Knoflookolie
| | |

Knoflookolie: is het veilig?

Knoflookolie is een geweldige manier om je maaltijden op smaak te brengen. Vooral als je geen knoflook kunt of wilt eten. Je kunt het in de winkels kopen en op internet vind je talloze recepten die je vertellen hoe je het zelf kunt maken! Maar is het eigenlijk wel veilig om het zelf te maken? Waar moet je op letten bij het maken van knoflookolie?

Knoflookolie

Waarom zou je knoflookolie gebruiken?

Als je om wat voor reden dan ook geen knoflook kunt of wilt eten, dan is knoflookolie een manier om smaak te creëren in je maaltijden. Dit is vooral handig voor mensen die het low FODMAP dieet volgen, of voor mensen die, ongeacht FODMAPs, op knoflook reageren. Hoewel er zeer weinig wetenschappelijk bewijs is over het al dan niet bestaan van een knoflookallergie, zie ik in mijn diëtistenpraktijk wel cliënten die alleen op knoflook lijken te reageren en dat merk ik persoonlijk ook.

Dus om al deze redenen kan het een oplossing zijn om knoflookolie te gebruiken!

Volg je het FODMAP-dieet of heb je andere spijsverteringsproblemen? Ik kan je helpen om een rustige buik te krijgen! Plan een gratis PDS-klachtenevaluatie en ik zal je laten zien hoe.

Waarom is knoflookolie veilig terwijl knoflook dat niet is?

De knoflookolie bevat over het algemeen alleen aroma’s en smaken van knoflook. De FODMAP’s en andere koolhydraten in knoflook lossen niet op in olie (ze kunnen wel in water oplossen omdat ze in water oplosbaar zijn). Dus door olie te gebruiken om de smaken van de knoflook op te vangen, worden de triggerende stoffen die in knoflook zitten niet opgenomen.

Welke olie gebruiken?

Om eerlijk te zijn, hoeft het niet specifiek olijfolie te zijn. Elke olie zal prima werken om de smaak van de knoflook te dragen. Maar als je het vanuit gezondheidsperspectief bekijkt, is olijfolie een goede optie!

Wanneer je de olie kiest die je wilt gebruiken, is het belangrijk om de rookpunten van de oliën die je overweegt te controleren. Als je van plan bent de olie te gebruiken om mee te koken / braden, kies dan een soort olie met een hoog rookpunt (bijvoorbeeld avocado-olie, raapzaadolie, standaard olijfolie, rijstolie). Anders verbrand je de olie en dat is niet goed voor je gezondheid. Bij koud gebruik van de oliën, bijvoorbeeld als dressing, is het rookpunt niet belangrijk, je verwarmt deze namelijk niet. Voor koud gebruik zijn goede opties extra vierge olijfolie, lijnzaadolie, walnotenolie, sesamolie.

Daarnaast is het slim om te kijken naar oliesoorten die een hogere omega-3-waarde hebben en minder omega-6.

In de winkel gekochte versus zelfgemaakte knoflookolie

Dit is de grote vraag, aangezien een goede met knoflookolie niet altijd gemakkelijk te vinden is in de plaatselijke winkels. Als je een goede en betaalbare knoflookolie in een winkel bij jou in de buurt vindt, zou ik altijd zeggen dat dit de beste en veiligste optie is. Als de olie op de bodem nog wat stukjes knoflook bevat, zou dit geen probleem moeten zijn, zolang je het maar door een (thee)zeefje giet om te voorkomen dat de stukjes in je maaltijd terechtkomen.

Maak zelf knoflookolie

Je kunt de knoflookolie ook zelf maken, maar hier moet je wel voorzichtig mee zijn. Omdat het bewaren van een zelfgemaakte knoflookolie voor een langere periode ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Olie die is doordrenkt met kruiden of knoflook is, als het niet goed wordt gedaan, een voedingsbodem voor botulisme (een zeldzame maar ernstige aandoening veroorzaakt door gifstoffen van de bacterie Clostridium Botulinum met symptomen als slikproblemen, wazig zien, moeite met ademhalen, misselijkheid, braken, buikpijn en verlamming). En daarom raad ik af om het zelf te maken voor opslag. (Tenzij je ervaren bent met voedsel inmaken en je echt weet wat je doet, vind hier richtlijnen)

Wil je knoflooksmaak aan je maaltijden wilt toevoegen zonder het gevaar van botulisme? Snijd dan wat knoflook in plakjes, verwarm de olie in de pan, roerbak de knoflook een paar minuten en gebruik een (thee) zeef om de knoflook eruit te filteren. Daarna kun je de olie gebruiken voor de maaltijd die je aan het maken bent. Gebruik de olie direct of in ieder geval dezelfde dag. Bewaar hem niet voor later.

Snijd zeker niet zomaar wat knoflook in stukken of gebruik hele knoflooktenen om toe te voegen aan je fles olijfolie om te laten weken. Dit vraagt om problemen. Ik heb enkele blogs gezien waarin ze je vertellen om dit te doen, geloof ze niet, alsjeblieft!

De in de winkel gekochte knoflookolie is behandeld met de nodige veiligheidsmaatregelen om botulisme te voorkomen. Dit is een veilige manier om de olie te gebruiken. Slechts één kanttekening hier: als het een kleine winkel is waar de eigenaren het zelf maken, raad ik je aan om ze voor de zekerheid te vragen naar de maatregelen die ze hebben genomen om botulisme te voorkomen! Voorkomen is beter dan genezen.

De conclusie

Knoflookolie kan handig zijn om je maaltijden op smaak te brengen als je geen knoflook kunt of wilt eten. Een in de winkel gekochte variant is een veilige keuze. Als je het koopt, let dan goed op de olie die is gebruikt. Dit is belangrijk om te besluiten of je het wilt gebruiken om mee te koken / braden of koud wilt gebruiken in bijvoorbeeld een salade.
Het is mogelijk om zelf knoflookolie te maken, maar probeer het dezelfde dag te gebruiken om botulisme te voorkomen.

Wat is jouw ervaring met met knoflookolie? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.