Hoe Kies je een Goede Probiotica?

Hoe Kies je een Goede Probiotica?
(Last Updated On: maart 2, 2021)
*For the English article, please select ‘English’in the top right corner/drop down menu

Als jouw darm uit balans is, kan het erg nuttig zijn om je darm tijdelijk te ondersteunen met een probiotica. De definitie van een probiotica is volgens de World Health Organisation (WHO): “live micro-organisms that, when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host.

Vrij vertaald houdt dit in dat probiotica levende micro-organismen (ofwel bacteriën) zijn, die in de juiste hoeveelheid een positief effect hebben op de gezondheid van de gastheer (jij dus, als je het neemt).
Dit klinkt veelbelovend, maar wat kun je er mee?

Waar Zijn Darmbacteriën Goed Voor?

Probiotica zorgen voor een aanvulling op jouw eigen darmbacteriën, ook wel je microbiota genoemd. Jouw darmbacteriën hebben verschillende functies in jouw lichaam. Dit zijn onder andere:

  1. Beschermen tegen schadelijke organismen van buitenaf. Doordat jouw (hopelijk goede)bacteriën op jouw darmwand zitten, is er geen ruimte voor schadelijke bacteriën om zich te nestelen. Ook hebben jouw gezonde bacteriën een competitie met de schadelijke organismen om voedingsstoffen in jouw darm, waardoor het voor de schadelijke organismen moeilijker is om te overleven.
  2. Metabole activiteit. Dit houdt in dat jouw darmbacteriën de onverteerde voeding die jij niet hebt gebruikt zal omzetten in waardevolle voedingsstoffen voor jou en voor zichzelf. Denk aan vitamine K en korte- keten vetzuren zoals butyraat (welke je darmwand gezond houden en beschermen tegen darmkanker)
  3. De beweging van jouw darm (darmmotiliteit). De samenstelling en de hoeveelheid darmbacteriën die je hebt, zijn van grote invloed op jouw darmmotiliteit. Een vertraagde beweging in de darm is gelinkt aan een verminderde diversiteit van de darmbacteriën in de darm. Een trage darm vergroot de kans op verstoppingen zorgt er voor dat jouw afvalstoffen langer in jouw lichaam blijven, dit wil je dus liever niet!
  4. Verminderde kans op Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit moet nog verder onderzocht worden, maar er is een sterk vermoeden dat een verminderde diversiteit van de darmbacteriën meespeelt in het ontwikkelen van een prikkelbare darm.

Uit de bovenstaande lijst blijkt wel hoe belangrijk jouw darmbacteriën voor jou en je gezondheid zijn! Als dit uit balans is, doe je er goed aan om dit te herstellen!

Behalve het aanvullen van jouw eigen gezonde bacteriën kunnen probiotica ook bij bepaalde aandoeningen een waardevolle rol spelen. Zo hebben probiotica een bewezen gunstig effect op diarree, voorkomen van diarree bij antibioticagebruik, het verminderen van een maagzweer, behouden van rust in de darm bij Colitis Ulcerosa en obstipatie.

Pro- of Prebiotica?

Verwar een PRObiotica niet met een PREbiotica. Als je meer wilt lezen over PREbiotica, klik dan op deze link voor mijn artikel daarover. Maar nu even kort. Een PRObiotica zijn dus de gezonde bacteriën die je aanvult. Een PREbiotica is een voedingsbodem voor de bacteriën die al in jouw darm zitten. Deze voedingsbodem kan ook helpen met de groei van jouw gezonde bacteriën, maar dit is dus iets anders dan bacteriën toevoegen met een PRObiotica.

Goede Probiotica Herkennen

Probiotica kun je in verschillende vormen kopen. Ze komen voor in capsules, zakjes, yoghurtdrankjes en gefermenteerde dranken (bijvoorbeeld kefir en kombucha (klik op de link voor mijn artikel over kombucha).

Bij het kiezen van de variant probiotica die je wilt kopen, is het belangrijk om het etiket te letten. Zo weet je precies wat je koopt en of je er mogelijk wat aan zult hebben.

Als je het gekocht hebt, is het goed om op te letten hoe je de probiotica thuis bewaart. De bacteriën zijn erg gevoelig voor licht,vocht en lucht en hitte. Dus houd de probiotica het liefst in zijn originele verpakking op een koele, droge en donkere plaats.

De beste dosering van de probiotica is in ieder geval een minimum van 1 miljard (109) bacteriën per gebruiksmoment. Maar het beste meer dan 5 miljard. De duur van het gebruik is erg afhankelijk van de reden dat je het gebruikt.

Over het tijdstip dat je de probiotica zou moeten nemen is geen duidelijkheid, meestal staat er een advies op de verpakking en dan kun je dat aanhouden.

Als je antibiotica gebruikt, kun je het beste zo veel mogelijk tijd tussen de antibiotica en de probiotica houden. De antibiotica wil namelijk alle bacteriën dood maken, dus tegelijkertijd nemen heeft geen zin.

Probiotica kun je over het algemeen veilig nemen en heeft geen invloed op medicatiegebruik. Als je er mee wilt starten raad ik je evengoed aan om het wel even met jouw huisarts of diëtist te bespreken. Ik kan namelijk geen uitspraken doen over jouw persoonlijke situatie.

Zodra je begint met een probiotica, kan het zijn dat jouw darm even moet wennen aan de nieuwe bacteriën. Je kunt tijdelijk wat extra gasvorming en daardoor wat kramp ervaren, dit zal na 1-2 weken wegtrekken.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een goede probiotica voor jezelf en wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Herken het Etiket

How to choose a probiotic

Zoals ik hierboven al zei, het is dus bij het kiezen van een probiotica goed om minimaal 1 miljard (109) bacteriën per gebruiksmoment te hebben.

Vervolgens kun je verder gaan kijken op het etiket.

Een belangrijke term die er op moet staan is CFU (Colony Forming Units) of KVE (Kolonie Vormende Eenheden). Dit betekent dat de bacteriestammen die er in het product zitten, zich kunnen koloniseren in jouw darm. Oftewel, ze kunnen blijven ‘wonen’ in jouw darm, mits je ze natuurlijk goed te eten geeft. Daar komen ook de prebiotica en vezels weer kijken!). Als je een probiotica zonder CFU koopt, dan spoelen deze gezellig door jouw darm heen en komen ze er met je ontlasting weer uit. Duur grapje!

Het volgende punt is de naam van de bacteriën. Ideaal gezien bestaat deze uit 3 delen. Bijvoorbeeld B. longum 35624 of L. rhamnosus CLR2. Dit is de stamnaam,en het nummer van de onderzochte stam. De specifieke werking van de bacteriën die er in zitten kun je dan meestal ook opzoeken met de complete 3-delige naam.

En als laatste, de diversiteit van de bacteriën. Omdat er in jouw darm ook tientallen stammen bacteriën zitten, is het niet zo nuttig om een probiotica te nemen met maar 1 stam er in. Kies het liefst een probiotica met minimaal 4 stammen. Zo vul je echt wat aan!

De Effectiviteit van een Probiotica

Er wordt veel onderzoek gedaan naar verschillende probiotica stammen en hun effect op de gezondheid.  Sommige stammen hebben al een heel overtuigend bewezen werking, terwijl het bij andere stammen nog niet precies duidelijk is wat ze doen.

Dit maakt het moeilijker om een goede probiotica te kiezen, vooral ook omdat je vaak niet weet wat er precies nodig is voor jouw darm. Het is dus goed om verschillende merken probiotica te proberen, totdat je er een hebt die voor jouw klacht werkt.

De website US probiotic guide (klik op de link) geeft een overzicht van verschillende probiotica en hun werking. Dit kan helpen met het kiezen van een product waar de stam in zit die jij nodig hebt!

Als je een probiotica hebt gekozen, gebruik deze dan in ieder geval 3 weken om te voelen of het een effect voor jou heeft. Als je na 3 weken geen verbetering merkt, kun je beter een ander merk proberen.

Heb jij al eens probiotica gebruikt? Waar heb je op gelet, en had het effect voor je? Laat het mij weten in een comment!

Boekentips op bol.com*Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.