Butyraat in voeding

Butyraat in voeding
(Last Updated On: februari 24, 2021)

Heb je ooit van butyraat gehoord? Voor veel mensen is butyraat erg onbekend, maar het draagt enorm bij aan de darmgezondheid en de gezondheid in het algemeen! Lees verder om erachter te komen wat butyraat is en hoe je butyraat uit voeding kunt halen.

Korte Keten Vetzuren (SCFA)

Wanneer je vezels eet, beginnen je darmbacteriën via fermentatie korte keten vetzuren (Short Chain Fatty Acids – SCFA) te produceren. Er zijn 3 hoofdtypen SCFA: butyraat, acetaat en propionaat.

SCFA hebben meerdere gezondheidsvoordelen.
Ze helpen de dikke darm zuurder te maken, zodat het minder aantrekkelijk wordt voor ontstekingsbevorderende bacteriën om daar te verblijven en SCFA remt ook actief de groei van ziekmakende bacteriën.
SCFA levert energie voor de cellen in je darmen.
Ze bevorderen de beweging van je darmen, de darmmotiliteit.
SCFA vermindert viscerale overgevoeligheid, wat goed nieuws is voor mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS)!
Ze verminderen ontstekingsmarkers.

Dat is de algemene functie van de SCFA, behoorlijk indrukwekkend toch? Maar elk type SFCA heeft een specifiek gezondheidsvoordeel. Vandaag focussen we ons op butyraat en de voedingsmiddelen die helpen om het te produceren. Hoe krijg je butyraat uit voeding? Je wilt de gezondheidsvoordelen niet missen!

Wil je hulp bij het creëren van een voedingspatroon waarbij je veel butyraat binnenkrijgt? Plan een gratis kennismakingsgesprek in, en ik laat je zien hoe ik kan helpen!

Butyraat in voeding

Wat is butyraat?

Zoals hierboven vermeld, is butyraat een SFCA die wordt geproduceerd door fermentatie van vezels door de bacteriën in je darmen.

De specifieke bacteriën die butyraat produceren, zijn grampositieve anaërobe bacteriën. Je hoeft dat niet te onthouden, alleen ter info! Als je de bacteriën wilt herkennen in, bijvoorbeeld, een ontlastingsmonster of een probiotica, zoek dan naar Faecalibacterium Prausnitzii of Roseburia. Dit zijn onder andere de grootste groepen butyraat-producerende bacteriën in de darmen.

Specifiek heeft butyraat de volgende gezondheidsvoordelen:
Antitumor eigenschappen
Ontstekingsremmend
Herstel en verbeteren de barrièrefunctie van darmcellen
Herstel lekkende darm door het versterken van tight-junctions
Stimuleert de productie van antibacteriële eiwitten
Ondersteuning van immuuncellen in de darm
Stimuleert celgroei en DNA-synthese
Reguleert honger en verzadiging
Verbetert de viscerale gevoeligheid en darmmotiliteit
Verlaagt het cholesterol door de cholesterolsynthese in de darmen te remmen
Verbetert de insulineresistentie

Reden genoeg voor mij om mijn butyraat producerende bacteriën gezond en gelukkig te maken! Maar hoe vind je butyraat stimulerend voedsel?

Hoe krijg je butyraat uit voeding?

Inmiddels weet je dat butyraat niet gewoon in voedsel aanwezig is. Je kunt butyraat niet aan een product toevoegen en vervolgens de gezondheidsvoordelen hebben.
Butyraat wordt in je darmen gemaakt door fermentatie van fermenteerbare vezels en resistent zetmeel.

De butyraat-producerende bacteriën zullen bij de meeste mensen in de darmen aanwezig zijn. Maar hoe beter je ze voedt, hoe meer er zullen zijn om het goede butyraat voor je te produceren! Zorg er dus voor dat je jouw butyraat-producerende bacteriën voedt en profiteer van de gezondheidsvoordelen!

Wil je een op maat gemaakt plan voor gezonde darmen, alleen voor jou? Plan een gratis Wil je een op maat gemaakt plan voor gezonde darmen, alleen voor jou? Plan een gratis PDS-klachtenevaluatie in en ik zal je laten zien hoe ik kan helpen!

Producten met fermenteerbare vezels

Vezels zijn over het algemeen de belangrijkste voedingsbron voor jouw darmbacteriën. Wanneer je voldoende vezels eet, zullen jouw darmbacteriën sterk en gezond worden en jouw gezondheid ondersteunen.
Je vindt vezels in vrijwel alle soorten plantaardig voedsel. Denk hierbij aan fruit, groenten, noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten.

Butyraat wordt voornamelijk geproduceerd uit fermenteerbare vezels en resistent zetmeel.

De voedingsmiddelen die specifiek butyraat bevorderende fermenteerbare vezels en resistent zetmeel bevatten, zijn:
Haver
Rijst
Aardappelen
Peulvruchten
Inuline
Oligofructose
Artisjok
Yams
Cichoreiwortel
Prei
Ui
Knoflook
Tarwe
Bananen
(Citrus) vruchten
Groenten
Noten
Peulvruchten

Probeer dus minstens één keer per dag van deze lijst te eten, om ervoor te zorgen dat je je butyraatproducerende bacteriën de voeding geeft die ze nodig hebben om je gezond te houden!

Zoals je misschien hebt opgemerkt als je het FODMAP-dieet volgt, bevatten veel voedingsmiddelen die de productie van butyraat stimuleren, veel FODMAP’s. Daarom is het belangrijk om niet te lang op het laag FODMAP-dieet te blijven en je darmen gezond te houden.

Alle andere vezelsoorten uit planten ondersteunen een gezond microbioom en mogen zeker niet worden vergeten. Het consumeren van een grote diversiteit aan planten gedurende de week zal zorgen voor een diverser en gezonder microbioom.

Eet dus je planten! En vertel me over je ervaringen met vezelrijk voedsel!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.