Prikkelbare Darm dietist
| |

Hoe de Darm diëtist Prikkelbare Darm Syndroom aanpakt

Als je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), kan het moeilijk zijn om een diëtist of arts te vinden die jouw PDS-symptomen benadert op de manier waarop jij geholpen wilt worden. Er is veel verschil in aanpak en kennis tussen diëtisten, artsen en therapeuten.
Dus vandaag wil ik een licht werpen op mijn benadering van PDS en laten zien hoe ik mensen met PDS help om een rustige buik te krijgen.

Prikkelbare Darm diëtist

Darm diëtist

Toen ik in 2015 begon met werken als geregistreerd diëtist, werd het me al snel duidelijk dat er veel mensen zijn die last hebben van darmproblemen.

Veel van de cliënten in mijn praktijk hebben al lange tijd met darmproblemen te maken gehad, en velen van hen kregen te horen dat er niet veel aan te doen is.
‘Leer er maar mee leven’ is een veelgehoorde zin. Maar dat is natuurlijk niet wat je wilt horen als je dagelijks last hebt van je buik. En daarbij, het is ook niet waar. Er zijn wél oplossingen voor een prikkelbare darm.

Mijn persoonlijke frustratie over het gebrek aan begeleiding voor mensen met PDS, en het feit dat ik zelf ook al sinds mijn tienerjaren met mijn eigen PDS te maken heb, heeft me doen besluiten een Darm diëtist te worden.

Omdat ik weet hoe frustrerend het is om geen bevredigend antwoord op je vragen te krijgen. En het gevoel ken om met medicijnen op recept naar huis te worden gestuurd zonder dat je dat echt wilt nemen.

En zo begon mijn specialisatie! Deelnemen aan PDS-gerelateerde diëtistencursussen, mijn eigen onderzoek doen en mijn kennis in de praktijk brengen voor mijn eigen PDS en later bij honderden klanten.

Inmiddels is mijn aanpak een uitgebalanceerde mix tussen bewezen voedings- en leefstijladvies en aandacht voor het hele lichaam en gewoonten. Deze mix is ontstaan tijdens de behandeling van mijn cliënten. En heeft in de praktijk zijn effectiviteit laten zien!

In de afgelopen jaren heb ik honderden cliënten gezien met PDS en darmklachten. Ik heb gezien welke benaderingen werken, en heb mijn aanpak altijd aangepast als iets niet effectief genoeg was.

Dus laten we mijn huidige aanpak voor het bereiken van een rustige buik eens onder de loep nemen!

Het Rustige Buik Programma

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan mijn persoonlijke aanpak om een optimaal plan te maken voor mensen met PDS. Dit is hoe het Rustige Buik Programma tot leven is gekomen!

Het Rustige Buik Programma omvat alle wetenschappelijk bewezen voedings- en leefstijltherapieën in combinatie met mijn praktijkervaring. Het is een 100% uniek raamwerk dat door mij is opgezet en volledig up-to-date wordt gehouden. Elke keer dat ik voel dat er iets aan moet worden toegevoegd, zal het zo snel mogelijk gebeuren.

Het Rustige Buik Programma is een één-op-één coachingstraject waarbij ik jou in 10 weken naar een rustige buik toe help.

Waaruit bestaat het Rustige Buik Programma?

Het Rustige Buik programma omvat alle belangrijkste pijlers voor PDS-symptoomverbetering. Hieronder neem ik de pijlers één-voor-één met je door.

Inname van de juiste voeding

Als je met mij samenwerkt, zullen we altijd streven naar een gezond en darmondersteunend voedingspatroon. We streven ernaar om eventuele voedselgevoeligheden die je hebt te identificeren en werken er aan om deze te verbeteren. Ik zal je nooit zeggen dat je moet stoppen met het eten van je favoriete voedsel, behalve natuurlijk als je er veel last van krijgt. We werken aan een balans die voor jou werkt. Eten moet leuk zijn.

Ademwerk

De manier waarop je ademt, kan jouw PDS-symptomen verbeteren of verergeren. Tijdens het Rustige Buik Programma werken we aan een manier van ademen en gebruiken we ademhalingsoefeningen die voor jou werken.

Stressvermindering en slaap

Stress is in verband gebracht met een toename van PDS-symptomen en een vermindering van de gezonde darmbacteriën. Het kan letterlijk schade aanrichten aan je darmen.
Tegenwoordig kan niet iedereen alle stressfactoren in zijn leven identificeren. Tijdens het Rustige Buik Programma werken we eraan om stressoren te identificeren en manieren te vinden om de algehele stress gedurende jouw dag te verminderen.

Slaap is ook een belangrijke factor voor de gezondheid van de darmen. Je voelt je niet alleen suf als je niet goed hebt geslapen, maar slaapgebrek is ook in verband gebracht met een minder gezond darmmicrobioom.

Controle over symptomen

Voor PDS is er (nog) geen 100% effectieve remedie. Maar met het inzicht in je lichamelijke reacties op dagelijkse factoren als slaap, ademhaling, stress, eten en nog veel meer, neem je het heft in eigen handen! Tijdens het Rustige Buik Programma streven we ernaar dat je weet wat voor jou werkt en wat niet. Op deze manier word je niet overrompeld door jouw PDS-symptomen en neem JIJ de beslissingen.

Activiteiten: Sociaal en lichaamsbeweging

We hebben aandacht voor zowel sociale activiteiten als lichamelijke activiteit. Persoonlijk vind ik het essentieel dat je een gezellig avondje uit, een etentje of een vakantie niet hoeft te annuleren vanwege een PDS-opvlamming. Tijdens het Rustige Buik Programma focussen we ons op methoden die je kunt gebruiken om jezelf voor te bereiden en een sociale activiteit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Niemand wil de avond op de bank doorbrengen met een kruik terwijl je vrienden plezier maken ……
Lichamelijke activiteit kan zelfs een bondgenoot zijn als het gaat om verbetering van de PDS-symptomen. Bepaalde soorten activiteiten kunnen jouw PDS-symptomen verergeren, terwijl andere activiteiten ze juist kunnen verbeteren! Hoe dat precies werkt, vertel ik je tijdens het programma!

Versterken van het darmmicrobioom

Zoals eerder vermeld, kunnen slaap en stress het darmmicrobioom veranderen. Maar je voedingspatroon heeft de grootste invloed op je microbioom! Uit onderzoek blijkt dat mensen met PDS een minder divers microbioom hebben in vergelijking met gezonde mensen. Het voedingsplan tijdens het Rustige Buik Programma is erop gericht je darmmicrobioom zo veel mogelijk te versterken.

Leefstijl

Bij PDS, kunnen je leefstijl en eetpatroon (en gewoonten) een ENORM verschil maken. We richten ons op praktische punten en regelmaat die je gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Niets te ingewikkelds, het moet uitvoerbaar en vol te houden zijn!

Overig

Niet iedereen heeft hetzelfde leven. Maar in het Rustige Buik Programma kan tijdens de één-op-één sessies alles besproken worden. Waar loop je tegenaan? Heb je vragen over voeding en gezondheid die niet per se met jouw prikkelbare darm temaken hebben? Ik ben er voor je!

Ben je klaar voor een rustige buik?

Enthousiast over de Rustige Buik aanpak? Aarzel niet om contact met mij op te nemen, of meld je gelijk aan voor het Rustige Buik Programma!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.