De 12 Beste Oplossingen Voor Chronische Diarree

De 12 Beste Oplossingen Voor Chronische Diarree
(Last Updated On: december 9, 2019)
Chronic Diarrhea Solutions

Diarree …. Wanneer dingen te snel gaan … Als je last hebt van het tegenovergestelde van obstipatie kan dit je veel stress bezorgen. De plotselinge drang om naar het toilet te moeten gaan en in het ergste geval soms niet eens op tijd te zijn. Dat is iets dat niemand hoopt te ervaren. Helaas, als je lijdt aan prikkelbare darmsyndroom met diarree (PDS-D) of chronische diarree, kan dit dagelijkse kost voor je zijn. Gelukkig zijn er met PDS en darmproblemen vaak manieren om het te verbeteren met voeding! En ik ga je precies vertellen hoe.

PDS komt veel voor. Ongeveer 11,2 procent van de wereldbevolking lijdt aan PDS en ongeveer 40% van de mensen met PDS ervaart diarree. Dus dat zijn een heleboel mensen die op zoek zijn naar hun oplossing!

Heb je diarree en lukt het nog niet om jouw oplossing te vinden? Wil je begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Soorten Diarree

Afgezien van acute diarree, wat meestal een specifieke oorzaak heeft, zoals voedselvergiftiging, de griep of infecties. Is de reden voor chronische diarree meestal minder duidelijk. Je kunt jarenlang last hebben van de diarree, zonder de oorzaak of oplossing te weten. Dit kan erg frustrerend zijn en zorgt voor veel stress op je sociale en werkende leven.

Onderzoek toont zelfs aan dat mensen met PDS-D aangeven dat ze een duidelijk lagere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven hebben, meer productiviteitsverlies op het werk hebben en werkdagen missen. Dit leidt tot naar schatting $2485 extra kosten (voor de werkgever) voor de persoon met PDS-D in vergelijking met iemand zonder.
Ik denk persoonlijk dat het verlies aan kwaliteit van leven een groter probleem is dan de extra kosten, maar toch zou het geweldig zijn om beide aan te pakken!

Bristol Stool Chart

Als je naar de Bristol Stool Chart kijkt, wordt diarree weergegeven als type 5-7. De ontlasting is zacht, gemakkelijk te passeren en soms volledig vloeibaar en moeilijk op te houden als je de drang voelt om te gaan.

Een normale stoelgang is type 3-4. Dat is wat ideaal zou zijn om het grootste deel van de tijd te hebben.

Diagnose van Diarree

Volgens de criteria van ROME IV kun je diarree hebben van het prikkelbare darmsyndroom (PDS-D) of functionele diarree (wat klinkt alsof het een functie zou moeten hebben, maar dat heeft het echt niet). De criteria voor PDS-D en functionele diarree zijn als volgt:

Rome IV Diagnose Criteria voor PDS-D
PDS – Terugkerende buikpijn op gemiddeld ten minste 1 d / wk in de laatste 3 maanden wat geassocieerd is met ten minste 2 van de volgende criteria*:
Gerelateerd aan ontlasting
Geassocieerd met een verandering in frequentie van ontlasting
Geassocieerd met een verandering in vorm (uiterlijk) van ontlasting,
met het PDS-D-subtype geïdentificeerd met:
meer dan 25% Bristol-ontlastingstypes 6 van 7 en
minder dan 25% Bristol-ontlasting type 1 of 2
*Criteria vervuld voor de laatste 3 maanden, met een aanvang van de symptomen ten minste 6 maanden voorafgaand aan de diagnose.
PDS
-D, Prikkelbare Darm Syndroom met voornamelijk diarree
Rome IV Diagnose Criteria voor Functionele Diarree
Losse of waterige ontlasting, zonder overheersende buikpijn of hinderlijk opgeblazen gevoel
Losse ontlasting treedt meer dan 25% van de tijd op
Er moet de laatste 3 maanden aan de criteria zijn voldaan, met een aanvang van de symptomen van ten minste 6 maanden voorafgaand aan de diagnose
Patiënten die voldoen aan de criteria voor PDS-D moeten worden uitgesloten
PDS-D, Prikkelbare Darm Syndroom met voornamelijk diarree

Natuurlijk is het altijd verstandig om alert te zijn voor ‘rode vlaggen’. Dit zijn symptomen die wijzen op een onderliggende oorzaak van de diarree. Raadpleeg altijd je huisarts als je je zorgen maakt over jouw symptomen of als je last hebt van bloedverlies, koorts, ’s nachts wakker wordt vanwege de symptomen, familiegeschiedenis van darmkanker of als je nieuwe symptomen ervaart die je nog nooit eerder hebt gehad.

Oorzaken van Diarree

Diarree kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. En vaak is het vinden van de oorzaak de eerste stap naar de oplossing. Diarree is ontlasting die te vochtig is, dus jouw darm heeft niet alle vloeistof uit de ontlasting geabsorbeerd of er is te veel vloeistof aangetrokken door de darm.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van chronische diarree zijn:

Darmen werken te snel
Als de stoelgang in een hoog tempo door je darm gaat, heeft de darm niet voldoende tijd om de vloeistof uit de ontlasting te absorberen. Dit kan leiden tot diarree.
Prikkelbare Darm Syndroom
PDS is een van de meest voorkomende oorzaken van darmklachten. Lees voor meer informatie door in mijn artikel over PDS.
Voedselallergie
Als je bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt, heeft jouw lichaam moeite om het te verteren. De onverteerde resten zullen door jouw darmbacteriën afgebroken worden en zij creëren zuur en gas. Dit kan vocht naar jouw darm aantrekken en diarreeklachten geven.
Voorbeelden zijn FODMAP’s, Lactose, zoetstoffen.
Coeliakie / glutenallergie
Als je coeliakie hebt, is de kans groot dat je het al weet. De meeste mensen met coeliakie hebben vanaf zeer jonge leeftijd ernstige symptomen. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de diagnose van coeliakie later in het leven is gesteld, omdat de symptomen niet zo duidelijk zijn. Dus het controleren van de glutenallergie is geen slecht idee als je veel symptomen ervaart!
Stress
Stress beïnvloedt veel van onze lichaamsfuncties. Het stimuleert de beweging van je darmen en op deze manier kan het diarree bevorderen.
SIBO
Bacteriële Overgroei naar de dunne darm is waar de bacteriën uit jouw dikke darm naar jouw dunne darm zijn gegroeid. Ze horen niet in je dunne darm te zitten en dit kan darmproblemen veroorzaken. Lees meer in mijn artikel over SIBO.
Galzuurmalabsorptie
Galzuur of gal is het sap dat je helpt jouw voedsel af te breken. Wanneer voedsel vanuit je maag in je darm komt, wordt de gal toegevoegd om het af te breken. Meestal wordt het grootste deel van de gal terug geabsorbeerd in jouw dunne darm en bereikt het de dikke darm niet. De gal is erg zuur en kan stimulatie van de beweging van jouw dikke darm veroorzaken als dit niet goed wordt opgenomen. Onvoldoende absorptie van het galzuur kan dus diarree veroorzaken.
Bariatrische chirurgie
Na een bariatrische operatie zoals een gastric-bypass, wordt jouw voedsel niet meer voldoende verteerd en geabsorbeerd. Dit kan leiden tot onverteerde voedselresten in de dikke darm, die op hun beurt diarree kunnen veroorzaken door water naar de darm te trekken. Andere oorzaken van diarree na bariatrische chirurgie kunnen zijn: SIBO, galzuurmalabsorptie of dumpingsyndroom.
Medicijngebruik
Vaak kan een medicijn als bijwerking diarree veroorzaken. Als je medicatie gebruikt, controleer dan de bijsluiter van het medicijn op mogelijke interacties met de darm.
Voorbeelden zijn antibiotica en metformine.
Ziekte of parasieten die niet kunnen worden opgelost door middel van voeding
Als je lijdt aan chronische diarree, is het altijd goed om dit te laten controleren bij jouw arts. Er kan een onderliggende oorzaak zijn voor de problemen en meestal kan een eenvoudige bloedtest hier meer duidelijkheid over geven.


Oplossingen voor Diarree

Afgezien van medicatie, die jouw arts zou kunnen voorschrijven, is het waardevol om te proberen de oplossing voor jouw symptomen op een meer natuurlijke manier te vinden. Hieronder staan de meest effectieve opties om te proberen:

Voldoende Vezelinname

Dit is waar ik altijd mee start in mijn praktijk en het heeft vaak een geweldig effect! Vezels zijn het belangrijkste bindmiddel in de darm en veel mensen gebruiken er niet genoeg van. Als je niet genoeg vezels eet kan het vocht dat aanwezig is in jouw darm niet gebonden worden. Dit kan leiden tot diarree.

Het algemene advies is om minimaal 25 gram vezels per dag te eten, maar veel mensen bereiken niet eens 15 gram!

Er zijn 2 verschillende soorten vezels die kunnen helpen vocht in de darm te binden. Oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Elk van deze vezels is ook een uitstekende voedselbron voor jouw gezonde darmbacteriën.

Oplosbare vezels zijn aanwezig in: fruit, groenten en peulvruchten. Deze vezel bindt vocht in de darm zonder de hoeveelheid ontlasting te vergroten.

Onoplosbare vezels zijn aanwezig in: graanproducten. Deze vezel verhoogt het volume van de ontlasting en houdt vocht vast.

Fiber Diarrhea

Over het algemeen kun je vezels vinden in de volgende voedingsmiddelen:
– Groenten; rauw, gebakken of gekookt
– Fruit
– Peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, linzen en kikkererwten
– Gedroogde vruchten zoals pruimen, rozijnen, vijgen, dadels en abrikozen
– Volkorenproducten zoals rogge, muesli, volkoren brood, crackers of knäckebröd, muesli
– (afgekoelde) aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren macaroni en spaghetti
– Noten, pinda’s, sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad

Verhoog jouw inname van deze voedingsmiddelen, en je kunt al snel merken dat jouw ontlasting beter wordt! Om persoonlijk advies te krijgen over hoeveel vezels je moet innemen en over hoe je dat kunt bereiken, raad ik je aan om hulp van een diëtist in de buurt te vragen!

Psyllium Vezels

Het gebruik van psylliumvezel is eigenlijk ook een effectieve manier om jouw vezelinname te verhogen. Afgezien van het verhogen van de totale vezelinname, is psyllium een vezel die op zeer effectieve wijze water bindt. Dit kan helpen de diarree te verminderen.

Psyllium vezels kunnen het beste worden ingenomen met een glas water of sap. Meng 1 eetlepel met het water en drink het snel op. Als je het te lang laat staan, begint de vezel het vocht te absorberen en verdikt het het water, waardoor het moeilijker wordt om het te drinken. Je kunt het psyllium ook mengen met melk of yoghurt, maar het is verstandig om er nog steeds een glas water mee te drinken.

Psyllium kan het voor je lichaam moeilijker maken om medicijnen goed op te nemen, dus als je medicijnen gebruikt, zorg dan voor een pauze van 1-2 uur tussen het innemen van het medicijn en het nemen van de psyllium. Raadpleeg jouw arts als je daar vragen over hebt.

Psyllium is niet duur, en kun je via deze link bestellen op bol.com.

Het FODMAP Dieet

Als je diarree hebt van PDS-D, is de kans groot dat het FODMAP-dieet een oplossing voor je kan bieden! In mijn artikel ‘Het FODMAP-dieet’ lees je alles over het dieet en hoe het werkt.

In het kort, FODMAP’s zijn koolhydraten die je lichaam niet kan afbreken. Deze koolhydraten komen volledig intact aan in je dikke darm, waar je darmbacteriën ze gaan afbreken. De bacteriën produceren gas en zuur als gevolg van de vertering. Deze zuren kunnen vloeistoffen naar jouw darm aantrekken en je met diarree achterlaten. In principe kunnen alle FODMAP-groepen diarree veroorzaken, maar voordat je aan het volledige FODMAP-dieet begint, raad ik je aan om na te gaan of je veel kunstmatige zoetstoffen gebruikt. En dit brengt ons bij mijn volgende oplossing:

Vermijden van Zoetstoffen / Polyolen

Zoetstoffen worden tegenwoordig veel in producten gebruikt. En dit kan voor veel mensen een probleem vormen. De zoetstoffen worden niet geabsorbeerd in de dunne darm en zullen vocht aantrekken in de dikke darm. Dit extra vocht kan zorgen voor diarree.

Vaak hebben producten die zoetstoffen bevatten een waarschuwing op het etiket. Misschien heb je het op kauwgom gezien. Ze waarschuwen dat overmatig gebruik van het product diarree kan veroorzaken. En dit is hetzelfde met alle andere producten die zoetstoffen bevatten.

De grootste boosdoeners zijn zoetstoffen zoals sorbitol, maltitol, mannitol, erythritol, isomalt, lactitol, xylitol, polyglycitol, polydextrose. Zoals je kunt zien, is het verstandig om te letten op alles wat eindigt met ‘-ol’, omdat dat meestal duidt op een zoetstof die diarree veroorzaakt.

Alles dat ‘suikervrij’ of ‘zonder toegevoegde suiker’ op de verpakking heeft staan, is een product om op te letten. De kans is groot dat het zoetstoffen bevat!
Als je echt iets wilt zoeten en geen suiker wilt gebruiken, dan is stevia de beste oplossing. Hoewel het het beste is om zoetstoffen helemaal te vermijden.

Lactose Vermijden

Wereldwijs hebben veel mensen een lactose-intolerantie. Lactose is een suiker die van nature voorkomt in melk- en melkproducten en mensen met lactose-intolerantie kunnen de lactose niet verteren. De lactose trekt water naar de darmen, wat diarree kan veroorzaken. Voor meer informatie over lactose-intolerantie, lees verder in mijn artikel.

Fructose Vermijden

Fructose is een vruchtensuiker die moeilijk te verteren is. Als je de fructose niet kunt verteren, zal dit water naar de darm aantrekken om diarree te veroorzaken. Fructose is een FODMAP en je kunt er meer over lezen in mijn FODMAP-artikel.

Fructose wordt gevonden in fruit zoals mango, appel, kersen, vijgen en groenten zoals artisjok, asperges.

Glutenvrij Dieet

Een beetje anders dan het FODMAP-dieet, is een glutenvrij dieet. Voor de uitgebreide uitleg van het glutenvrije dieet raad ik je aan om mijn artikel ‘Gluten (wat je moet weten)’ te lezen.

In het kort gezegd is gluten een eiwit dat aanwezig is in graanproducten. Mensen die reageren op gluten kunnen allergisch of intolerant zijn voor gluten. De allergie is een ernstig gezondheidsprobleem en dit wordt meestal op jonge leeftijd ontdekt. De intolerantie kan zich echter op elke leeftijd manifesteren en is minder duidelijk aanwezig.
Omdat gluten aanwezig zijn in veel producten die we tegenwoordig consumeren, kan het moeilijk zijn om de exacte boosdoener te identificeren die jouw problemen veroorzaakt.

Als je last hebt van diarree, kan het nuttig zijn om gedurende 1-2 weken gluten uit jouw dieet te verwijderen en te zien hoe je je voelt. Zoals gezegd, lees voor meer informatie mijn artikel over gluten.

Stress Vermindering

Stress heeft een groot effect op de gezondheid van jouw darm. Studies hebben aangetoond dat stress de beweging van de darmen verandert en ook de darmbacteriën aantast. Beide veranderingen kunnen diarree veroorzaken.

Door stress te verminderen, kunnen de veranderingen in jouw darm worden omgekeerd. Manieren om stress te verminderen zijn beweging, yoga, meditatie, actief bezig zijn met je hobby’s, tijd doorbrengen met geliefden of kinderen of iets dat je afleidt van de dingen die je zorgen baren. Probeer te vinden wat voor jou werkt en merk hoe uw darmen kalmeren.

Probiotica

Als het om probiotica gaat, is er vaak weinig informatie beschikbaar over wanneer en hoe het te gebruiken. Dat gezegd hebbende, er zijn studies geweest die een positief effect van probiotica op PDS-D laten zien.

Kleine studies hebben aangetoond dat Bifidobacterium Infantis gunstig is als het gaat om PDS-D. Een probiotisch supplement met deze bacteriestam is het waard is om te proberen als de andere oplossingen niet voor je werken. Lees hoe je een goed probiotisch supplement kunt kiezen in mijn artikel over probiotica.

Bij alle probiotische supplementen kan het een trial and error zijn om uit te zoeken of deze voor jou werkt.

Vermindering van Vet Inname

Een hoge inname van voedingsvet is gekoppeld aan een toename van PDS-symptomen (meestal diarree). Verlaging van de vetinname kan deze symptomen helpen verminderen. Zorg ervoor dat je je vetinname gelijkmatig over de dag spreidt en gezonde vetten gebruikt als je vet eet.

Je kunt gezonde vetten vinden in noten, zaden, avocado, olijfolie en vette vis.

Verlagen van Caffeïne Inname

Cafeïne heeft een stimulerend effect op jouw spijsverteringsstelsel. Het stimuleert om sneller te bewegen. Dit is de reden waarom veel mensen hun ochtendpoep hebben na hun kop koffie. Als je veel koffie of sterke zwarte thee drinkt, probeer het dan een beetje te minderen (tot 2-3 kopjes koffie per dag of max. 5 kopjes thee) gedurende 1 week. Kijk of je diarree beter wordt.

Vermijden van Alcohol

Vooral wanneer de diarree aanwezig is na een feest of het weekend, is de kans groot dat deze wordt veroorzaakt door alcohol. Alcohol heeft de neiging om je de dag nadat je het hebt gedronken met dunne ontlasting achter te laten.

Als je een frequente alcoholgebruiker bent en diarree hebt, probeer dan alcohol gedurende 1 week te vermijden. Als de alcohol de oorzaak van jouw symptomen is, zie je snel verbetering.

En dat was hem weer! Als je chronische diarree hebt, probeer dan de hierboven genoemde oplossingen nadat je met uw arts hebt gesproken en zeker weet dat de diarree niet wordt veroorzaakt door een ziekte. Welke oplossingen hebben voor je gewerkt? Laat het me weten in een reactie!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.