Diet Acid Reflux
| |

Hoe jouw dieet brandend maagzuur kan veroorzaken

Heb je ooit dat branderige gevoel in je slokdarm opgemerkt na het eten van een maaltijd? Dit is maagzuur dat terugvloeit naar je slokdarm. Maagzuur is erg zuur en irriteert het slijmvlies van je slokdarm. Dat is het brandende gevoel dat je voelt. Maar waarom geven sommige voedingsmiddelen brandend maagzuur? Heeft dieet een effect op brandend maagzuur? Lees verder om erachter te komen!

Diet Acid Reflux

Gastro-oesofageale reflux

Bijna iedereen zal ooit in zijn leven last hebben gehad van brandend maagzuur. En meestal hoef je daar geen zorgen over te hebben. Pas als de reflux vaak terugkeert, kan het problemen veroorzaken.

Zoals ik in de intro al zei, is maagzuur erg zuur (het heeft een lage pH). Jouw maag is goed uitgerust om deze zuurgraad te weerstaan en heeft een beschermende slijmlaag om te voorkomen dat het zuur de maagwand oplost.
Je slokdarm heeft deze beschermlaag niet en zal door maagzuur aangetast worden als het er te vaak mee in aanraking komt. Dit geeft een branderig gevoel na het eten en ’s nachts, pijn op de borst, slikproblemen, terugvloed van voedsel of zure vloeistof en een gevoel van een brok in je keel.

Waarschuwing: Als je de bovengenoemde symptomen hebt (pijn op de borst, slikproblemen en / of pijn in de kaak of arm, kortademigheid), neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw arts. Dit zijn ook tekenen van een hartaanval. Voorkomen is beter dan genezen.

Als de reflux regelmatig terugkeert, wordt deze vaak gediagnosticeerd als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). GERD kan worden behandeld met medicijnen, zoals protonpompremmers (PPI) (bijvoorbeeld omeprazol). Helaas kan langdurig gebruik van PPI’s andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals SIBO, wat verder wordt onderzocht.
Maar ook de keuzes in voeding en levensstijl hebben er veel invloed op! En dat is misschien wel de betere manier om te behandelen!
Zorg er altijd voor dat je eerst een diagnose van jouw arts krijgt, voordat je besluit jouw dieet of levensstijl aan te passen!

Mechanismen achter GERD

Waarom ervaren sommige mensen brandend maagzuur en anderen niet? Laten we eens kijken naar de mechanismen die brandend maagzuur mogelijk maken.

LES druk

LES-druk is een belangrijke term in relatie tot GERD. Tussen de maag en de slokdarm bevindt zich een barrière die de onderste slokdarmsfincter (Lower Esophageal Sphincter (LES)) wordt genoemd. Samen met de druk van het middenrif en de hoek waarin de slokdarm is verbonden met de maag (hoek van His), zal de LES voorkomen dat maagzuur terugvloeit in de slokdarm.

Als dit allemaal zonder problemen samenwerkt, wordt er geen reflux gezien. Maar de druk op de LES kan worden beïnvloed door voeding, en dit kan problemen veroorzaken.

Ontspanning van de onderste slokdarmsfincter (LES)

Een andere manier waarop reflux kan optreden, is door ontspanning van de LES, ongeacht het dieet.
Wanneer er veel druk in de maag is door gas, zal de LES ontspannen om het gas eruit te laten (en je laten boeren). Wanneer de LES ontspannen is, krijgt het maagzuur ook de kans om terug te stromen in de slokdarm. De druk kan ook stijgen door een grote maaltijd, of een langzamere lediging van de maag.

Dieet en GERD

Wat kun je doen om te voorkomen dat GERD optreedt? Welk voedsel moet je vermijden?

De onderstaande tabel geeft informatie over het voedsel(groepen) en dranken waar je op moet letten bij GERD. Al deze voedingsmiddelen hebben geen sterk bewijs met betrekking tot GERD-symptomen en onthoud dat iedereen anders is. Wat voor je buurman werkt, werkt misschien niet voor jou. Als je voedingsmiddelen uit jouw dieet wilt schrappen, doe dit dan één voor één. Als je alles in één keer elimineert, zul je nooit het verschil kunnen zien tussen effectieve eliminaties en ineffectieve.

Het veranderen van jouw dieet om de symptomen te verbeteren kunt je altijd het beste doen met hulp van een gespecialiseerde diëtist. Op deze manier kun je tekorten aan voedingsstoffen voorkomen en ontdekken wat specifiek voor jou werkt. Klik hier om een gratis klachten evaluatiegesprek in te plannen bij de Positive Gut-diëtist.

Voeding om voor op te passenMechanisme waarop het werkt
Zure voeding en drankenDe zuurgraad zal de slokdarm zelfs zonder reflux beïnvloeden
Zure voedingsmiddelen en dranken maken maagzuur nog zuurder
Koolzuurhoudende drankenStimuleert LES-ontspanning door druk in de maag
KoffieVerlaagt de LES-druk
AlcoholVermindert de LES-druk en vertraagt het ledigen van de maag
ChocoladeVerlaagt de LES-druk
PepermuntVerlaagt de LES-druk
Pittig etenIrriteert de slokdarm, zelfs zonder reflux
Vet voedselVermindert de LES-druk en vertraagt het ledigen van de maag
Koolhydraten (voornamelijk zetmeel en enkelvoudige suikers)Verlaagt de LES-druk
Vezels (positief effect!)Mechanisme onbekend, maar studies hebben een vermindering van zure reflux aangetoond bij een hogere vezelopname, met name psylliumvezel is onderzocht.
Bron: Newberry and Lynch. The role of diet in gastroesophageal reflux disease

Eetgewoonten en GERD

Afgezien van het voedsel en de dranken die je gebruikt, kunnen de manier waarop je eet en jouw levensstijl ook van grote invloed zijn op GERD-symptomen.

Vermijd maaltijden laat op de avond vermijden en ga niet liggen vlak na een maaltijd. Ook grote maaltijden of calorierijke (vette) maaltijden kunnen meer klachten geven. Deze kunnen allemaal de druk in de maag verhogen en ervoor zorgen dat de LES ontspant om de druk te verminderen.

Als je ’s nachts symptomen ervaart, probeer dan niet op je rechterzij te gaan liggen. De onderste oesofagale sfincter (LES) bevindt zich aan de rechterkant van je maag. Probeer op je linkerzij te gaan liggen om extra druk op jouw LES te vermijden.

Als je te zwaar bent, kan gewichtsverlies nuttig zijn. Buikvet kan de druk op de maag verhogen en meer zure reflux veroorzaken.

Het is aangetoond dat matige fysieke activiteit (30 minuten per dag) de GERD-symptomen vermindert. En afgezien daarvan is het ook geweldig voor de algehele gezondheid en de darmgezondheid!

Roken heeft een negatief effect op GERD. Als je rookt (en je hebt dit waarschijnlijk al eerder gehoord …), probeer dan te stoppen.

Heb jij GERD? Wat heeft voor jou gewerkt om jouw symptomen te verbeteren? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.