Low FODMAP Lijnzaadcrackers

Low FODMAP Lijnzaadcrackers
(Last Updated On: augustus 27, 2020)
*For the English recipe, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu 

Het is weer tijd voor een recept! Vandaag wil ik een van mijn favoriete crackers met jullie delen. Ze zijn ongelooflijk gemakkelijk te maken en smaken heerlijk! Zoals je kunt lezen op de blog die ik schreef voor Karlijn’s Kitchen, zijn vezels een lastige tijdens het FODMAP-dieet. Deze crackers helpen je om je vezelinname te verhogen! Dus laten we beginnen met deze low FODMAP lijnzaadcrackers


FODMAP Flaxseed Crackers

De ingrediënten van low FODMAP lijnzaadcrackers

Deze lijnzaadcrackers zijn ontzettend makkelijk te maken en je hoeft maar 4 ingrediënten in huis te hebben! In mijn geval zitten de zaden die in deze crackers worden gebruikt al standaard in mijn voorraadkast. En als je meer wilt lezen over hoe je voorraadkast eruit moet zien, lees dan mijn artikel over een low FODMAP vooraadkast!

Lijnzaad

Gebroken lijnzaad is het hoofdingrediënt voor deze crackers. Het gebroken lijnzaad is ideaal om in combinatie met water een ‘plakkerige’ materie te creëren. De oplosbare vezels in de crackers zorgen ervoor dat je pitten en zadenmix een echte cracker wordt in plaats van alleen gebakken pitten en zaden …

Lijnzaad is low FODMAP, maar heeft wel een bovengrens. Een veilige portie lijnzaad is 15 gram, en vanaf 30 gram zijn de lijnzaadjes rijk aan Oligosacharides-GOS. Houd dus rekening met het aantal crackers dat je eet als je nog in de eliminatiefase van het FODMAP-dieet zit. Houd het op 1 cracker en het komt goed!

Zonnebloem-, pompoenpitten en sesamzaadjes

Zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaadjes zijn de smaakmakers van deze crackers. Al deze zaden hebben een maximale portiegrootte binnen het FODMAP-dieet voor de oligosacchariden-fructanen. Echter, aangezien je van elk soort pitten/zaden maar kleine hoeveelheden gebruikt, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Pompoenpitten zijn low FODMAP tot 23 gram.
Sesamzaadjes zijn low FODMAP tot 11 gram.
Zonnebloempitten zijn low FODMAP tot 6 gram.

Vezels

Deze crackers hebben een grote hoeveelheid vezels dankzij alle zaden die ze bevatten.
Ideaal gezien verdeel je het recept in 10 crackers, zodat 1 cracker volledig FODMAP-veilig is. In dit scenario bevat 1 cracker 5,2 gram vezels! Dit is 17% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 30 gram vezels. Nou, dat maakt het gewoon een stuk gemakkelijker om je vezeldoelen te bereiken!

Obstipatie

Deze crackers zijn ook geweldig als je lijdt aan het obstipatie bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS-C). Het is aangetoond dat consumptie van 10-15 gram gebroken lijnzaad per dag constipatie vermindert door vast te houden aan water en de ontlasting vochtiger te houden.

Op zoek naar klachtenvermindering van PDS? Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je een opgeblazen gevoel, buikpijn en obstipatie onder controle kunt krijgen. Plan een gratis kennismakingsgesprek voor meer informatie.

Toppings

Deze low FODMAP lijnzaadcrackers smaken op zichzelf al geweldig, maar zijn nog lekkerder met een beetje beleg! Je kunt low FODMAP jam, pindakaas, kaas, plakjes fruit, ahornsiroop enzovoort gebruiken. Ben je al aan het kwijlen?

Dus ga aan de slag met deze low FODMAP lijnzaadcrackers, en laat me weten hoe lekker je ze vindt! Wat heb je het bovenop gesmeerd om ze nog lekkerder te maken?

FODMAP Flaxseed Crackers

FODMAP lijnzaadcrackers

Recept van Positive Gut – positivegut.com

Deze heerlijke crackers zijn low FODMAP en zitten boordevol vezels (5,2 gram per stuk!). Een geweldige manier om je vezelinname te verhogen om je vriendelijke darmbacteriën te voeden.
Zorg ervoor dat je 1 cracker als portie neemt om low FODMAP te blijven!
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Passieve tijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Porties 10 crackers

Ingrediënten
  

 • 125 gram gebroken lijnzaad
 • 50 gram pompoenpitten
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 25 gram sesamzaad
 • 1 tl zout
 • 150 ml water

Instructies
 

 • Meng in een grote kom het gebroken lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes, zout en water.
  Zorg ervoor dat je goed mengt. Dek af met wat aluminiumfolie of een stuk bakpapier en laat 30 minuten rusten. In deze 30 minuten wordt het lijnzaad een beetje 'plakkerig' omdat het het water zal binden
 • Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe de zadenmix op de bakplaat.
  Verdeel de zadenmix over de bakplaat en dek af met een ander vel bakpapier.
  Pak je deegroller en rol het zadenmengsel plat zodat het gelijkmatig over de bakplaat wordt verdeeld.
  Als je geen deegroller hebt, kun je je handen of een fles gebruiken.
 • Verwijder voorzichtig het bovenste vel bakpapier.
  Zet de bakplaat met de zadenmix in de oven. Bak 20 minuten op 180 graden celcius.
 • Haal na 20 minuten de bakplaat uit de oven. Til voorzichtig het zaadmengsel (dat nu een grote cracker is) van de bakplaat door het bakpapier op te tillen.
  Zet de grote cracker op het aanrecht en snijd de cracker in 10 stukken.
  Draai elke cracker om zodat de bodem naar boven komt en plaats ze terug op de bakplaat. Bak nog 5 minuten zodat de crackers mooi droog zijn.
 • Haal de crackers uit de oven, laat ze afkoelen.
  En geniet ervan met je favoriete spread!
  Maximaal 3 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.