Case study reflux stomach aches
|

Case Study: 45-jarige vrouw met maagzuur en buikpijn

Vandaag is het weer tijd voor een nieuwe case study! De laatste keer vertelde ik je over mijn cliënt Vanessa, een 24-jarige vrouw met een opgeblazen gevoel en buikpijn. En vandaag wil ik je graag vertellen over Melissa, een 45-jarige vrouw met brandend maagzuur en buikpijn. Door Melissa’s verhaal te delen, verwacht ik je meer inzicht te geven in mogelijke oplossingen om PDS-symptomen te verminderen.

De informatie op Positive Gut is alleen voor informatieve doeleinden. De informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd jouw arts als je je zorgen maakt over jouw gezondheid.

Wie is Melissa?

Voor deze case study zal ik mijn cliënt Melissa noemen. Dit is niet haar echte naam.

Melissa nam in mei 2020 voor het eerst contact met mij op via mijn online diëtistenpraktijk. We zaten midden in de Corona-lockdown in Nederland, dus de online praktijk was een ideale manier om klanten te blijven helpen.
Ze was 45 jaar en had sinds 2 maanden last van dagelijkse klachten van buikpijn en zure oprispingen.

Ze had in het verleden nog nooit problemen met de spijsvertering gehad en maakte zich grote zorgen over het ontstaan van haar symptomen. Melissa had met haar huisarts gesproken. Die had haar gerustgesteld dat het niets zorgwekkend was. Het werd haar aangeraden om naar een Darm diëtist te gaan. En zo vond ze mij!

Mijn eerste consult met Melissa

Mijn eerste consult met Melissa was op een late woensdagmiddag. Ze had mijn voorbereidende vragenlijst ingevuld en had een eet en symptomendagboek bijgehouden gedurende de 4 dagen voorafgaand aan ons gesprek. Dit is een goede start om ons gesprek mee te beginnen.

We begonnen met een uitgebreid gesprek over haar symptomen. Melissa vertelde me dat ze haar symptomen nu ongeveer 2 maanden had. Het was heel plotseling begonnen met een intense en korte pijn in haar buik na een etentje met vrienden. De intense pijn kwam nooit meer terug, maar Melissa had nu dagelijkse maagzuur oprispingen en buikpijn.

Melissa’s ontlasting leek op diarree en ze had 1-2x per dag ontlasting van type 5-6 van de Bristol Stool Chart (zie onderstaande afbeelding). Tijdens ons gesprek werd ook duidelijk dat haar galblaas 15 jaar geleden was verwijderd. Dit kan een factor zijn die nu bijdraagt aan symptomen en zachte ontlasting.

Bristol Stool Chart
The Bristol Stool Chart

In de afgelopen weken had Melissa wat vrij verkrijgbare maagzuurmedicijnen geprobeerd om haar symptomen te verlichten. Daarbij was ze begonnen met het nemen van een magnesiumsupplement om spierkrampen te verminderen.

Melissa was haar hele leven al aan het Jojo-diëten geweest en sinds een paar jaar had ze haar lichaamsgewicht geaccepteerd. Nu lag de focus op het stabiel houden van haar gewicht.
Ze woonde met haar man en kinderen en werkte 3 ochtenden per week.

Melissa’s belangrijkste doel voor onze consulten was om erachter te komen wat de triggers waren voor haar symptomen en om erachter te komen hoe ze op de juiste manier kon worden aangepakt.

Het eet en klachtendagboek

Nadat Melissa en ik haar symptomen en levensstijl uitgebreid hadden besproken, bekeken we haar eet- en klachtendagboek. Ze had 5 dagen voor het consult bijgehouden wat ze eet, drinkt en of ze klachten had in het dagboekformaat dat ik haar had gestuurd. En ik stelde aanvullende vragen over haar eetgewoonten.

Een paar dingen vielen mij op:
– Melissa dronk bij haar maaltijden.
– Ze at niet voldoende vezels.
– Ze gebruikte regelmatig producten met veel suiker.
– Haar voedingspatroon was niet zo regelmatig als het idealiter zou moeten zijn.
– Ze probeerde haar vetinname laag te houden, omdat het symptomen veroorzaakte.

Dat bood volop kansen voor verbetering! Ik gaf Melissa een samenvatting van mijn bevindingen en we gingen verder met het plan.

Het plan

Op basis van Melissa’s eetgewoonten, supplementinname en voedingspatroon hebben we een plan opgesteld. Het kwam hierop neer:

Vervang het magnesium voor een goed opneembare magnesium variant.

30 minuten voor en na de maaltijd niet drinken. Om de spijsvertering te ondersteunen.

Verhogen van de vezelopname. Om de consistentie van de ontlasting te verbeteren en het darmmicrobioom te ondersteunen.

Regelmaat creëren. Door een regelmatig voedingspatroon te hebben met kleinere maaltijden gedurende de dag, is het gemakkelijker verteerbaar.

Ik heb alles voor Melissa op papier gezet en als voorbeeld een maaltijdplan op maat gemaakt. Ze kon meteen beginnen!

Heb je last van PDS-symptomen zoals maagzuur reflux, buikpijn of dunne ontlasting? Ik kan helpen!

De vervolgconsulten

Tijdens ons eerste vervolgconsult vertelde Melissa me dat ze zich al een stuk beter voelde! Ze had een paar dagen gehad die niet helemaal goed waren gegaan, maar haar symptomen waren er niet meer elke dag. Hoewel ze wat moeite had om een regelmatig eetpatroon aan te houden en eten en drinken gescheiden te houden, veranderde ze wel haar magnesiumsupplement en at ze regelmatiger en vezelrijker dan voorheen.

Melissa vertelde dat ze nog wel eens buikpijn had en dat ze door de reflux ’s nachts soms wakker werd. Ze zei dat ze op haar buik slaapt en dit kan haar symptomen kan verergeren.

We pasten het plan aan. Ze zou blijven werken aan het plan dat we al hadden gemaakt, maar ze ging ’s avonds wat pepermunt- en gemberthee drinken om de symptomen te verlichten. Ze kon ook een kruidensupplement nemen als haar symptomen heel erg waren en ze zou de bovenkant van haar matras wat optillen om er zeker van te zijn dat haar hoofd niet lager was dan haar buik als ze slaapt.

Tijdens ons tweede vervolgconsult was Melissa super blij! Ze had geen buikpijn meer gehad en zeer zelden voelde ze haar maagzuur. Als ze maagzuur reflux had, kon dat altijd worden terug herleid aan een super vette maaltijd. Dit is voor de meeste mensen een trigger voor maagzuur. Dus dat viel mee.

Haar stoelgang was genormaliseerd en ze was begonnen met bakken om vezelrijke snacks voor zichzelf te maken.

Op dat moment had Melissa geen vragen meer en had ze het gevoel dat ze alles wist wat ze moest weten om haar leven zonder symptomen te leiden. We besloten geen vervolgconsulten meer in te plannen en Melissa kon altijd contact met me opnemen als ze nog vragen had.

De conclusie

Voor Melissa lag de oplossing voor haar symptomen bij enkele kleine aanpassingen in haar eetgewoonten en supplement inname, gecombineerd met een meer vezelrijk dieet.

Soms kunnen symptomen uit het niets opduiken omdat de darmen na verloop van tijd minder veerkrachtig kunnen worden. Een onevenwichtig voedingspatroon of eetgewoonten na het verwijderen van de galblaas kunnen jarenlang geen problemen veroorzaken, maar het kan problemen gaan veroorzaken naarmate je ouder wordt.

Op zoek naar klachtenvermindering van PDS? Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je een opgeblazen gevoel, buikpijn en obstipatie onder controle kunt krijgen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.