Fodmappers concept uit eten FODMAP
| | | | |

Fodmappers Concept: uit eten tijdens het Fodmap dieet

Er zijn vele manieren om je darmklachten onder controle te houden. Of te beperken. Een van die methoden is het Fodmap Dieet. Een dieet – wat eigenlijk meer een levensstijl is – dat vooral bij het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) effectief is. Het is een strikt dieet en het is soms moeilijk om je hieraan te houden. Zeker wanneer je buiten de deur eet en niet 100% zelf bepaalt wat er op je bord komt. Daarom is Melinda Thomas het Fodmappers Concept gestart. Een platform met restaurants waar je zorgeloos uit eten kunt tijdens het Fodmap Dieet.

Deze blog is geschreven door Melinda Thomas van het Fodmappers Concept, bezoek ook zeker eens haar website! (klik op deze link)

Fodmappers concept uit eten FODMAP

Buikpijnvrij uit eten

Thuis kan het al een hele opgave zijn om het Fodmap Dieet op de juiste manier te volgen. Wanneer je in de eliminatie fase zit lijkt het alsof je niks meer mag hebben. En zodra je verder in het dieet komt en bekend raakt met alternatieven, ontdek je dat het etiketten lezen en vers eten koken echt een levensstijl moet worden. Nóg moeilijker is het dan ook om buiten de deur te eten. Want wat zit er precies in de gerechten die je bestelt? En als je de kok uitlegt wat jouw intoleranties zijn, kunnen ze het menu dan daarop aanpassen? En wat nu als je ziek wordt?

Allemaal vragen die ervoor zorgen dat uit eten gaan absoluut geen pretje meer is. Sterker nog, het kan zelfs stress opleveren. En dat zorgt weer voor een verergering van je PDS klachten. Kortom: dat wil je het liefst voorkomen. Maar helemaal niet meer uit eten gaan, da’s toch saai?! Precies! Om jouw avond zorgeloos – en vooral buikpijnvrij – te laten zijn, hebben de restaurants op Fodmappers Concept zich vooraf allemaal verdiept in het Fodmap Dieet. Ze begrijpen de verschillende fasen en hebben een lijst met toegestane producten in de keuken liggen. Je hoeft vooraf alleen maar even te bellen en ze gaan voor je aan de slag!

Persoonlijk verhaal

Zelf kreeg ik – Melinda – helaas 3 jaar geleden de diagnose PDS. Ik liep al ruim een half jaar met onverklaarbare klachten. Doktoren in Italië vermoedden dat ik een darmwandinfectie had opgelopen. Het maakt ook niet uit hoe het kwam, ik heb ermee te dealen. Mijn keus was om de klachten zoveel mogelijk op een natuurlijke manier te beperken. Door het Fodmap Dieet dus. Inmiddels slik ik ook dagelijks medicijnen, maar het dieet helpt nog het meest. Dit heeft er echt voor gezorgd dat ik mijn buikpijn beter onder controle heb!

Melinda Thomas Fodmappers concept
Melinda Thomas van het Fodmappers Concept

5 tips om je klachten onder controle te houden

Als ervaringsdeskundige – haha! – heb ik een aantal tips voor je. De volgende dingen helpen mij (naast het dieet) om mijn buikklachten te verminderen.

  1. Meditatie – ik probeer een paar keer per week te mediteren. Dat kunnen ademhalingsoefeningen zijn, maar ook een geleide meditatie in het bos. Als het maar ontspant!
  2. Yoga – om lekker in beweging te blijven, maar geen explosieve inspanning van mijn lichaam te vragen, volg ik twee keer per week yogalessen. Heerlijk!
  3. Wandelen – het liefst elke dag even. En dan minimaal een half uur. Met de komst van mijn hond wordt het straks waarschijnlijk iets vaker een iets kleiner rondje 😉
  4. Hypnotherapie – ik heb het proces nog niet afgerond en kan er dus nog niet te veel over zeggen, maar ik volg een thuiscursus hypnotherapie. Deze duurt 12 weken en bestaat uit elke week 7 sessies. Voor mensen die hypnose eng vinden klinken: ik vind het voor nu nog meer lijken op een geleide meditatie. En ik ben benieuwd naar het resultaat!
  5. Supplementen – soms lukt het gewoon echt even niet om volgens het Fodmap Dieet te eten. Dan gebruik ik supplementen die helpen bij het afbreken van de fodmaps in mijn buik. Een echte aanrader!

Ken jij nog restaurants waar ze ook altijd goed rekening houden met je Fodmap Dieet? Laat het dan vooral weten via het contactformulier op Fodmappers Concept! Samen maken we er zo een landelijk, groeiend platform van!

Vergelijkbare berichten