Lactose Intolerantie (En het is een FODMAP!)

Lactose Intolerantie (En het is een FODMAP!)
(Last Updated On: december 9, 2019)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu

Als je maag- en / of darmproblemen hebt, dan is de kans groot dat je een niet-IgE-gemedieerde voedselintolerantie hebt. Dit betekent dat jouw lichaam niet goed reageert op een bepaalde voedingsmiddelen, zonder dat je immuunsysteem wordt geactiveerd. Afgezien van de echte fysieke klachten die je hebt, wordt er geen schade aan je lichaam of darm aangericht (godzijdank!). De oplossing voor deze intolerantie is meestal om te stoppen met het eten van het product waarvan je vermoedt dat het jou symptomen geeft. Echter, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Niet-IgE-voedselintoleranties komen vrij vaak voor en tussen 1-4% van de wereldbevolking heeft het. Lactose-intolerantie is een van de non-IgE-gemedieerde voedselintoleranties. In dit artikel zal ik je meer vertellen over deze intolerantie en hoe hiermee om te gaan.

(Op deze pagina gebruik ik affiliate links van bol.com. Dit zijn producten die ik persoonlijk heb uitgekozen, omdat ik ze goed vind. Niet omdat ik door de fabrikant gesponsord wordt. Hierbij verwijs ik met een link naar de productpagina op bol.com. Als je de link volgt en zo’n product koopt krijg ik een commissie van bol.com, omdat ik indirect reclame heb gemaakt. Voor jou maakt dit niets uit, de prijs van je product is niet anders dan dat je gelijk naar bol.com zou zijn gegaan.)

Wat Is Lactose en Lactose Intolerantie?

Lactose is een suiker die van nature voorkomt in melk en melkproducten. Voor de vertering van deze suiker hebben we een enzym nodig dat lactase heet. Lactase breekt lactose af in 2 afzonderlijke suikermoleculen, die we vervolgens kunnen absorberen.
Als er niet genoeg lactase is, of als lactase niet door het lichaam wordt geproduceerd, dan zal de afbraak van lactose niet gebeuren. De lactose wordt niet geabsorbeerd, blijft in de darm en gaat verder naar de dikke darm. In de dikke darm wordt de lactose afgebroken door je vrienden, de darmbacteriën. Daarbij produceren zij gas (waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt) en zuren (die vocht naar de darm trekken en diarree kunnen veroorzaken). Er zijn echter meer symptomen die op lactose-intolerantie kunnen duiden.

Indien je al langer last hebt van darmproblemen, is het mogelijk dat je lactose herkent als onderdeel van het FODMAP-dieet. Klik hier voor meer informatie over het FODMAP-dieet.

Symptomen van Lactose Intolerantie

Symptomen van een lactose-intolerantie kunnen zich direct tonen nadat je de lactose hebt gegeten tot 2 uur na de maaltijd. De symptomen kunnen aanwezig blijven totdat de lactose helemaal door je spijsverteringskanaal is gegaan en met de ontlasting je lichaam heeft verlaten.

Lactose intolerance pin
Lactose intolerantie symptomen:
Misselijkheid en/of overgeven
Buikpijn en krampen
Geluiden in je buik, door het bewegen van je darmen
Overmatige gasvorming
Winderigheid
Boeren
Diarree
Obstipatie
Vermoeidheid
Hoofdpijn
Vermindering van concentratie
Stijve en pijnlijke gewrichten
Spierkrampen
Huiduitslag en allergische symptomen zoals een loopneus

Wanneer geen van de symptomen jouw klachten beschrijft, bekijk dan eens mijn artikel Veelvoorkomende Maag- en Darmklachten (De Lijst)‘. Misschien vind je iets dat beter bij jou past.

Heb je hulp nodig bij heb je hulp nodig bij het lactosevrij dieet, en wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Verschillende Soorten van Lactose Intolerantie

Er zijn 3 soorten lactose-intolerantie:
Primaire lactose-intolerantie. Hierbij kan je lichaam niet genoeg lactase maken om de lactose af te breken.
Secundaire lactose-intolerantie. Hierbij is er onvoldoende lactase aanwezig vanwege een beschadiging van het darmslijmvlies. Bijvoorbeeld veroorzaakt door glutenallergie of bacteriële overgroei. Meestal zal de lactase terugkeren als het darmslijmvlies zichzelf herstelt.
Congenitale lactasedeficiëntie. Dit is een zeer zeldzame aandoening.

Wereldwijd worden veel mensen tijdens hun eerste 20 levensjaren lactose-intolerant. Maar het is zeer zeldzaam bij kinderen tot 3 jaar oud, mede omdat hun belangrijkste vorm van voeding melk is (Melkallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen). Mensen uit Azië en Afrika hebben genetisch meer kans op lactose-intolerantie. De hoeveelheid lactase-enzym wat je lichaam kan produceren neemt af naarmate je ouder wordt. Dus lactose-intolerantie kan zich op elke leeftijd manifesteren.

Diagnose van Lactose Intolerantie

Er bestaan verschillende tests om te bepalen of je lactose intolerant bent. De meest voorkomende zijn ofwel en waterstof ademtest of een eliminatiedieet. Op basis van de uitslag daarvan, kun je besluiten om lactose te vermijden. 

Lactose breath

Waterstof-ademtest

Bij dit onderzoek wordt waterstof (H2) in de uitgeademde lucht gemeten voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert vervolgens de longen en wordt dan uitgeademd. Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in de meeste ziekenhuizen gedaan, maar kan tegenwoordig als als thuistest online worden besteld. Hier heb ik echter geen ervaring mee, en ik kan dus geen advies geven over de betrouwbaarheid.
Alle waterstof-ademtesten kunnen een ‘fout negatieve’ uitslag geven. Dit gebeurt niet vaak, maar als uit de test geen lactose-intolerantie is gebleken kan dit nog wel aanwezig zijn als je altijd last hebt na het gebruik van melkproducten.

Eliminatie-provocatie test

Als er klachten zijn die wijzen op een lactose-intolerantie, dan kan een diëtist of specialist de eliminatie-provocatietest doen. Je gebruikt dan eerst een periode lactosevrije voeding (eliminatie).Vervolgens wordt geëvalueerd of de klachten verminderen of verdwijnen. Zo ja,dan wijst dit in de richting van lactose-intolerantie. Ten slotte wordt langzaam de hoeveelheid lactose in de voeding weer opgebouwd (provocatie).
Indien de klachten terugkomen, kan de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld worden.

Lactose Bevattende Producten

Omdat lactose een melksuiker is, wordt het aangetroffen in de meeste producten die melk bevatten. Zure melkproducten (zoals yoghurt, kefir, karnemelk) en Goudse kaas bevatten minder lactose dan melk, omdat bacteriën de lactose al gedeeltelijk hebben verteerd tijdens de bereiding van het product.
Ook heeft iedereen een ander tolerantieniveau waarbij de symptomen zich uiten, dus het is belangrijk om individueel te testen. De ene persoon kan misschien 1 glas melk (7 gram lactose) per dag gebruiken, terwijl het andere 1/2 glas te veel is.
De meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen echter tot 4 gram lactose verteren. In dit geval is het niet noodzakelijk om ultra strikt te zijn tijdens het lezen van labels. Omdat de sporen van lactose in de meeste producten je geen klachten zullen geven.

Ook kan jouw lichaam wennen aan het gebruik van lactose. Bepaalde bacteriën in je darmen helpen je om lactose te verteren. Als je langzaam jouw gebruik van lactose opbouwt, voed je die bacteriën en vermenigvuldigen ze zich. Dit kan jouw symptomen verminderen.

Lijst Van Producten Met Lactose

Zoals gezegd is lactose alleen te vinden in producten die melk bevatten. Alle andere producten (zoals fruit, groenten, vlees, vis, noten, oliën etc.) zal ik niet bespreken, omdat er geen lactose in zit. Houd echter rekening met bewerkte voedingsmiddelen! Er kunnen lactose-bevattende ingrediënten gebruikt zijn.

Milk and lactose
Producten met lactose
Koe-, geit-, schaap-, paard- en ezelinnenmelk en melkpoeder 
Zachte kaas zoals feta
Karnemelk
Kwark
Kefir
Roomkaas
Verse kaas zoals cottage cheese
Vla, pudding, mousse
Room en slagroom
Creme fraiche
Whey(poeder)
Kofie creamer
Boter, margarine (heel laag gehalte lactose, is meestal geen probleem) 
Mogelijk lactose bevattend:
Worst en vleeswaren
Kant-en klare soep en maaltijden
Salade dressing
Snoep en koek
Brood

Tijdens de productie van yoghurt en kefir worden bacteriën aan de melk toegevoegd. Deze bacteriën breken een deel van de lactose af en het eindproduct heeft daarom een kleinere hoeveelheid lactose. De meeste mensen met lactose-intolerantie hebben minder symptomen bij het gebruik van deze producten.

Als je geen melkproducten gebruikt, is het mogelijk om tekorten aan calcium en vitamine B2 te krijgen.
Opties om dit te voorkomen zijn:
– Lactosevrije melkproducten
– Goudse kaas
– Calcium en vitamine B2 verrijkte plantaardige zuivel
– Groene bladgroenten voor calcium
– Vitamine en mineralen supplementen om de voedingsstoffen aan jouw dieet toe te voegen.

De Gouda (of oude) kaas is een goed product om te gebruiken als je een lactose-intolerantie hebt. Tijdens het rijpen van de kaas wordt de lactose bijna volledig afgebroken. Wat in de kaas vrijwel lactosevrij maakt.
Franse kazen bevatten vaak ook zeer kleine hoeveelheden lactose. Omdat de schimmels in blauwe kaas bijvoorbeeld lactose afbreken.

Uit Eten Met Lactose Intolerantie

Er zijn manieren om lactose te gebruiken, zonder dat dit jouw symptomen triggert. Het is mogelijk om een ​​lactase-enzymsupplement te gebruiken om de lactose te verteren. Deze supplementen kunnen worden ingenomen met een lactosebevattend product of een maaltijd. Op deze manier kunnen de lactase-enzymen de lactose voor u verteren.

Als je een supplement kiest, dan is het belangrijk om op de dosering te letten. Bij een lichte intolerantie, kun je waarschijnlijk genoegen nemen met een lagere dosis dan iemand die zeer intolerant is. De dosering staat op de verpakking. Je kunt het herkennen als een nummer met een FCC erachter. Bijvoorbeeld, 2.300 FCC is  matig gedoseerd en 10.000-14.500 FCC is hoog gedoseerd. Om weinig risico te lopen op klachten, zou ik de hoger gedoseerde meestal adviseren.

Een hoog gedoseerd lactase supplement is bijvoorbeeld Disolact (Lactase) Extra Forte (link naar bol.com) met 10.000 FCC per capsule en wat lager gedoseerd met 4.500 FCC (en wat prettiger geprijsd) is het Body & Fit Lactase Enzym (link naar bol.com) maar die van Body & Fit bevat wel mannitol wat voor het FODMAP dieet niet geschikt is. Als je verder geen FODMAP intoleranties hebt, is dit echter geen probleem. 
Als je lager gedoseerd en laag FODMAP wilt, kun je AOV 1132 Lactase Voedingssupplement (link naar bol.com) proberen met 3.500 FCC per capsule.

De lactase-enzymen zijn veilig voor gebruik en worden verder niet opgenomen uit je darmen. Als je geen zin hebt om ze te gebruiken en nog steeds uit eten wilt gaan, is het raadzaam om vooraf het restaurant of je gastheer te bellen om de opties die je hebt te bespreken. Meestal, als je van tevoren jouw intolerantie aankondigt, is dit geen probleem en kunnen zij een oplossing voor jou bedenken.

Ben jij lactose-intolerant? Of heb je familie of vrienden die dat zijn? Laat me je beste tips weten in een reactie!

Boekentips op bol.com*Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.