DIY Bijenwas Doek

DIY Bijenwas Doek
(Last Updated On: juni 27, 2019)

Het kan heel rustgevend zijn om met je handen te werken. Als je een hobby hebt, weet je dat waarschijnlijk. Je komt in de flow, maakt prachtige dingen en voelt je gewoon ontspannen en vergeet de tijd! Dit is geweldig voor je mentale welzijn en het hebben van een gelukkige geest zorgt voor een gelukkige darm! Zelf je bijenwas doek maken kan daar zeker aan toevoegen!

Een rustgevende activiteit of hobby kan jouw Prikkelbare Darm Syndroom symptomen helpen verminderen, omdat het je helpt ontspannen. Met één eenvoudige taak bezig zijn is ontspannend voor je geest. Stress heeft een direct effect op je darmen, en hoe minder stress je hebt des te minder symptomen je hebt.

Waarom Bijenwasdoeken Maken?

Vandaag deel ik een tutorial over hoe je je eigen bijenwasdoeken kunt maken. Zo kun je je geest kalmeren met een leuke activiteit, en kun je het milieu redden van de plastic soep! Het vervangen van een deel van het plastic dat je gebruikt met een herbruikbare bijenwasdoek kan jouw plastic afval drastisch verminderen (en daarmee kun je de planeet redden!).

Helaas kwam ik erachter dat het kopen van bijenwasdoeken behoorlijk duur is. Je kunt gemakkelijk bijenwasdoeken online kopen bij bol.com. Dat is nog steeds super voor het milieu, maar niet zo leuk! Dus ik raad je aan om het eerst zelf te maken!

Je maakt de bijenwasdoeken door een stuk doek te doordrenken met bijenwas en jojoba-olie. De bijenwas maakt het doek gemakkelijk afspoelbaar en luchtdicht. De jojoba-olie is antibacterieel en helpt de doek schoon te houden. Hoewel de jojoba-olie antibacterieel is, raad ik niet aan om rauw vlees erin te bewaren, gewoon voor de veiligheid.
Na elk gebruik kunt je de doek afspoelen met lauw water om eventuele etensresten weg te spoelen. Je kunt het zelfs met de hand wassen met een natuurlijke zeep.
Na 10 maanden is het hoog tijd om het doek te vervangen. Grijp deze kans om dan een reeks nieuwe bijenwasdoeken te maken!

Hoe Maak je de Bijenwasdoeken

Om de bijenwasdoeken te maken, moet je een aantal kleine voorbereidingen treffen.
1. Koop bijenwas (cosmetische kwaliteit, bijvoorbeeld bij bol.com) en koop de jojoba-olie. Ik heb de mijne online gekocht, maar een bio-winkel zou het waarschijnlijk ook verkopen.
2. Zorg ervoor dat je een oven of een strijkijzer en wat bakpapier hebt.
3. Koop wat stukjes katoenen doek. Ik heb oude lakens gebruikt, maar een oud tafelkleed, keukendoek of gewoon een stuk stof dat je koopt, werkt allemaal prima. Het gebruik van oudere doeken is echter beter voor het milieu!
4. Zorg dat je kartelschaar (koop via de link) klaar ligt!

Aan de Slag!

Beeswax cloth jojoba and beeswax

Verzamel de volgende items om je werkplek klaar te maken:
– katoenen stof (strijk het, om het aantal plooien en vouwen in je bijenwasdoek in te perken)
– kartelschaar
– strijkijzer of oven
– bakpapier
– kookpan
– kom
– lepel
– bijenwas
– jojoba olie

Beeswax cloths utensils

Knip het katoen in de gewenste vorm. Je kunt vierkantjes, rechthoeken of cirkels maken en ze zo groot maken als je wilt. Houd er rekening mee dat ze ofwel in de oven of op het bakpapier moeten passen om het te strijken.
Ik heb mijn vormen geknipt met behulp van een stukje papier. Ik heb de vorm van de kommen die ik wilde gebruiken omgetrokken, en de vorm ruim uit het papier geknipt. Het papier heb ik met wat naalden aan de stof bevestigd. Maar als je een vaste hand hebt, kun je ook vrij knippen.

Beeswax cloths utensils

Verwarm in de pan een laag water.

Meet in de schaal de hoeveelheid bijenwas en jojoba-olie af die je nodig hebt. Dit is een beetje gokken, omdat je niet echt weet hoeveel was je nodig hebt voor de doek. Begin met 15 gram bijenwas en voeg er 10 ml jojobaolie aan toe. Je kunt altijd nog een portie maken als dit niet genoeg is.

Plaats de kom in de pan met water en verwarm deze au bain marie (wat betekent dat je de kom in het water verwarmt). Laat de bijenwas met de jojoba-olie smelten en meng het goed.

Beeswax cloth
Oven:Strijkijzer
Verwarm de oven voor op 95 graden. Leg een stuk bakpapier en je katoenen doek op de bakplaat en warm ze op.Leg je katoenen doek op het bakpapier en gebruik de lepel om het bijenwas-jojoba-mengsel erover te sprenkelen.
Neem de bakplaat en de doek uit de oven en gebruik de lepel om het bijenwas-jojoba-mengsel erover te sprenkelen.Bedek de doek met een ander stuk bakpapier en strijk het van het midden naar de zijkanten om alle bijenwas-jojoba over de doek te verspreiden.
Plaats de schaal terug in de oven en verwarm gedurende ca. 7 minuten op 95 graden celsius. Het bijenwas-jojoba mengsel verspreidt zich over het doek en wordt een beetje glanzend.Zodra alles goed verpreid is (je kunt wat extra toevoegen als je lichtere vlekken ziet), til je de katoenen doek van het bakpapier en laat u deze ongeveer 30 seconden aan de lucht drogen.
Haal de schaal uit de oven en gebruik een stukje reservestof om overtollig bijenwasmengsel weg te deppen. Als je denkt dat het mengsel niet gelijkmatig is verdeeld (als je lichtere vlekken ziet), kun je een beetje extra mengsel toevoegen en de doek opnieuw opwarmen.Herhaal de stappen als je meer wilt maken.
Als je tevreden bent met het resultaat, haal je het doek van de bakplaat en houd je de hoeken vast. Laat het ongeveer 30 seconden aan de lucht drogen. Het droogt snel.
En je bent klaar! Je kunt de stappen meerdere keren herhalen om meerdere doeken te maken.

Nu zijn je bijenwasdoeken klaar voor gebruik! Heb je ze gemaakt? Of gebruik je ze gekocht? Laat me weten wat je ervaring is!

Leestips op bol.comGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.