Darmtraining Tegen Obstipatie

Darmtraining Tegen Obstipatie
(Last Updated On: december 9, 2019)

Darmtraining kan een effectieve methode zijn om obstipatie te verminderen, zoals ik al kort aanduidde in mijn artikel over obstipatie.
Ik wil je graag wat meer informatie geven over darmtraining tegen obstipatie, waarom het effectief is en hoe het werkt. Het is eenvoudig thuis te doen en kan helpen darmproblemen te verminderen.

De informatie op Positive Gut is alleen voor informatieve doeleinden. De informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd jouw arts als je je zorgen maakt over jouw gezondheid.

Bowel retraining constipation

Wat is Obstipatie

Obstipatie betekent dat je ontlasting niet snel genoeg door je darm beweegt of te hard is om te passeren. Dit leidt tot een ophoping van ontlasting in je darmen die symptomen kan veroorzaken.
Symptomen zijn o.a. buikpijn, een opgeblazen gevoel, aambeien en nog veel meer. Als je meer wilt lezen over obstipatie, klik dan hier om mijn artikel over obstipatie te lezen.

Als je last hebt van obstipatie, is het altijd het beste om contact op te nemen met je arts. Vooral als er ‘rode vlaggen’ verschijnen bij je ontlasting. Een ‘rode vlag’ kan een indicatie zijn dat er iets meer aan de hand is dan alleen obstipatie. En dat is een reden om zo snel mogelijk je arts te raadplegen.

Symptomen die worden geïnterpreteerd als rode vlaggen:
(Gedroogd) bloed in je ontlasting
Vers bloed op je ontlasting, maar meestal is dit een aambei
Aanhoudende obstipatie en uitblijvende ontlasting gedurende meer dan 5 dagen
Onverklaarbaar gewichtsverlies, meer dan 5% van je lichaamsgewicht in 6 maanden
Plotselinge (en aanhoudende) verandering in consistentie van de ontlasting

Als je echter tests en afspraken met artsen en specialisten hebt gehad en ze geen serieuze oorzaak en / of oplossing voor je obstipatie kunnen vinden, kan een darmtraining tegen obstipatie een goede oplossing zijn!

Hoe Werkt Darmtraining Tegen Obstipatie?

We weten allemaal dat kinderen moeten leren hoe ze het toilet moeten gebruiken. Maar niet veel mensen weten dat volwassenen soms opnieuw moeten leren hoe ze het toilet moeten gebruiken! Als je darmproblemen hebt, voornamelijk obstipatie en een opgeblazen gevoel, kan het opnieuw trainen van je darm jouw symptomen verbeteren.

Tegenwoordig hebben we vaak weinig tijd en een druk leven, en we verwachten dat ons lichaam zich aan ons ritme aanpast. Wanneer we de drang voelen om naar het toilet te gaan, maar het is geen geschikte tijd, ‘vertellen’ we ons lichaam om het uit te stellen. Wacht maar tot ik tijd voor je heb, lichaam!
‘Geen geschikte tijd’ kan op het werk zijn, bij vrienden, wanneer we ons klaarmaken om te vertrekken of het kan zelfs zo ver gaan als wanneer we een film of tv-serie kijken!

Helaas, hoe meer we ons lichaam vertellen dat we geen tijd hebben, hoe minder signalen het je zal geven. Als je poepen een keer uitstelt, is dat geen probleem. Maar als je dat meerdere keren doet, zal ons lichaam stoppen met ons te vertellen dat het moet gaan!

Op deze manier kunnen we het contact met onze lichamelijke signalen verliezen en ons normale darmritme vergeten. Dus in plaats van ons lichaam te vertellen dat we er geen tijd voor hebben, moeten we tijd maken wanneer ons lichaam ons iets probeert te vertellen.

Om dit een beetje handiger te maken, bijvoorbeeld om je lichaam je te laten signaleren op momenten die handig voor je zijn, kun je je darmen trainen om aandrang op een vast tijdstip te hebben.

Je lichaam werkt op een dag- en nachtritme, dus als je het juiste moment voor je stoelgang hebt gevonden, is de kans groot dat je lichaam je morgen morgen weer op hetzelfde moment een signaal geeft! Hoe handig is dat?!

Stappen van de Darmtraining

Kies een tijdstip dat voor je werkt. Kies een tijdstip waarop je normaal gesproken wat tijd over hebt en geen haast hebt. Bijvoorbeeld ’s ochtends voor het werk (als je je wekker 10-15 minuten eerder dan normaal af laat gaan), tijdens je lunchpauze of na het avondeten. Je darm heeft een natuurlijke beweging na elke maaltijd (om ruimte te maken voor het nieuwe voedsel dat binnenkomt!), dus het is meestal het meest effectief om een moment rond de maaltijd te kiezen.


Gebruik de komende 2 weken de gekozen tijd als je ‘toilettijd’. Ga 10-15 minuten op het toilet zitten. Ga daar gewoon zitten, ontspan, neem iets te lezen mee en ga niet persen! Als er ontlasting is die bereid is om eruit te komen, zul je het voelen en kun je een klein beetje persen als dat nodig is.
Blijf niet langer dan 15 minuten op het toilet. Als de ontlasting na 15 minuten niet uit is, zal het waarschijnlijk nu niet komen.


Als er na 15 minuten niets is gebeurd, ga dan gewoon van het toilet af, ga door met je dag en probeer het morgen opnieuw. Indien je echter de neiging krijgt om later op de dag naar het toilet te gaan, probeer dat dan niet te negeren! Zoek een toilet en luister naar de signalen van je lichaam!
En als je wel gepoept hebt tijdens je ‘toilettijd’, goed bezig!


Herhaal de bovengenoemde stappen gedurende ten minste 2 weken. De meeste mensen zullen merken dat hun lichaam signalen begint te geven om naar het toilet te gaan op de ‘toilettijd’ en zullen elke dag (of soms om de dag) een regelmatige stoelgang hebben. Ideaal gezien zou je de ingestelde tijd behouden om elke dag naar het toilet te gaan! En hopelijk heb je dan dagelijks ontlasting gehad, om zo obstipatie te voorkomen.

Als je na 2 weken geen regelmatige stoelgang krijgt, was helaas de darmtraining niet de oplossing. Lees verder in mijn artikel ‘De 12 beste manieren om obstipatie te verhelpen’ om daar je oplossing te vinden!

Heb je last van obstipatie en kom je er zelf niet uit? Wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Tips voor Darmtraining Tegen Obstipatie

Afgezien van de hierboven beschreven stappen, zijn er nog een aantal extra stappen die je kunt nemen om de effectiviteit van de darmtraining te vergroten.

Tip 1. Zorg voor een goede houding. Als je op het toilet zit, zijn je knieën ideaal gezien boven je heupen en staan je voeten uit elkaar. Breder dan je heupen. Tegenwoordig zijn er veel hoge toiletten, waardoor je in een hoek van 90 graden kunt zitten zoals je op een stoel zou doen. Op deze manier wordt de spier die je anus gesloten houdt (sluitspier), strakker en is ontlasting moeilijker te passeren. Wanneer je knieën boven heuphoogte zijn, is de spier ontspannen en is de ontlasting gemakkelijker te passeren.

Als je toilet te hoog is om je knieën boven heupniveau te krijgen, is het een optie om een klein opstapje te kopen om je voeten op te zetten. Op deze manier til je je knieën op. Een van de betere opstapjes is ‘squatty potty’. Squatty potties zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, dus zorg ervoor dat je een hoogte kiest die bij je lichaam past. Wanneer een Squatty potty te hoog is, wordt het ongemakkelijk en helpt het je niet om te poepen!

Tip 2. Raak niet gestrest als het niet meteen werkt! Geef het wat tijd, je darmen hebben meestal ongeveer 2 weken nodig om zich aan te passen. Of het nu gaat om een nieuw voedingspatroon of een nieuw poeppatroon.

Tip 3. Neem een boek of tijdschrift mee of zet wat muziek op. Dit kan je helpen ontspannen.

Tip 4. Trek je broek en onderbroek uit. Op deze manier is het gemakkelijker om je voeten verder uit elkaar te zetten. Wanneer je knieën boven je heupen zijn, is het ook belangrijk om je voeten een beetje uit elkaar te houden, bij voorkeur breder dan je heupen. Dit helpt je sluitspier te ontspannen.

Tip 5. Het kan helpen om je knieën een beetje te bewegen om je sluitspier te ontspannen. Beweeg langzaam je knieën van elkaar af en naar elkaar toe. Je kunt zelfs langzaam een beetje heen en weer en naar voren en achteren schommelen op de wc-bril.
En ookal ziet het er misschien een beetje gek uit (er is toch niemand bij je), kan het helpen om je mond te openen en te sluiten terwijl je je knieën beweegt. Geloof me.

Begin nu met je darmtraining en begin met het krijgen van je dagelijkse ontlasting! Laat me in de reacties weten of het voor jou werkte!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.