Dietist FODMAP
| |

Diëtist op het FODMAP dieet, mijn ervaring

Zoals sommigen van jullie al weten, heb ik al vele jaren last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). In mijn tienerjaren kreeg ik de diagnose PDS en de jaren daarna wist ik niet dat er een oplossing voor kon zijn. Niemand had het me verteld. Daarom wil ik vandaag mijn ervaring delen met het volgen van het FODMAP-dieet, als diëtist.

Dietist FODMAP

Hoe ik begon te experimenteren met diëten

Toen ik 18 jaar oud was, ben ik begonnen met de opleiding Voeding en Diëtetiek. Tijdens deze 4 jaar durende HBO studie heb ik alles geleerd over het menselijk lichaam, gezonde voeding en veel verschillende ziekten in relatie tot voeding. Gedurende deze jaren kwam het niet eens bij me op dat PDS met voeding behandeld zou kunnen worden. En ze hebben me er op de opleiding ook weinig over geleerd.

Dus 4 jaar later, toen ik afstudeerde en een geregistreerde diëtist werd, had ik nog steeds PDS-symptomen. Elke dag ging ik naar mijn werk, kreeg ik een opgeblazen gevoel, kreeg ik krampen en als ik thuiskwam, was het toilet mijn beste vriend voor de avond. Als ik naar feestjes ging, had ik altijd krampen en een opgeblazen gevoel. Ik was blij als ik thuiskwam en eindelijk die verdomd strakke broek uit kon trekken!

In de daaropvolgende maanden begon ik enkele cliënten te zien die ook PDS hadden en besloot ik dieper in de materie te duiken. Dit was niet hoe het leven moest zijn, toch?

PDS-oplossingen die ik heb geprobeerd

Tijdens mijn onderzoek naar PDS-oplossingen kwamen voornamelijk dieetgerelateerde opties naar voren. Tegenwoordig weet ik dat levensstijl en stress ook een cruciale rol kunnen spelen, maar de kennis was toen anders. Omdat ik goed was opgeleid met betrekking tot gezond eten, had ik er alle vertrouwen in om met diëten te gaan experimenteren en dit op een (uit voedingsoogpunt) evenwichtige manier te doen. Ik zou je niet aanraden om zomaar wat diëten te gaan volgen als je niet weet hoe je je dieet in balans moet houden tijdens een eliminatiedieet. Als je dingen wilt proberen, neem dan contact met me op, dan kunnen we praten.

In de maanden daarna heb ik veel geprobeerd. Ik heb een tijdje geprobeerd om gluten te schrappen, dit gaf voor mij geen verbetering (en zoals ik nu weet, werkt het alleen in specifieke gevallen). Ik heb lactose vermeden, wat ik verschrikkelijk vond omdat ik van kaas en zuivel houd! Maar ook dit deed me niet veel goed. Ik heb een tijdje veganistisch gegeten, maar nog steeds geen verbetering.

Toen kwam ik het FODMAP-dieet tegen, met de veelbelovende onderbouwing dat het heeft, werd dit al snel mijn volgende proef. Ik las over het dieet, volgde een cursus om FODMAP diëtist te worden, downloadde de FODMAP-app van Monash University en maakte een plan. Omdat ik lactose al had geprobeerd, sloot ik dat niet uit van mijn dieet. Ook werd het duidelijk dat veel FODMAP’s meestal leiden tot diarree en/of een opgeblazen gevoel, en mijn belangrijkste symptoom was obstipatie wat resulteerde in een opgeblazen gevoel. Dus ik had de luxe om te beginnen met een gedeeltelijk FODMAP-dieet, en alleen fructanen en GOS te elimineren.

De fructanen en GOS-groep zijn een van de grotere FODMAP-groepen die granen, groenten, fruit, knoflook, ui en peulvruchten omvat. Dus hoewel het niet zo beperkend was als een compleet FODMAP-dieet, was het toch best zwaar.
Ik kwam er al snel achter dat ik letterlijk elke dag knoflook en ui at, meerdere dagelijkse porties brood at (als een echte Nederlander…), en besefte dat veel van mijn favoriete groenten en fruit een no-go waren geworden.

Mijn FODMAP dieet

Toen ik had besloten om FODMAP fructanen en GOS te elimineren, begon ik met het controleren van elk ingrediëntenlabel in huis. Ik controleerde ze op ingrediënten met een hoog FODMAP-gehalte, en als ze die bevatten, zette ik ze opzij. Ik woonde toen nog bij mijn ouders, dus ik leerde mijn moeder waar ze op moest letten met het doen van de boodschappen.

In de eerste 2 weken voelde ik al een verschil! Ik merkte letterlijk dat mijn darmen begonnen te bewegen en mijn ontlasting begon dagelijks te komen! Hoera! Dit was al zo’n grote opluchting. Dus ik ging door.

In de weken die volgden bleef mijn buik voornamelijk rustig, en mijn ontlasting bleef komen. Het was lastiger om het dieet vol te houden als er een feestje gepland was, maar ik vertelde letterlijk iedereen wat ik aan het doen was (geen schaamte hier) en ze probeerden me te helpen. Dit ging niet altijd zonder fouten, maar was toch fijn! Het betekende wel dat feestjes nog steeds buikpijn betekenden…

Na ongeveer 4 weken ben ik begonnen met herintroduceren. Dit ging vrij vlot. Groenten en peulvruchten bleken geen probleem te zijn. Granen kon ik verdragen zolang ik niet meer dan 3 sneetjes brood of brood van lage kwaliteit at (om de een of andere reden). Fruit was een beetje een trigger en knoflook en uien waren de slechteriken!

Hoewel dit fijn was om te weten, was het toch best moeilijk om knoflook en ui te vermijden. Als ik naar festivals of restaurants ging, kon niemand me ooit vertellen wat er in hun sauzen en marinades zat. En hoewel het erger had kunnen zijn, maakte dit me toch verdrietig. Naast mijn vrienden zitten die mijn favoriete eten mochten eten, maar ik niet.

Dit ging een paar jaar zo door. Ik probeerde de fructanen om de paar maanden opnieuw te introduceren, maar het leek nooit lang goed te gaan. En uien en knoflook bleven het me moeilijk maken.

Overgevoeligheden verminderen

Hoe meer ik leerde over onze darmgezondheid en het microbioom, hoe meer ik begon te beseffen dat de overgevoeligheden die ik had hoogstwaarschijnlijk verbeterd konden worden. Ik was al bezig met een goed slaapschema, stressvermindering, gezonde lichamelijke activiteit en yoga, maar nu was het tijd om mijn darmen te trainen!

In de maanden die volgden begon ik langzaamaan steeds meer fructanen in mijn dieet te introduceren. Langzaam en gestaag liet ik mijn darmmicrobioom eraan wennen. En dit ondersteunde de groei van de bacteriën die fructanen kunnen verteren. Om een voorbeeld te geven, begon ik kleine hoeveelheden van de witte delen van prei en lente-uitjes toe te voegen aan mijn avondeten. At ik regelmatig kleine hoeveelheden bosbessen en zorgde voor een vezelrijk en gezond dieet in het algemeen.

Dit ging allemaal goed, en na een paar maanden at ik alles behalve de beruchte knoflook en ui. Het werd tijd om uien (heel) langzaam en gestaag te introduceren. En tot mijn verbazing (!!) ging dit ook goed! Inmiddels had ik veel vertrouwen gekregen en ging ik door met het introduceren van de knoflook.

Helaas ging knoflook niet goed. Ongeveer 24 uur na de knoflook begon mijn buik pijn te doen, vreselijke pijnscheuten kwamen naar boven en ik raakte verstopt. Vanwege deze klachten had ik een verschrikkelijk rusteloze nacht en het duurde ongeveer 4 dagen voordat ik me weer goed voelde. Het was me duidelijk dat knoflook nu de enige boosdoener was van de symptomen.
En ik weet op dit moment niet zeker of het fructanen zijn of iets anders in knoflook dat dit veroorzaakt. Er zijn verhalen online over een knoflookallergie, maar daar is helaas geen bewijs voor.

Hoewel ik mijn opbouw van de tolerantieniveaus afsloot met een paar dagen PDS-symptomen, kwam ik in ieder geval op het punt dat ik alleen nog maar op knoflook hoef te letten! En dat is al zo’n verademing!

Een paar weken geleden at ik voor de allereerste keer in vele jaren mijn favoriete kaas-uienbrood. (kwijl)
Het was geweldig.

Conclusie

Dus op dit moment eet ik met plezier alles behalve knoflook. Ik moet zeggen dat eten weer een nieuw niveau van enthousiasme heeft bereikt. Met dit verhaal wil ik je laten zien dat zelfs een Darm diëtist nog steeds PDS-symptomen kan hebben en eliminaties en wederopbouwperiodes moet doormaken om beter te worden! Laat je niet ontmoedigen, ik vond het ook eng om ui en knoflook weer toe te voegen. En ook al kan ik nog steeds geen knoflook eten, het feit dat ik weer ui kan eten is de moeite waard!
Voedselvrijheid is het ultieme doel.

Wat is jouw ervaring met het FODMAP-dieet, of een ander darmdieet? Is het je gelukt om je tolerantie op te bouwen? Of zou je dat willen? Laat het me weten in een reactie hieronder. (geef maar een gil als je hulp wilt!)

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.