Kombucha recept
| | |

Kombucha. Gezondheid en recept.

Tegenwoordig zijn er vele nieuwe producten op de markt, die vanuit alle hoeken van de wereld geïmporteerd worden. Een van die producten is Kombucha. Een gezonde drank op basis van thee welke gunstige effecten op de gezondheid zou hebben. Maar wat is kombucha dan precies en hoe maak je het? Ik deel een kombucha recept!

Hoe spreek je kombucha uit?

Kombucha is een gefermenteerde licht zoet-zure drank op basis van thee welke oorspronkelijk gedronken werd in China, Rusland en Duitsland. De naam komt van Kombu (wat een zeewier/zwam is) en cha (wat thee betekent).

Als je jouw vrienden wilt wegblazen met jouw uitspraak: kom-boe-tsja
Tsja, niet zo moeilijk toch?

Kombucha recept gezondheid

Wat heb je nodig om een kombucha recept te volgen?

In het verleden heb ik mijn eigen kombucha gebrouwen, en ik moet zeggen, het is de moeite waard!

In de winkel gekochte kombucha is waanzinnig duur, en als je een kombucha recept volgt, hoef je eigenlijk alleen te betalen voor thee, suiker en misschien wat siroop! Dat zal je op de lange termijn veel geld besparen!

Om te beginnen is het wel belangrijk dat je een goede bacteriezwam (SCOBY) aanschaft. Deze SCOBY zorgt er voor dat jouw drank transformeert van zoete thee naar kombucha!

De kombucha moet 1-2 weken fermenteren voordat hij klaar is. Gedurende die tijd is het belangrijk om de kombucha lekker warm te houden rond de 20-25 graden Celsius.

Lagere temperaturen maakt de bacteriën minder actief en warmer doet in principe hetzelfde, maar kan ze uiteindelijk ook doden.

Voor de juiste temperatuur bewaar je de kombucha op een warme plek in huis of gebruik je een klein verwarmingselement voor de winter.

Na een paar dagen brouwen moet je de pH van je kombucha controleren om er zeker van te zijn dat je veilig kunt doorgaan. Idealiter zou de pH na twee tot vier dagen 3-4 moeten zijn. Hier kun je gewone pH-teststrips voor gebruiken.

Gezondheidsvoordelen van Kombucha

De mogelijke gezondheidsvoordelen van kombucha hebben er voor gezorgd dat deze de laatste jaren enorm in populariteit is toegenomen. Er zijn echter weinig studies die de gezondheidsvoordelen onderzocht en bewezen hebben. Vanuit historisch perspectief en jarenlang gebruik zijn gezondheidsvoordelen echter wel gebleken. De genoemde voordelen zijn bijvoorbeeld een verbetering van het cholesterol, de nier-, lever- en darmwerking en een verminderde kans op suikerziekte. Maar zoals gezegd, dit is niet hard bewezen.

Persoonlijk ben ik het meest overtuigd van het positieve effect op de darmgezondheid door de gezonde bacteriën die in de drank zitten (klik hier voor mijn artikel over de relatie tussen de darmbacteriën en de gezondheid van de darm), de antioxidanten die uit de thee komen en de zuurgraad van de drank waardoor bacteriële overgroei in de darm beperkt/voorkomen kan worden.

Bevat kombucha alcohol?

Kombucha is een gefermenteerde drank. Bier bijvoorbeeld, is ook gefermenteerd. Bij de afbraak van suikers gedurende fermentatie ontstaat alcohol. Het alcoholpercentage is 0-3% (in de winkel nooit meer dan 0,5%). Verder bevat de kombucha vitamines, mineralen, de stoffen uit de thee (bijv. antioxidanten) en is het rijk aan probiotische culturen.

Nadat de suikers zijn gefermenteerd, kun je de drank drinken. Deze bevat vrijwel geen suiker meer en de drank is licht sprankelend.

Wil je meer informatie over gezonde voeding voor jouw darmen? Plan een gratis kennismakingsgesprek in, en ik zal je laten zien hoe ik kan helpen!

Bevat kombucha cafeïne?

Doordat de basis van kombucha thee is, bevat deze vaak wel wat cafeïne. Er zijn echter veel variatiemogelijkheden als je zelf een kombucha recept volgt. Je kunt kiezen voor zwarte, groene of witte thee. Deze bevatten allen wel wat cafeïne. Maar sommige mensen gebruiken ook rooibos of kruidenthee. Beiden zonder cafeïne. De echte thee (zwart, wit, groen) heeft wel de voorkeur boven kruidenthee, omdat dit de gezondheid van jouw SCOBY ten goede komt!

Hoe vaak moet je kombucha drinken?

Er is geen minimale of maximale aanbeveling voor de hoeveelheid kombucha die je zou moeten drinken. Maar tegenwoordig mist ons voedingspatroon veel gezonde bacteriën, en dus kan het waardevol zijn om dagelijks gefermenteerde producten te gebruiken. Dit mogen ook andere producten zijn dan kombucha zoals zuurkool, kefir of kimchi.

Als je net begint met kombucha drinken, start dan met een half glas. Laat je darmen even rustig wennen aan de nieuwe bacteriën en bouw jouw portie langzaam op.

SCOBY

Bij het maken van kombucha is het essentieel om een goede SCOBY te gebruiken (koop er een of zoek iemand die er een over heeft) en om het hele proces steriel te houden.
Ik heb voedselveilig ontsmettingsmiddel gebruikt om mijn kombucha-pot en keukengerei te ontsmetten. Na het ontsmetten, spoel ik het na met gekookt water om ervoor te zorgen dat de SCOBY niet wordt aangetast door het ontsmettingsmiddel.

Als je niet goed reinigt, kunnen er slechte bacteriën of schimmels in je drankje terechtkomen. Dit kan je mogelijk ziek maken. Dus wees voorzichtig!

Het proces is helemaal niet moeilijk, maar als het je het te spannend vindt, is het altijd een veilige gok om vooraf gemaakte kombucha te kopen.

Heb jij wel eens Kombucha gemaakt of geproefd? Wat vond je er van? Laat het mij weten!

Kombucha

Kombucha

Recept van Positive Gut – positivegut.com

Maak je eigen heerlijke kombucha en bespaar jezelf veel geld! (in vergelijking met de kombucha die je in de winkel koopt!)
Voorbereidingstijd 5 min
Fermentatie tijd 7 d
Totale tijd 7 d 5 min
Porties 2 liter

Benodigdheden

 • 2 liter pot
 • Verwarmingselement (als je huis koud is)
 • 2 liter kookpan
 • Thermometer
 • Voedselveilig ontsmettingsmiddel
 • Thee- of kaasdoek
 • Elastiekje
 • pH-strips
 • Flessen om de kombucha in te bewaren

Ingrediënten
  

 • 2 liter water
 • 12 gram thee groen of zwart
 • 100 gram suiker gewone suiker, geen honing
 • siroop optioneel, hoeft niet

Instructies
 

 • Kook 2 liter water
 • Voeg de thee (bij voorkeur groene thee) toe aan het hete water. Laat het ongeveer 8 minuten trekken en haal de theeblaadjes eruit
 • Voeg suiker toe en roer om op te lossen. Laat de thee afkoelen tot ongeveer 30 graden celcius
 • Breng de afgekoelde thee over in een schone pot (gebruik voedselveilig ontsmettingsmiddel en spoel na met gekookt water)
 • Breng met schone handen de bacteriecultuur (SCOBY) samen met een beetje kombucha (kant-en-klaar of van een vriend) in de afgekoelde thee
 • Dek de pot af met een theedoek of kaasdoek en zet vast met een elastiekje. De kombucha moet kunnen ademen, dus gebruik geen plastic of niet-ademende materialen.
 • Laat kombucha fermenteren bij kamertemperatuur (20-25 graden celsius).
 • Controleer de pH op dag 2-3-4 om te zien of deze is gedaald tot een pH van 3 of 4. Zo niet, dan zou ik adviseren om opnieuw te beginnen. De pH moet laag zijn om veilig te kunnen drinken.
  Als je donzige of groene vlekken op de SCOBY ziet vormen, gooi de SOBY dan weg. Er is schimmel gegroeid en je moet dan opnieuw beginnen met een nieuwe SCOBY!
 • Is de pH laag genoeg, laat de kombucha dan 7-14 dagen fermenteren. In deze tijd zal het azijn, alcohol en kooldioxide produceren.
 • Gebruik zo nu en dan een schone lepel om de kombucha te proeven. Haal het eruit wanneer het goed voor je smaakt.
 • Als de smaak goed is, begin je met een paar flessen ontsmetten waarin je de kombucha wilt bewaren.
 • Giet de kombucha in de schone flessen en op dit punt kun je eventueel een siroop toevoegen voor de smaak.
 • Sluit de flessen luchtdicht en laat ze ongeveer 24 uur op kamertemperatuur staan. In deze tijd kan de kooldioxide zich opstapelen en wordt de drank bruisend.
 • Je kunt een nieuwe batch kombucha starten met de SCOBY (begin gewoon opnieuw vanaf stap één). Als de scoby te groot wordt voor de pot, kun je hem splitsen en 2 batches tegelijkertijd maken of weggeven aan een vriend.
 • Bewaar de flessen kombucha na 24 uur in de koelkast om de fermentatie te stoppen en er lang van te kunnen genieten!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.