FODMAP dieet op de lange termijn

FODMAP dieet op de lange termijn
(Last Updated On: november 10, 2020)

Veel mensen volgen het FODMAP-dieet om hun symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) te verminderen. Bij 75% van de mensen met PDS kan het FODMAP-dieet een prima oplossing zijn om symptomen te verminderen! Maar er is een addertje onder het gras … Als je het FODMAP dieet te lang volgt, loop je vaak vast in een laag FODMAP dieet….. Wat zijn de gevaren van het FODMAP dieet op de lange termijn?

FODMAP dangers long term

Het FODMAP dieet

Het FODMAP-dieet is een eliminatiedieet. Tijdens het dieet worden meerdere voedselgroepen voor een korte periode (bij voorkeur 2-6 weken) uit het voedingspatroon verwijderd voordat ze een voor een opnieuw worden geïntroduceerd en zo triggers worden gevonden.

Wil je een uitgebreidere uitleg over het FODMAP-dieet lezen, bekijk dan het artikel dat ik erover schreef.

Als het dieet correct wordt gevolgd en onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist (zoals ik! Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek), is het zeker een goed dieet om PDS-symptomen te verminderen en jouw PDS-triggers te identificeren.

Maar veel van de cliënten die bij mij komen, zijn niet goed begeleid tijdens het dieet of hebben het dieet zelfstandig gevolgd. Hierdoor zijn ze veel langer in de low FODMAP-fase blijven hangen dan de beoogde 2-6 weken en dit kan leiden tot schade aan het darmmicrobioom.

De gevaren van het FODMAP Dieet

Als het goed wordt gedaan, levert het FODMAP-dieet geen gevaar op voor de (darm) gezondheid. Maar een langdurig FODMAP-dieet heeft aangetoond dat het de bacteriële diversiteit in de darmen vermindert.

Bacteriële diversiteit is een marker voor een gezonde darm en de gezonde bacteriën in jouw darm spelen ook een cruciale rol om je gezond te houden. Bijvoorbeeld met de productie van Butyraat (klik voor mijn artikel erover).

De reden dat het FODMAP-dieet de bacteriële diversiteit beïnvloedt, is een gebrek aan vezels (en een verscheidenheid aan vezels) in het dieet. Vezels zijn de belangrijkste energiebron voor onze gezonde darmbacteriën en vezels zorgen ervoor dat je gezonde darmbacteriën sterk blijven en goed kunnen overleven in je darmen.

FODMAP’s zijn koolhydraten die moeilijk verteerbaar zijn. In sommige gevallen is de FODMAP zelf een vezel. In andere gevallen bevatten de voedingsmiddelen die FODMAP’s bevatten ook veel vezels. Studies naar het laag FODMAP-dieet hebben aangetoond dat het FODMAP-dieet om deze reden gemakkelijk aan voedingsvezels kan ontbreken.

Als onze darmbacteriën niet gevoed worden (vezels), zullen ze verhongeren en afnemen. Dit zorgt voor een minder gezonde en minder diverse darm.

In het geval van FODMAP-verterende bacteriën kan dit nog zorgwekkender zijn. Wanneer de bacteriën die FODMAP’s verteren gedurende lange tijd heel weinig gevoed worden tijdens het FODMAP-dieet, zullen deze ook verminderen. Maar als FODMAP-verterende bacteriën weg zijn, wordt het moeilijker om FODMAP bevattende producten weer terug in je dieet te krijgen.

Je herkent het misschien wel. Heb je FODMAP herintroducties gedaan en heb je het gevoel dat je overal op reageert? Dan is het waarschijnlijk de moeite waard om eerst jouw darmmicrobioom te versterken en dan pas verder te gaan! Plan een gratis kennismakingsgesprek in en ik zal je uitleggen hoe we dit kunnen aanpakken!

Wat te doen als ik al maandenlang Low FODMAP volg?

Volg je het FODMAP-dieet al heel lang en heb je geen succes gehad bij het herintroduceren van FODMAP-groepen? Versterk eerst je microbioom en ga dan pas verder met de herintroductie.

Het heeft geen zin om FODMAP’s te herintroduceren in een verzwakte darm. Je zal klachten krijgen.

Zorg ervoor dat je voldoende vezels in jouw dieet verwerkt en dat je kleine porties van FODMAP-bevattend voedsel gebruikt. Op deze manier voed je je gezonde darmmicrobioom en versterk je de FODMAP-verterende bacteriën. Wil je hier wat hulp bij? Plan een gratis kennismakingsgesprek in en ik zal laten zien hoe ik je kan helpen!

Na ongeveer 1-2 maanden van versterking van de darmen, kunt je proberen de herintroductie opnieuw te starten. Het bouwen van een gezond microbioom kost tijd! Dus probeer dit niet te overhaasten.

Heb je problemen gehad met het opnieuw introduceren van de FODMAP-groepen? Laat me je verhaal weten in een reactie hieronder!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.