FODMAP FAQ: Kan Ik Bananen Eten Die Bruin Zijn Geworden in Mijn Tas?

FODMAP FAQ: Kan Ik Bananen Eten Die Bruin Zijn Geworden in Mijn Tas?
(Last Updated On: februari 24, 2021)

In de FAQ-artikelen vertel ik je het antwoord op veelgestelde vragen uit mijn diëtistenpraktijk. De veelgestelde vraag van de dag is: kan ik bananen eten die bruin zijn geworden in mijn tas, terwijl ik het FODMAP-dieet volg?

Ik denk dat iedereen het herkent, ’s morgens heb je een perfect gele banaan, geen bruine vlekken, en hij ziet er zo smakelijk uit! Dus je besluit de banaan mee te nemen voor later op de dag. Je stopt de banaan in je tas en ’s middags besluit je hem op te eten. Je haalt hem uit je tas en bent onaangenaam verrast! De banaan is nu volledig bedekt met bruine vlekken! Hoe is dat gebeurt? En kun je hem nog steeds eten tijdens het FODMAP-dieet?

FODMAP banana bag

Wat gebeurt er als de banaan bruin wordt in je tas?

Een banaan kan bruin worden als hij rijpt, maar kan ook bruin worden als gevolg van druk van buitenaf. We weten allemaal dat een gerijpte banaan niet toegestaan is tijdens het FODMAP-dieet, klik op deze link als je daar meer over wilt lezen. Maar zijn de bruine vlekken die de banaan in je tas krijgt hetzelfde als de bruine vlekken wanneer deze rijpt?

Volgens Ernst Woltering, hoogleraar productfysiologie aan Wageningen University, is de bruiningsreactie in beide gevallen hetzelfde. De banaan wordt bruin als bepaalde enzymen in de banaan met elkaar in contact komen. Wanneer de banaan niet rijpt en niet beschadigd raakt, worden deze enzymen gescheiden door celmembranen. Zodra de banaan rijpt of beschadigd raakt, worden deze membranen zwak of raken ze beschadigd en komen de enzymen met elkaar in contact. De banaan zal dan bruin worden.

Kan ik tijdens het FODMAP dieet de bananen eten die bruin worden in mijn tas?

Het bruin worden in je tas heeft niets te maken met het rijpen van de banaan, maar is een gevolg van de hierboven beschreven reactie. Tijdens het FODMAP-dieet kun je vanwege het rijpingsproces geen bruine banaan eten. Door de rijping worden de koolhydraten met lange ketens afgebroken tot koolhydraten met kortere ketens, en sommige van deze koolhydraten met kortere keten zijn fructanen. Toch zou ik je niet adviseren om de bruine banaan uit je tas te eten, omdat de enzymen die vrijkomen wanneer de banaan bruin wordt, ook het rijpen van de banaan kunnen bevorderen. Uiteindelijk weet je niet of de plek bruin is van beschadiging of van rijping. Beter voorkomen dan genezen!

Als je overdag een banaan wilt meenemen, koop dan een bananencontainer om je banaan in je tas te bewaren. Dat is een gemakkelijke manier om een gezond en FODMAP-vriendelijk tussendoortje, en een beetje gemoedsrust te hebben! Houd je wel aan de aanbevolen portiegroottes! 100 gram per portie is laag FODMAP.

Neem jij ooit bananen mee? Wat is de oplossing die je hebt gevonden om te voorkomen dat ze bruin worden? Laat het me weten in een reactie!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.