Gluten Bianca
| | |

Zou het door gluten komen?

De gastblog van vandaag is geschreven door Bianca Hermans, de Coeliakie Coach. Zij bespreekt het belang van testen op coeliakie (een auto-immuunreactie op gluten) en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Gluten Bianca Coeliakie Coach

Herken je dit? Al een tijd heb je last van je buik. Na het eten blaas je helemaal op. Of je krijgt buikpijn. Aan je ontlastingpatroon is geen touw vast te knopen. Ook voel je je vaak heel moe en kun je je geregeld niet zo goed concentreren.

Zou het aan het eten kunnen liggen? Je hebt het idee dat een aardappel beter valt dan een boterham. Een kennis van je kan niet zo goed tegen gluten (klik hier om meer te lezen over gluten). Ze blijkt een ziekte te hebben met een naam die klinkt als een chinees gerecht. Wat was het ook al weer? Ze knapte in ieder geval helemaal op toen ze glutenvrij brood ging eten. Zou dat voor jou ook gelden?

Je staat voor het glutenvrije schap in de supermarkt. Wow, er is veel meer glutenvrij dan alleen het brood. Oh ja, gluten zit natuurlijk in tarwe. Het gesprek met die kennis begin je weer te herinneren. Ja, het is een pittig dieet. In zo’n beetje alles zit gluten. Ze moest zelfs opletten met kruimeltjes. Wil je wel zo’n streng dieet volgen? Maar ja, als je je dan weer beter voelt… Je begint glutenvrij brood, koekjes en pasta in je winkelmandje te laden.

HO! STOP!!!

Leg die boodschappen terug in het schap.

Je bent niet te enige die op deze manier verzandt in een onvolwaardig glutenvrij dieet. En vervolgens tot de conclusie komt dat het maar voor de helft of helemaal niet werkt.

Bianca Hermans, de Coeliakie Coach

Coeliakie

Allereerst, wat was de naam ook al weer van die ziekte? Dat is coeliakie. Het is een auto-immuunziekte die uitgelokt wordt door de inname van gluten. Het komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg. Een volledig glutenvrij dieet, een leven lang, is het enige ‘medicijn’. Hierdoor herstelt de darm uiteindelijk weer en kunnen de klachten verminderen.

Denk vooral niet “ik ga dat dieet eerst eens uit proberen”. Waarom? Omdat het dan niet meer goed onderzocht kan worden. Om onderzoek te doen naar coeliakie is bloedonderzoek naar antistoffen en een dunne darmonderzoek (met biopten van de darmwand) nodig. Bij kinderen is dat darmonderzoek niet altijd nodig.

Kortom dat bloedonderzoek is van groot belang. Wanneer je coeliakie hebt en gluten eet, ontstaan er antistoffen in het bloed. Maar wanneer je de gluten weglaat, verdwijnen die antistoffen weer. Je kan je dus voorstellen dat als je al een tijdje glutenvrij eet, er geen goed bloedonderzoek gedaan kan worden naar coeliakie. Waardoor je mogelijk de diagnose mist.

WAT ALS JE DE DIAGNOSE MIST

“Mij maakt het niet uit of ik de diagnose krijg” denk je misschien. Logisch, want je voelt je toch goed op dat glutenvrije dieet. Laat ik je dan een paar vragen stellen:

  • Weet jij dan hoe je gezond glutenvrij moet eten?
  • Weet je dan waar gluten nog meer in zit? (Hint: het zit in veel meer dan alleen tarwe.)
  • Weet jij hoe streng je het dieet moet volgen? Mag een kruimeltje of niet?
  • Weet je dan of je ook nog andere tekorten hebt? Een ijzertekort komt bijvoorbeeld geregeld voor bij ongediagnosticeerde coeliakie.
  • Weet je dan hoe je botdichtheid is? Botontkalking komt ook veel voor bij coeliakie.
  • Wat als je niet voldoende opknapt, waar moet je dan aankloppen?
  • Wat als je kind, broer, zus, vader of moeder ook dezelfde klachten heeft. Zou het dan niet fijn zijn als zij ook wisten wat er mogelijk zou kunnen spelen?

Na de diagnose blijf je onder controle bij een MDL-arts. Jaarlijkse controles zijn er op gericht om het herstel te monitoren en eventuele complicaties in de kiem te smoren. Je kan doorverwezen worden naar een gespecialiseerde diëtist die samen met jou gaat kijken hoe jij gezond glutenvrij kan eten. Allemaal belangrijke punten die je nodig hebt om écht goed op te knappen. Ook kunnen familieleden dan gerichter onderzoek laten doen, zeker als zij dezelfde klachten hebben.

En blijk je geen coeliakie te hebben, dan kan er verder onderzoek gedaan worden. Of krijg je de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom. Je kan naar een gespecialiseerde diëtist worden doorverwezen. Die gaat samen met je uitzoeken of je glutensensitief bent of dat je bijvoorbeeld niet zo goed tegen fructanen kan (klik hier om verder te lezen over fructanen). Want fructanen ziten namelijk ook in tarwe.

Kortom: Start NOOIT op eigen intitiatief met een glutenvrij dieet. Blijf gluten eten totdat je zeker weet dat je coeliakie hebt.

Heb je het vermoeden niet tegen gluten te kunnen of heb je geregeld last van darmklachten of vage klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, huidklachten etc.? Ga naar de huisarts en laat je testen op coeliakie. Twijfel je of weet je niet goed hoe je dit kan aanpakken? Neem dan gerust contact op met mij, Bianca Hermans, de Coeliakie Coach.

Meer informatie vind je op: www.decoeliakiecoach.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.