Is Mosterd Glutenvrij?

Is Mosterd Glutenvrij?
(Last Updated On: december 9, 2019)

Als het gaat om sausjes, kan gluten een moeilijke zijn. De producten bevatten vaak meerdere toevoegingen waardoor het moeilijker is om vast te stellen of je het tijdens een glutenvrij dieet kunt eten. Vandaag zal ik de vraag voor je beantwoorden, is mosterd glutenvrij?

Je zult er achter komen dat het antwoord niet een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ is, maar lees verder om erachter te komen waar je op moet letten!

Houd er rekening mee dat ik het alleen over mosterd heb in dit artikel. Gewoon mosterd. Voor mosterdsauzen is er vaak een veel langere ingrediëntenlijst en dus meer om op te letten!

Als je meer wilt lezen over gluten, lees dan verder in mijn artikel.

Mustard gluten free

De Opbouw van Mosterd

Mosterd is er in vele vormen en maten (en smaken). En al deze soorten hebben verschillende ingrediënten. Het meest eenvoudige recept voor mosterd is gemalen mosterdzaad met een vloeistof. Daar kan een grote verscheidenheid aan specerijen, kruiden, honing, olie, wijn, druivensap, azijn enzovoort aan worden toegevoegd.

Die lijst met ingrediënten doet iemand die gluten probeert te vermijden geen kwaad.
Maar toen kwam de voedselindustrie erbij kijken…

Mosterd en Gluten

Als je de ingrediëntenlijst van mosterd in de supermarkt bekijkt, zul je merken dat vaak wordt vermeld dat het product (sporen van) gluten of glutenbevattende granen kan bevatten. Soms zelfs wanneer de granen zelf niet op het etiket worden vermeld. Dat maakt het heel verwarrend om glutenvrije mosterd te vinden.

Soms heb je geluk en staat er op het etiket dat het product glutenvrij is. In dat geval kun je erop vertrouwen dat het veilig is.

Wanneer op een etiket wordt vermeld dat het product gluten kan bevatten, betekent dit vaak dat het product wordt geproduceerd in een fabriek waar ook glutenhoudende producten worden verwerkt. De kans bestaat dat het product met gluten besmet raakt vanuit de productie van een ander product. Vooral wanneer ze machines gebruiken die moeilijk grondig schoon te maken zijn.

Een andere reden kan kruisbesmetting zijn van het veld waar de mosterdzaden worden geteeld. Wanneer mosterdzaden groeien, kan het zijn dat een ‘verloren’ tarwekorrel ook in hetzelfde veld groeit. De velden zijn open in de natuur en gluten bevattende zaden kunnen meegevoerd worden met de wind. Na de oogst worden de mosterdzaden meestal schoongemaakt, maar er is nooit 100% zekerheid dat er geen verloren gluten bevattende granen in zitten. Hoewel de kans erg klein is.
In dit geval is een zeer fijn gemalen mosterd veiliger. Hoe kleiner de zaden worden gemalen, hoe beter eventuele verloren granen over de mosterd worden verspreid. Dit verlaagt de kans op een hap met een grotere hoeveelheid gluten dan de glutenvrije drempel.

Naast de waarschuwing dat een product gluten kan bevatten, is het ook slim om de ingrediënten te controleren. De basisingrediënten van mosterd bevatten geen gluten, maar soms worden glutenbevattende ingrediënten toegevoegd als verdikkingsmiddelen. Controleer dus altijd de ingrediënten op glutenhoudende granen zoals tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut.

Het laatste waar je op moet letten is de azijn die wordt gebruikt voor de mosterd.
Pure gedistilleerde azijn is glutenvrij, maar moutazijn niet. Moutazijn is gemaakt van gerst en kan nog steeds sporen van gluten bevatten. Elk gedistilleerd product (zelfs gedistilleerde alcohol) is glutenvrij, dus dat is altijd veilig.
Azijnsoorten zoals appelazijn, wijnazijn en druivenazijn zijn ook glutenvrij, omdat er geen glutenbevattende ingrediënten worden gebruikt.

Als je niet zeker bent over de azijn die in de mosterd wordt gebruikt, neem dan contact op met de fabrikant om het te controleren. Beter voorkomen dan genezen.

Kom je er zelf niet uit met het glutenvrije dieet en wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Conclusie: Is Mosterd Glutenvrij?

Over het algemeen zal mosterd glutenvrij zijn. De basisingrediënten bevatten geen gluten. Wees je bewust van het type azijn dat wordt gebruikt en kies fijngemalen mosterd.
Als een mosterdetiket het glutenvrije logo heeft, is het sowieso goed.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.