De definitie van dysbiose

De definitie van dysbiose
(Last Updated On: juli 28, 2021)

Dysbiose is een term die tegenwoordig veel wordt gebruikt om talloze darmproblemen te verklaren. Dit zet me aan het denken, is er een echte definitie van dysbiose, of verzinnen mensen online gewoon hun eigen voorwaarden? En waar baseren we eigenlijk een normaal microbioom op? Laten we erin duiken!

Algemeen geraadpleegde bron: WagenigenX MOOC, Nutrition and Health: Human Microbiome.

definitie Dysbiose

Hoe de darm ‘zou moeten zijn’

Geen enkel darmmicrobioom is hetzelfde. Ons microbioom is net zo persoonlijk als onze vingerafdruk. En dit maakt het al moeilijker om met zekerheid te zeggen of iemand een veranderd microbioom heeft.
Als jouw darmmicrobioom iets afwijkt van het gemiddelde, moet dat dan per se slecht zijn?

In onze eerste 1000 dagen (ongeveer de eerste 3 jaar van ons leven) wordt ons darmmicrobioom gevormd. Dit zal hoogstwaarschijnlijk de basis zal zijn voor ons hele leven. In deze 1000 dagen wordt ons microbioom beïnvloed door onze geboorte (vaginaal of keizersnede), of we borstvoeding of flesvoeding krijgen, wat we eten, hoe schoon onze ouders ons houden (spoiler: minder schoon is over het algemeen beter, en prut is helemaal niet zo slecht!), eventuele medicijnen of antibiotica die we krijgen en alles waar we mee in aanraking komen. Als alles (of het meeste) goed gaat, hebben we hoogstwaarschijnlijk een mooi en gezond microbioom.

Maar als we worden blootgesteld aan minder ideale omstandigheden, kan dit ons microbioom veranderen en kunnen we vast komen te zitten met een minder dan ideaal microbioom. Waardoor we vatbaarder worden voor (onder andere) allergieën, een verzwakt immuunsysteem en sommigen mensen zeggen zelfs obesitas. Helaas zijn die eerste 1000 dagen niet iets waar we voor onszelf veel invloed op hebben, maar het dieet dat we als volwassenen eten, kan zeker ook veranderingen veroorzaken (ten goede of ten kwade) in ons microbioom!

Het volwassen microbioom

Zoals eerder vermeld, is ieders microbioom anders. Al betekent dit niet dat er niet ook grote overeenkomsten tussen mensen zijn. De meeste mensen hebben bepaalde bacteriestammen die de overhand hebben in hun microbioom. Dit kunnen de families Ruminococcaceae, Lachnospiraceae of Bacteroidaceae zijn. Dit noemen we de ‘kernmicrobiota’.

Veranderingen in de kernmicrobiota gedurende het leven zijn niet waarschijnlijk, maar alles wat de ‘kern’ omringt, kan zeker variëren. Ook neemt de kernmicrobiota in omvang af met het ouder worden. Oudere mensen hebben dezelfde kernmicrobiota, maar je zou kunnen zeggen dat die is gekrompen. Zo wordt er meer kans gegeven aan andere (minder gunstige) bacteriën die aanwezig zijn.

Dieet en het microbioom

Wanneer je een dieet begint of een dag met andere/rare eetgewoonten hebt, kunnen veranderingen snel plaatsvinden in jouw microbioom. Deze veranderingen kunnen binnen 24 uur worden waargenomen, maar zijn meestal niet blijvend. Zodra je teruggaat naar je normale eetgewoonten, zal je microbioom ook terugvallen in zijn normale vorm.

Dit verandert wanneer je jouw dieet voor een langere periode verandert. Laten we zeggen maanden, jaren of voor altijd. Je microbioom zal langdurige veranderingen ondergaan en deze kunnen zelfs permanent blijven. Deze veranderingen kunnen gunstig zijn (bij een gezond voedingspatroon) of juist niet (bij een fastfooddieet of zelfs het FODMAP-dieet op de lange termijn).

Wees dus voorzichtig met de diëten die je kiest, je zou op de lange termijn je gezondheid kunnen beïnvloeden. Weet je niet zeker wat het juiste voedingspatroon voor jou is? Of heb je hulp nodig om het praktisch te maken? Plan een gratis PDS-symptoomevaluatie in en we kunnen praten.

Definitie van dysbiose

Volgens Sciencedirect is dysbiose een vermindering van de diversiteit van het microbioom, in combinatie met een verlies van gezonde bacteriën en een toename van pathogene (slechte) bacteriën. Dus niet alle veranderingen in het microbioom zullen leiden tot dysbiose. Het moet een verandering zijn waar de pathogene bacteriën groeien of zelfs de overhand pakken.

Deze pathogene bacteriën zijn altijd aanwezig in jouw microbioom, en dat moeten ze ook zijn. In een gezond microbioom worden deze pathogene bacteriën onderdrukt door onze gezonde bacteriën, en dit zorgt voor een gezond evenwicht. Wanneer onze gezonde bacteriën afnemen, grijpen de pathogene bacteriën hun kans. Als ze eenmaal groeien, kunnen ze problemen gaan veroorzaken.

Symptomen die kunnen optreden zijn (onder andere): opgeblazen gevoel, gasvorming, ontsteking en verhoogde darmpermeabiliteit. Dysbiose kan ook worden gezien als gevolg van ziekten als diabetes en IBD: Crohn en Colitis Ulcerosa.

Wat te doen bij dysbiose?

Als je dysbiose hebt, is het belangrijk om jouw gezonde darmmicrobioom te gaan ondersteunen. De dysbiose is ontstaan doordat de ziekteverwekkende bacteriën het van de gezonde bacteriën konden overnemen. Als je je gezonde bacteriën weer versterkt, zullen ze waarschijnlijk weer gaan groeien en de macht terugpakken.

Werk dus aan het langzaam introduceren van fermenteerbare vezels (de voedingsbron van je gezonde bacteriën) om jezelf op weg te helpen naar een gezond voedingspatroon en wees kritisch voor jezelf over je levensstijlkeuzes. Beweeg je voldoende? Slaap je genoeg? Ben je gestrest? Krijg je voldoende vitamine D van de zon? Kleine aanpassingen van deze (en vele andere factoren) kunnen je helpen om jouw gezonde microbioom terug te krijgen. Klik hier om een gratis gesprek in te plannen, dan kunnen we jouw klachten bespreken en hoe ik je kan helpen bij het maken van een actieplan.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.