Hoe de Darm diëtist Prikkelbare Darm Syndroom aanpakt

Hoe de Darm diëtist Prikkelbare Darm Syndroom aanpakt
(Last Updated On: juni 24, 2021)

Als het gaat om Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), kan het moeilijk zijn om een diëtist of arts te vinden die jouw PDS-symptomen benadert op de manier waarop jij geholpen wilt worden. Dus vandaag wil ik een licht werpen op mijn benadering van PDS en laten zien hoe ik mensen met PDS help om een kalme buik te krijgen.

Approach IBS

Darm diëtist

Toen ik in 2015 begon met werken als geregistreerd diëtist, werd het me al snel duidelijk dat er veel mensen zijn die last hebben van darmproblemen.

Veel van de mensen in mijn praktijk hebben al lange tijd met darmproblemen te maken gehad, en velen van hen kregen te horen dat er niet veel aan te doen is.

Zelfs de mensen die geen Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben, kregen niet veel houvast om mee te werken van hun artsen of behandelaars.

Mijn persoonlijke frustratie daarover, en het feit dat ik al sinds mijn tienerjaren met mijn eigen PDS te maken heb, heeft me doen besluiten een Darm diëtist te worden.

Omdat ik weet hoe frustrerend het is om geen bevredigend antwoord op je vragen te krijgen. Of om met medicijnen op recept naar huis te worden gestuurd zonder dat je dat echt wilt nemen.

En zo begon mijn specialisatie! Deelnemen aan PDS-gerelateerde diëtistencursussen, mijn eigen onderzoek doen en mijn kennis in de praktijk brengen voor mijn eigen PDS en later bij honderden klanten.

Inmiddels is mijn aanpak een uitgebalanceerde mix tussen bewezen voedings- en leefstijladvies en een benadering van het hele lichaam en gewoonten. Deze mix is ontstaan tijdens de behandeling van mijn cliënten.

In de afgelopen jaren heb ik honderden cliënten gezien met PDS en darmklachten. Ik heb gezien welke benaderingen werken, en heb mijn aanpak altijd aangepast als iets niet effectief genoeg was.

Dus laten we mijn huidige IBS-CARE actieplan doornemen!

Het IBS-CARE actieplan!

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan mijn persoonlijke aanpak om een optimaal plan te maken voor mensen met PDS. Dit is hoe IBS-CARE tot leven kwam!

IBS-CARE omvat alle evidence-based voedings- en leefstijltherapieën in combinatie met mijn praktijkervaring. Het is een 100% op uniek raamwerk dat door mij is opgezet. Elke keer dat ik voel dat er iets aan moet worden toegevoegd, zal het zo snel mogelijk gebeuren.

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan IBS-CARE als groepsprogramma gevolgd worden, maar ook als persoonlijk 1: 1 coachingstraject.

Waaruit bestaat IBS-CARE?

IBS-CARE is een afkorting voor de belangrijkste pijlers die het belangrijkst zijn als het gaat om PDS-symptoomverbetering.

Het is een Engelse naam (maar het programma is Nederlands), waarbij IBS staat voor Irritable Bowel Syndrome, wat vertaalt naar Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
En care vertaald wordt naar zorg. Dus in het Nederlands PDS-ZORG.

Inname van de juiste voeding

‘I’ staat voor de inname van het juiste voedsel. Als je met mij samenwerkt, zullen we altijd streven naar een gezond en darmondersteunend voedingspatroon. We zullen proberen om eventuele voedselgevoeligheden die je hebt te identificeren en werken om deze te verbeteren. Ik zal je nooit zeggen dat je moet stoppen met het eten van je favoriete voedsel. We werken aan een balans die voor jou werkt. Eten moet leuk zijn.

Breathwork

‘B’ staat voor Breathwork, ook wel ademwerk. De manier waarop je ademt, kan jouw PDS-symptomen verbeteren of verergeren. Tijdens het IBS-CARE-programma werken we aan een manier van ademen die voor jou werkt.

Stressvermindering en slaap

‘S’ staat voor stressvermindering en slaap. Stress is in verband gebracht met een toename van PDS-symptomen en een vermindering van de gezonde darmbacteriën. Het kan letterlijk schade aanrichten aan je darmen. Tegenwoordig kan niet iedereen alle stressfactoren in zijn leven identificeren. Tijdens IBS-CARE zullen we eraan werken om die stressoren te identificeren en manieren te vinden om de algehele stress gedurende jouw dag te verminderen.
Slaap is ook een belangrijke factor voor de gezondheid van de darmen. Je voelt je niet alleen suf als je niet goed hebt geslapen, maar slaapgebrek is ook in verband gebracht met een minder gezond darmmicrobioom.

Controle over symptomen

‘C’ staat voor controle over symptomen. Als het om PDS gaat, is er (nog) geen 100% effectieve remedie. Maar met het inzicht in je lichamelijke reacties op dagelijkse factoren als slaap, ademhaling, stress, eten en nog veel meer, neem je het heft in eigen handen! Tijdens IBS-CARE streven we ernaar dat je weet wat voor jou werkt en wat niet. Op deze manier word je niet overrompeld door jouw PDS-symptomen en neemt JIJ de beslissingen.

Activiteiten: Sociaal en lichaamsbeweging

‘A’ staat voor activiteiten. Zowel sociale activiteiten als lichamelijke activiteit. Persoonlijk vind ik het essentieel dat je een gezellig avondje uit, een etentje of een vakantie niet hoeft te annuleren vanwege een PDS-opvlamming. Tijdens IBS-CARE focussen we ons op methoden die je kunt gebruiken om jezelf voor te bereiden en een sociale activiteit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Niemand wil de avond op de bank doorbrengen met een kruik terwijl je vrienden plezier maken ……
Lichamelijke activiteit kan zelfs een bondgenoot zijn als het gaat om verbetering van de PDS-symptomen. Bepaalde soorten activiteiten kunnen jouw PDS-symptomen verergeren, terwijl andere activiteiten ze juist kunnen verbeteren! Hoe dat precies werkt, vertel ik je tijdens het programma!

Reinforcement of the Microbiome

‘R’ staat voor reinforcement of the microbiome, ofwel versterking van het microbioom. Zoals eerder vermeld, kunnen slaap en stress het microbioom veranderen. Maar je voedingspatroon heeft de grootste invloed op je microbioom! In onderzoeken hebben mensen met PDS laten zien dat ze een minder divers microbioom hebben in vergelijking met gezonde mensen. Het voedingsplan tijdens IBS-CARE is erop gericht je microbioom zo veel mogelijk te versterken.

Enhancement of Lifestyle

‘E’ staat voor enhancement of lifestyle, ofwel verbetering van leefstijl. Als het op PDS aankomt, kunnen je leefstijl en eetpatroon (en gewoonten) een ENORM verschil maken. We richten ons op actiegerichte punten en regelmaat die je gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Niets te ingewikkelds, het moet uitvoerbaar en vol te houden zijn!

Ben je klaar voor een rustige buik?

Enthousiast over de IBS-CARE-aanpak? Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor een gepersonaliseerd 1: 1 IBS-CARE traject.
Of sluit je aan bij een van de volgende groepen van het 10 weken durende IBS-CARE groepsprogramma!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.