Case study: 24 jarige vrouw met een opgeblazen gevoel en buikpijn

Case study: 24 jarige vrouw met een opgeblazen gevoel en buikpijn
(Last Updated On: augustus 2, 2020)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu 

Vandaag wil ik graag een verhaal met je delen over een van de cliënten waarmee ik onlangs heb gewerkt. Door je haar verhaal te vertellen, verwacht ik je meer inzicht te geven in mogelijke oplossingen om jouw PDS klachten te verminderen.

De informatie op Positive Gut is alleen voor informatieve doeleinden. De informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd jouw arts als je je zorgen maakt over jouw gezondheid.

IBS dietitian

Wie is Vanessa?

Voor deze case study noem ik mijn cliënt Vanessa. Dit is niet haar echte naam.

Vanessa nam voor het eerst contact met mij op via mijn online diëtistenpraktijk in de zomer van 2019. Ze was 24 jaar oud en worstelde al meer dan anderhalf jaar dagelijks met spijsverteringsproblemen. Ze begon haar dag met een rustige buik en gedurende de dag kreeg ze steeds meer een opgeblazen gevoel. Aan het eind van de dag zag ze eruit alsof ze een paar maanden zwanger was, ze had last van boeren, ze had buikpijn en had vaak het gevoel van aandrang zonder dat ze het echt kon gaan. Bovendien was haar ontlasting erg inconsistent. Ze ging tussen de 1x per drie dagen en 3-5 keer per dag naar het toilet en had normale ontlasting tot diarree. (Bristol Stool Chart Type 3 tot 7, bekijk de afbeelding hieronder)

Bristol Stool Chart
Bristol Stool Chart

Vanessa was naar de dokter geweest en werd doorverwezen naar het ziekenhuis om testen te laten uitvoeren. Haar bloed werd getest op allergieën, ze kreeg een echo van haar buik en een lactose– en fructose-ademtest.

Alle tests kwamen negatief terug. Er werd geen verklaring gevonden voor haar klachten. De dokter gaf haar medicijnen om haar buik te kalmeren en stuurde haar naar huis.

Vanessa was blij dat er niets aan de hand was, maar ze ontdekte al snel dat de medicatie niet veel hielp. Op dat moment besloot ze op zoek te gaan naar een diëtiste die gespecialiseerd is in darmgezondheid en nam contact met mij op. Ze wilde gewoon een rustige buik hebben en de reden achterhalen waarom ze klachten had.

Mijn eerste consult met Vanessa

Mijn eerste consult met Vanessa was op een woensdagmiddag. Voorafgaand aan het consult had ze mijn vragenlijst ingevuld en een eet- en klachtendagboek bijgehouden.
Ze begon haar verhaal te vertellen en beantwoordde al mijn vragen om haar verhaal zo duidelijk mogelijk te krijgen.

We ontdekten dat stress en nachtdiensten op het werk (ze werkt in de gezondheidszorg) een negatief effect hadden op de klachten.
2x per week ging ze naar de sportschool, en dat gaf altijd wat verlichting van de klachten.

Vanessa vertelde me dat ze dacht dat appels en bloemkool ook klachten gaven.
En in het verleden had ze geprobeerd psylliumvezels te gebruiken en heeft ze geprobeerd zo gezond mogelijk te eten met zo min mogelijk snacks en suiker. Niets van dit alles had geholpen.

Ten tijde van het eerste consult stond ze op het punt om het huis van haar ouders te verlaten en bij haar vriend te gaan wonen. Dit vond ze natuurlijk enorm leuk, maar het verergerde ook haar klachten.

Het eet- en klachtendagboekje

Nadat Vanessa en ik haar klachten en levensstijl uitgebreid hadden besproken, was het tijd om haar eet- en klachtendagboekje te bekijken. Ze had dit 5 dagen voor het consult bijgehouden in het dagboekbestand dat ik haar had toegestuurd. Aan de hand van het dagboek beantwoorde zij aanvullende vragen over haar eetgewoonten.

Een paar dingen vielen mij op.
– Vanessa gebruikte regelmatig zoetstoffen.
– Ze had een voedselpatroon dat weinig vezels bevatte.
– Vanessa at te snel en kauwde niet voldoende.
– Ze dronk water bij haar maaltijden.
– Ze gebruikte dagelijks hoog FODMAP-voedsel.

Genoeg om op door te gaan, naar mijn ervaring! Ik gaf haar een mondelinge samenvatting van mijn bevindingen en we bespraken het plan.

Het dieetplan

Op basis van Vanessa’s klachten, eetgewoonten en dieet bespraken we een dieetplan. Het kwam hierop neer:

Een aangepast low FODMAP-dieet. Vanessa was negatief getest op lactose en fructose. En hoewel die tests niet 100% van de tijd betrouwbaar zijn, heeft het geen zin om ze volledig te negeren. Als Vanessa de klachten op het aangepaste FODMAP-dieet zou houden, zouden we later de lactose en fructose alsnog toevoegen.

Meer aandacht voor eetgewoonten. Vanessa zou better opletten of zij voldoende kauwt om haar spijsvertering te bevorderen, en ervoor te zorgen dat ze niet bij haar maaltijden drinkt.

Streef naar vermindering van stress. Met behulp van YouTube-video’s zou Vanessa thuis yoga-houdingen uitvoeren die kunnen helpen om een opgeblazen gevoel te verminderen.

Ik legde Vanessa alles uit wat ze moest weten om aan de slag te gaan en gaf haar alle middelen die zij nodig had om dit goed te kunnen doen. Ze ging dit 4 weken proberen tot ons volgende consult. Als ze vragen of onzekerheden had, kon ze ten allen tijde contact met me opnemen.

Wil je het FODMAP-dieet volgen of je eetpatroon veranderen? Plan een gratis kennismakingsgesprek in om jouw opties te bespreken!

De vervolgconsulten

Tijdens ons eerste vervolgconsult werd duidelijk dat het aangepaste FODMAP-dieet en het veranderen van eetgewoonten hun steentje bijdroegen! Vanessa had maar één keer buikpijn gehad (wat ze kon relateren aan stress bij het verhuizen), had veel minder last van een opgeblazen gevoel en had normale ontlasting!
Ze was er niet in geslaagd om met yoga te beginnen en had niet het gevoel dat ze daar de tijd voor zou hebben met de verhuizing. Omdat ze zich al beter voelde, lieten we dat doel los.
Een bijwerking van het dieet was dat ze ook wat was afgevallen, wat niet echt de bedoeling was.

We bespraken manieren om gewichtsverlies tijdens het FODMAP-dieet te beperken, deelde recepten uit en gingen verder met de herintroductie van FODMAP’s.

Tijdens het tweede consult vertelde Vanessa me dat ze de FODMAP-fructanen met knoflook had getest en brood had getest. Brood ging goed, maar ze kon het niet meer dan bij 2 maaltijden per dag eten, dan kreeg ze klachten. Knoflook ging niet goed.
Haar lichaamsgewicht was niet meer gedaald.
Ze ging het herintroduceren voortzetten en later nog een keer naar knoflook kijken.

Bij het derde consult had Vanessa ui getest en was niet zo zeker van het effect daarvan. Ze had banaan, spruitjes en bosbessen geprobeerd en dat was geen probleem! Het leek erop dat fructanen – granen, fruit en groenten geen probleem waren. En fructanen – ui en knoflook mogelijk triggers zijn.
We maakten een plan om polyolen te testen en bespraken supplementen die kunnen helpen bij het afbreken van fructanen als ze uit eten zou gaan.

Tijdens het vierde consult vertelde Vanessa dat ze buikklachten had gehad. Dit was meestal gerelateerd aan stress op het werk en het was zeker niet zo extreem als voorheen.
Ze had mannitol getest (wat niet goed ging, dus ze had gelijk over bloemkool!), sorbitol (dat veroorzaakte niet al te veel problemen) en GOS (wat goed ging).
Vanessa had de herintroductie voltooid en had nu een goed idee over welke voeding haar klachten verergerde.
Ze wilde minder streng worden met het FODMAP-dieet en besloot haar voedselkeuzes te maken op basis van haar intoleranties. Ze zou niet te streng zijn tijdens het uit eten gaan. Als ze klachten kreeg, zou ze proberen terug te denken om de klachten te koppelen aan een product dat ze gegeten had. Dit zou gemoedsrust geven omdat ze zou weten waar het fout is gegaan.

Vanessa had het gevoel dat ze haar klachten onder controle had en voelde zich zoveel beter. Het begrip van waar haar klachten vandaan kwamen en hoe dit te voorkomen maakte het veel leuker en meer onstspannen om te eten.

We besloten dat dit het juiste moment zou zijn om de dieetbegeleiding te beeïndigen. Als Vanessa nog vragen zou hebben of als ze een verergering van klachten zou opmerken, zou ze weer contact met me opnemen.

Conclusie

Voor Vanessa lag de oplossing van haar klachten in de juiste eetgewoonten en een aangepast FODMAP-dieet. Het was niet nodig dat ze het volledige FODMAP-dieet volgde, wat het gemakkelijker maakte om dit te doen.

Een FODMAP-dieet kun je het beste volgen onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist. Het is een lastig dieet en het is gemakkelijk om te weinig te eten en af te vallen. Zoals Vanessa in haar eerste maand ervaarde.

Als je jezelf in Vanessa herkent, hoop ik dat deze case study je kan helpen inzicht te krijgen in oplossingen voor je klachten. Maar houd in gedachten dat iedereen anders is, en wat voor Vanessa werkt, mogelijk niet voor jou werkt.

Bij het vinden van de oplossing voor jouw klachten, kan ik helpen.

Ben je klaar met jouw PDS klachten? Wil je geen opgeblazen gevoel meer hebben en gewoon van het leven kunnen genieten zonder je zorgen te maken over je buik? Neem dan contact met me op!

JA! Ik ben klaar met mijn PDS klachten!

Ik kan je helpen! Plan een gratis kennismakingsgesprek in om elkaar te ontmoeten en te zien of we een goed gevoel bij elkaar hebben.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *