Low-FODMAP Noten

Low-FODMAP Noten
(Last Updated On: juni 12, 2020)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu

Tijdens het volgen van het FODMAP-dieet kan het verwarrend zijn om te bepalen wat je wel en niet kunt eten. Er zijn eindeloze FODMAP lijsten en informatie te vinden. Maar lang niet altijd bevatten die lijsten het specifieke product waarnaar je op zoek bent. Dit kan zijn omdat het product nog niet is getest op FODMAP’s of omdat de lijst mogelijk onvolledig is.
Hier wil ik je graag bij helpen! Vandaag zal ik een lijst met laag-FODMAP noten  geven, met de informatie die op dit moment beschikbaar is. Klaar voor actie?!

(Op deze paginagebruik ik affiliate links van bol.com. Dit zijn producten die ik persoonlijk heb uitgekozen, omdat ik ze goed vind. Niet omdat ik door de fabrikant gesponsord wordt. Hierbij verwijs ik met een link naar de productpagina op bol.com. Als je de link volgt en zo’n product koopt krijg ik een commissie van bol.com, omdat ik indirect reclame heb gemaakt. Voor jou maakt dit niets uit, de prijs van je product is niet anders dan dat je gelijk naar bol.com zou zijn gegaan.)

Gezondheid en Noten

Maar waarom is het zo belangrijk om noten te eten binnen het FODMAP-dieet?
Om te beginnen, omdat noten een belangrijke bron van vezels zijn. Vezels zijn belangrijk om PDS onder controle te houden (voor mijn artikel, klik hier), het helpt je verzadigd te voelen en het is de belangrijkste voedingsbron voor je vrienden, de darmbacteriën (voor mijn artikel, klik hier)

Het is een uitdaging om voldoende vezels te eten terwijl je het FODMAP-dieet volgt, dit komt omdat veel van de hoge FODMAP-voedingsmiddelen voornamelijk groenten, fruit en volkoren granen zijn. Meestal zijn dit juist de belangrijkste bron van vezels in een dieet!
Ook zijn noten een bron van onverzadigde vetten. Het is bewezen dat deze vetten gunstig zijn voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. En tenslotte, noten bevatten meerdere belangrijke vitaminen en mineralen.

Dit maakt noten in feite een superfood dat je wilt toevoegen aan je dagelijkse dieet! Helaas zijn niet alle noten goed … De meeste bevatten FODMAPS.

Kom je er zelf niet uit met het FODMAP dieet en wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

FODMAP Gaat Voor Noten!

Niet alle FODMAP-groepen zijn aanwezig in noten. Zoals beschreven in mijn artikel over het FODMAP dieet (klik op de link!). Is de naam FODMAP een afkorting van meerdere groepen koolhydraten. Deze groepen vertegenwoordigen verschillende voedselintoleranties.
In de startfase van het FODMAP-dieet elimineer je alle groepen en moet je opletten voor de bepaalde noten.
In fase 2 test je de verschillende groepen.
En dan in fase 3 van het dieet, ken je jouw intoleranties.
Als je lactose, polyolen of fructose niet verdraagt, is het geen probleem om noten te eten. Maar als het de oligo’s (fructanen en galactanen) zijn, is het tijd om op te letten!

De FODMAP Notenlijst

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de noten die je kunt eten binnen het FODMAP-dieet. Houd er rekening mee dat alle toegestane noten gecontroleerde portiegroottes hebben. Als je een grotere hoeveelheid eet dan de lijst, worden de noten ‘medium’ of ‘hoog’ FODMAP. Dus let alsjeblieft op, want het kan je darmklachten doen herleven. Als je een fout maakt en te veel eet, wacht dan een paar dagen tot je buik weer rustig is. Dat zal je geen tweede keer gebeuren!

FODMAP Nuts

De NootHoeveelheid
Amandelen10 noten (12g)
Paranoten10 noten(40g)
Karwijzaad10g
Cashewnoten (geweekt en gedroogd)10 noten (15g)
Kastanjes20 noten (168 g)
Chia zaden24g
Meloenpitten24g
Lijnzaad15g
Hazelnoten10 noten (15g)
Hennepzaad20g
Macadamia20 noten (40g)
Pinda32 noten (28g)
Pecannoten10 halfjes (20g)
Pijnboompitten14g
Papaverzaad24g
Pompoenpitten23g
Sesamzaad11g
Zonnebloempitten6g
Tijgernoten (Nee, niet die van Duyvis!)20g 
Walnoten10 halfjes (30g)

Mijn informatie komt van van de FODMAP-app van de Monash University. De Monash University is de belangrijkste bron voor FODMAP-informatie, omdat zij degenen zijn die het meeste onderzoek doen. Wanneer je FODMAP-informatie gebruikt, controleer dan altijd de bron om te zien of deze betrouwbaar is! Je wilt niet per ongeluk producten gebruiken die je eigenlijk beter niet kunt nemen!

Heb je moeite met het starten van het FODMAP-dieet? Bekijk dan mijn 14-dagen Low FODMAP weekmenu!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *