Ginger Irritable Bowel Syndrome
| | |

Gember en Prikkelbare Darm Syndroom

Gember is de wortel van de plant Zingiber officinale. Het wordt al eeuwenlang in de alternatieve geneeskunde gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het zou hebben. Het blijkt dat sommige van die gezondheidsvoordelen daadwerkelijk wetenschappelijk zijn bewezen! Maar is gember effectief bij de behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en spijsverteringsproblemen?

De informatie op Positive Gut is alleen voor informatieve doeleinden. De informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd jouw arts als je je zorgen maakt over jouw gezondheid.

Ginger Irritable Bowel Syndrome

Wat is gember?

Gember is de wortel van de plant Zingiber officinale. De buitenkant van de gember is bruin en wordt niet gebruikt voor consumptie. Als de gember wordt geschild, komt de gele binnenkant naar boven. En dat is het lekkere en gezonde stuk!

De smaak van gember is niet eenvoudig te omschrijven. Sommige mensen vinden het geweldig, anderen vinden het echt niet lekker. Dit komt allemaal neer op persoonlijke smaak. Volgens Harvest to Table is de smaak van gember half pittig en peperig en half citroenachtig en heeft het ook een zoete toon.

De gezondheidsvoordelen van gember zijn in verband gebracht met de bioactieve component Gingerol.

Hoe gebruik je gember

Gember is populair om te gebruiken in maaltijden en dranken. Het kan zowel gedroogd als vers worden gebruikt en wordt vaak gepekeld of gesuikerd.

Als je gember wilt gebruiken vanwege zijn gezondheidsvoordelen, kun je het beste verse gember of gedroogde gember gebruiken. Bij het drogen van de gember neemt de hoeveelheid van het gezondheid bevorderende gingerol niet veel af, dus het is een goede optie om te gebruiken.
Ingelegde of gesuikerde gember bevat vaak veel toevoegingen waardoor het in het algemeen minder gezond wordt.

Gember wordt veel gebruikt in gemberthee, in curries, soepen, marinades en andere maaltijden. Je kent de ingelegde gember misschien van het eten van sushi en gember kan ook worden gebruikt bij het bakken (gemberkoekjes) die natuurlijk niet zo gezondheid bevorderend zijn, maar ze zijn wel lekker!

Verse gember kan ongeveer 1 week op kamertemperatuur worden bewaard, en in de koelkast 3 weken. Als je te veel gember hebt gekocht, kun je deze ook schillen en snijden, en in de vriezer bewaren.

Gember en PDS

Als het om IBS gaat, zijn er enkele eigenschappen in gember die de aandacht trekken.

In een recente systematische review, die 109 onderzoeken samenvatte die zijn gedaan naar de gezondheidsvoordelen van gember, is duidelijk geworden dat gember ontstekingsremmend werkt, pijnverlichtende eigenschappen heeft en de transittijd in de maag en de beweging van de maag kan verbeteren.

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat gember kan werken tegen misselijkheid en braken, een opgeblazen gevoel en de beweging van de darmen kan verbeteren.

In de meeste onderzoeken werden verschillende doseringen en supplementen gebruikt. Dat maakt het moeilijk om een werkzame hoeveelheid vast te stellen.

Als je vaak te maken hebt met PDS-symptomen zoals misselijkheid, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel of brandend maagzuur, plan dan een gratis kennismakingsgesprek in en ik zal je laten zien hoe ik kan helpen.

Wel of geen gember gebruiken?

In mijn praktijk raad ik vaak aan om gember te gebruiken, vooral als mijn cliënten veel misselijkheid ervaren. Een gemberthee tegen misselijkheid of om de spijsvertering te bevorderen, werkt meestal goed.

Gember kan een heel nuttig en lekker product zijn dat je kunt gebruiken in een gezond voedingspatroon. Zelfs als het misschien niet al te veel effect heeft op PDS-symptomen, is het nog steeds een gezond product om te gebruiken.

Als je de smaak van gember lekker vindt, zou ik het zeker aanraden om het te gebruiken.
Als je de smaak van gember niet lekker vindt, maar toch wilt proberen of het je helpt, kan een supplement nuttig zijn. Zorg ervoor dat je niet teveel gebruikt, de meeste onderzoeken zijn gedaan met ca. 1000 mg gemberextract. Dus dat zou een hoeveelheid kunnen zijn om te proberen.

In de afgelopen jaren ben ik de smaak van gember steeds lekkerder gaan vinden! Misschien heeft het geholpen om te weten wat de gezondheidsvoordelen zijn …
Is gember een smaak die jij lekker vindt? Laat me je favoriete gemberrecept weten in een reactie hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.