Hypnotherapie en PDS
|

Hypnotherapie bij PDS

*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu 

Hypnotherapie is bewezen effectief bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Veel van de mensen die lijden aan PDS merken dat hun symptomen verergeren zodra ze stress ervaren. Toch wordt PDS vaak alleen behandeld met dieetadvies, medicijnen en supplementen. Als jij merkt dat stress een belangrijke factor voor jouw PDS symptomen is, kan het de moeite waard zijn om hypnotherapie te proberen!

De gut-brain axis

Je darmen en je hersenen zijn verbonden en communiceren met elkaar via de gut-brain axis. Op deze manier weten je hersenen wat er gaande is in je darmen, en krijgen je darmen signalen van je hersenen.

Dit is zeer belangrijk. Signalen van emotie, stress, pijn, verzadiging en immuunrespons worden op deze manier verstuurd. De gut-brain axis speelt een rol bij het regelen van jouw spijsverteringsproces. En daarom wordt gedacht dat patiënten met PDS bepaalde veranderingen in de gut-brain axis hebben.

Het is aangetoond dat emoties en stress invloed hebben op de activiteit van de spieren in de darmen, de afscheiding van de spijsvertering sappen en kunnen zorgen voor een vermindering van de diversiteit van jouw darmbacteriën. Dus als je beter leert om te gaan met stress, kan jouw PDS verbeteren!

Heb je PDS en wil je toch liever met voeding en leefstijl jouw klachten proberen te verminderen? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Hypnotherapy and PDS

Hoe werkt de PDS hypnotherapie?

Bij normale hypnotherapie, wordt de persoon in een staat van ’trance’ gebracht waarin je meer vatbaar bent voor suggesties die worden gemaakt. Met darm gerichte hypnotherapie worden suggesties gemaakt met betrekking tot normalisatie van de spijsvertering.
Suggesties kunnen zijn:
-‘er zal geen pijn meer zijn, geen opgeblazen gevoel meer en geen ongemak’
-‘Jouw darmen zullen blijven verbeteren van dag tot dag, week tot week en maand tot maand’

Er worden ook vaak metaforen gebruikt. Waarin de spijsvertering kan worden omschreven als een rivier. Op deze manier zal jouw onderbewuste veranderingen maken in de manier waarop het impulsen en stress verwerkt.

Hypnotherapie heeft een bewezen effect op de volgende lichamelijke functies:
– beweging van het spijsverteringskanaal
– verbeterd immuunsysteem
– normalisatie van de verwerking van signalen
– verlaging van de hartslag en ademhaling in de reactie op emoties

Voor de meeste mensen is het voldoende om 7-12 hypnotherapie sessies hebben in de loop van 2-3 maanden om de symptomen te verminderen. En de meerderheid van de mensen ervaart verminderde symptomen tot jaren na de behandeling. Dit zorgt voor het verbeteren van de kwaliteit van het leven.

Studies met hypnotherapie

Het succespercentage van hypnotherapie bij PDS ligt tussen de 49-100% bij volwassenen en kinderen. Met dit type hypnotherapie is er speciale aandacht voor het onderbewustzijn met suggesties voor de controle en normalisatie van de PDS symptomen. Het is bekend dat hypnotherapie heilzaam is, als het uitgevoerd wordt door een gekwalificeerde therapeut. Maar tegenwoordig wordt ook getest of digitale hypnotherapie dit effect kan hebben. In dit geval zou er 1 consult met de therapeut zijn, en vervolgens een follow-up thuis met een CD of online. Dit zou de behandeling toegankelijker maken voor veel mensen.

Uit verschillende studies, is aangetoond dat hypnotherapie nuttig kan zijn bij de volgende symptomen:

Buikpijn
Obstipatie (klik op de link voor mijn artikel)
Diarree (klik op de link voor mijn artikel)
Opgeblazen gevoel (klik op de link voor mijn artikel)

Wetenschappers van de Monash Universiteit (de universiteit die al het onderzoek doet over het FODMAP dieet) hebben de effecten van hypnotherapie onderzocht in vergelijking met het FODMAP dieet. Het resultaat was dat hypnotherapie en de FODMAP dieet beide vergelijkbare effecten hadden op de vermindering van PDS symptomen (Zie de afbeelding hieronder). Hoewel het algemene bewijs voor het FODMAP dieet wel sterker is.
In conclusie, hypnotherapie in plaats van het FODMAP dieet (of als het FODMAP dieet niet werkt) is zeker de moeite waard! Het kan jouw dagelijkse leven heel wat makkelijker maken!

Tabellen hypnotherapie en FODMAP
In deze tabellen uit een gerandomiseerde klinische trial van de Monash University kun je de vergelijking van de effectiviteit van het FODMAP dieet in vergelijking met hypnotherapie zien

Hypnotherapie kan een zeer effectieve manier zijn om jouw gut-brain axis te resetten en jouw PDS-symptomen te verminderen! Heb jij er ervaring mee? Laat het me weten!

Boekentips op bol.com*

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.