, Nederland! Zo langzaam.
Terwijl ik het boek aan het lezen was, realiseerde ik me dat het leuk zou zijn om een boek review te schrijven op Positive Gut. Dus hier gaan we, het boek review ‘Total Gut Balance’!

(Op deze pagina gebruik ik affiliate links van bol.com. Dit zijn producten die ik persoonlijk heb uitgekozen, omdat ik ze goed vind. Niet omdat ik door de fabrikant gesponsord word. Hierbij verwijs ik met een link naar de productpagina op bol.com. Als je die link volgt en zo’n product koopt krijg ik een commissie van bol.com, omdat ik indirect reclame heb gemaakt. Voor jou maakt dit niets uit, de prijs van je product is niet anders dan dat je gelijk naar bol.com zou zijn gegaan.)

Total Gut Balance Review

Over de Auteur: Dr. Mahmoud Ghannoum

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van dr. Mahmoud Ghannoum gehoord voordat ik aan dit boek begon. Maar het blijkt dat hij zijn strepen heeft verdiend in de darmgezondheidswereld! Dr. Ghannoum is een vooraanstaand onderzoeker op het mycobioom (dat is net als het microbioom, maar dan voor de schimmels die in je darmen leven!), hij heeft meer dan 400 artikelen gepubliceerd, heeft een bedrijf dat supplementen voor de darmgezondheid maakt en heeft een podcast waar hij darmgezondheid bespreekt.

Erg indrukwekkend. Hij besloot al zijn kennis te bundelen in het boek ‘Total Gut Balance‘, dat veel informatie en een uitgeschreven dieetplan bevat.

Over het Boek

BELANGRIJK: het boek is Engelstalig en op dit moment zijn er geen vertalingen beschikbaar. Ik weet niet of dat in de planning zit, maar het is belangrijk om te weten voor je tot aankoop aan zou gaan.

Het boek zelf is mooi vormgegeven en bevat veel informatieve afbeeldingen en lijsten die de informatie helpen verklaren. Alle feiten in het boek zijn wetenschappelijk onderbouwd. Dr. Ghannoum heeft studies gedaan met het aanbevolen dieet en heeft de effectiviteit ervan aangetoond!

De Informatie

De feiten en informatie in het boek zijn erg nuttig en persoonlijk vond ik het verfrissend. Het mycobioom is niet iets waar je nog te veel over hoort, dus het is leuk om als een van de eersten je informatie te krijgen.

Dr. Ghannoum geeft een overzicht van de ‘goede’ en ‘slechte’ schimmels en bacteriën in je microbioom en wat te doen als de ‘slechte’ de overhand nemen. Dit wordt uitgelegd in het dieetplan. Voor mij is het dieetplan echt in lijn met mijn persoonlijke kennis en mening over de juiste voeding voor de darmgezondheid. Dat is een mooie bevestiging van mijn kennis over de darmen.

Ook geeft Dr. Ghannoum duidelijke en op wetenschap gebaseerde verklaringen waarom sommige diëten goed zijn voor de darmgezondheid, en sommige niet. Hij bespreekt bijvoorbeeld het paleo, keto, het standaard westerse dieet, het mediterrane dieet en het vegetarische / veganistische dieet.

Nadat de ‘goede’ en ‘slechte’ zijn uitgelegd, gaat het boek verder met een hele reeks feiten over Candida in al zijn vormen. Dat is informatief, maar ik vond het een beetje teleurstellend. Candida IS de meest bekende schimmel, maar ik had graag meer willen weten over alle andere nieuwe schimmels waarover we zojuist hebben gehoord! Hopelijk komt die informatie nog.

Het dieet

Het dieetgedeelte van het boek biedt lijsten met voeding om elke dag te eten, 3 keer per week en zo weinig mogelijk tot nooit. En plakt daar een aantal weekmenu’s aan vast. Dit maakt het een zeer begrijpelijk dieet om te volgen. Het komt eigenlijk neer op een relatief laag koolhydraatdieet dat veel groenten, fruit, noten, volle granen en wat dierlijke eiwitten bevat. Zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen zijn inbegrepen en een overvloed aan specerijen en kruiden wordt aanbevolen. Er worden geen voedselgroepen uitgesloten, wat resulteert in een zeer praktisch uitvoerbaar dieet.

Het dieet lijkt op een Whole Food Plant-Based (WFPB) benadering, maar met wat eieren, vis en zuivelproducten. Dit zal voor veel mensen een veel gemakkelijkere stap zijn dan het daadwerkelijk elimineren van al hun dierlijk voedsel.

Ongeveer de helft van het boek bestaat uit recepten. Dit vond ik persoonlijk een beetje teleurstellend. Ik hoopte dat meer dan 150 pagina’s van het 322 pagina’s tellende boek feiten en informatie zouden zijn. Maar toch, de meeste recepten lijken aantrekkelijk.

Aan het einde van het boek staan links om meer bronnen online te vinden op de website van het boek. Helaas werken deze links op het moment van schrijven van deze blog niet.

Het oordeel: Ga het lezen!

Over het algemeen is het een geweldig boek om informatie te krijgen over de darmgezondheid en de beste voedingsmiddelen voor een gezond microbioom. Het biedt diepgaande en wetenschappelijk onderbouwde uitleg over waarom je een product wel of niet zou moeten gebruiken. Een goede manier om kennis te vergaren en om te weten waarom je het dieet volgt!
Maar nogmaals, het boek is momenteel alleen in het ENGELS te koop!

Als je nieuwsgierig bent geworden naar het boek, klik dan op deze link om ‘Total Gut Balance’ op bol.com te kopen.

Lees je niet zo graag Engels en wil je hulp om je mycobioom in balans te brengen? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Als je liever eerst nog verder leest over darmgezondheid, het FODMAP dieet, het microboom, PDS en vele andere onderwerpen, dan kan dat hier op Positive Gut.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *