Lekkende Darm (Voeding, Vitamines en Supplementen)

Lekkende Darm (Voeding, Vitamines en Supplementen)
(Last Updated On: mei 20, 2021)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu

Een lekkende darm, of zoals het in de wetenschap genoemd wordt: verhoogde doorlaatbaarheid. Het wordt meer en meer duidelijk wat het precies is, en wat er aan te doen is. Aan de andere kant, staan er op het internet veel verhalen en misinformatie over een lekkende darm. Dus laten we eens bespreken wat er waar is!

Wat is een lekkende darm?

Bij een lekkende darm is jouw darmwand beschadigd en laat deze meer door dan aanvankelijk de bedoeling was. 
De darmwand is de barrière die jouw binnenkant (je bloed, hart, organen) gescheiden houdt van de buitenwereld (alles wat in jouw darmen komt, zoals voeding, bacteriën, toxines, enz.). Dit is een van de belangrijkste onderdelen van jouw immuunsysteem.

Meestal zijn darmen zeer kritisch op wat ze doorlaten.
Om je een voorstelling te maken, kun je jouw darmwand voorstellen als een grote muur, met duizenden bewaakte kleine deuren. Deze deuren gaan alleen open, als er iets veiligs (bijv. voedingsstoffen, vitaminen en mineralen) naar binnen wil. 
Als er iets onveiligs (bijv. te grote voedsel deeltjes, bacteriën, parasieten of schimmels) naar binnen wil, zullen de bewakers de deuren dicht houden. 
De muur bestaat uit jouw darmcellen en de deuren zijn jouw ‘tight junctions’.

Met een lekkende darm, is dit waar het probleem ligt. De lekkende darm heeft een aantal van die deuren op een kier staan (de tight junctions staan open), iedereen en alles kan naar binnen. Met alle onveilige stoffen die in jouw bloed kunnen komen, werken je immuunsysteem en de lever overuren om jou te verdedigen en te ontgiften. En dat is waar je symptomen beginnen.

Lekkende darm tight junctions
Afbeelding van de darmcellen van J. Agric. Food Chem. 2020, 68, 7, 1816–1829. De tight junctions zijn te zien als een ‘link’ tussen de darmcellen.

Omdat jouw immuunsysteem reageert, kan het tot wel drie dagen duren voordat jouw symptomen zich laten zien. Dat maakt het moeilijker om jouw triggers vast te stellen.

Symptomen van een lekkende darm

Een lekkende darm is vaker voorkomend bij mensen met IBD (ziekte van crohn en colitis ulcerosa), coeliakie en Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Er zijn vele andere ziekten die gelinkt worden aan een lekkende darm, maar er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om hier zeker van te zijn.

Een lekkende darm is vaak moeilijk te herkennen, omdat de symptomen meestal heel aspecifiek kunnen zijn.
De symptomen die vaak worden gehoord zijn:
– Voedselintoleranties
– Buikpijn
– Spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree
– Chronische vermoeidheid
– Auto immuun reacties of een verminderd immuunsysteem

Oorzaken van een lekkende darm

Een lekkende darm ontstaat meestal door een combinatie van langdurige blootstelling aan verschillende triggers die schade aan jouw darmen brengen. Een lekkende darm ontwikkelt zich niet plotseling.
Bekende triggers van een lekkende darm zijn:

Lekkende darm
Ondervoeding
Een voedingspatroon met een hoog suikergehalte, geraffineerde koolhydraten, ongezonde vetten en weinig vezels
Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa
Verminderde leverfunctie
Chronische infecties of ontstekingen (zelfs laaggradige ontsteking)
Te weinig gezonde darmbacteriën, voornamelijk akkermansia en bifidobacteriën.
Bacteriële overgroei (SIBO)
Voedselallergieën of intoleranties
Alcohol gebruik
Gebruik van bepaalde medicijnen (NSAID, antibiotica, PPI (maagzuur medicatie))
Vitamine- en mineralen tekorten (zoals zink, vitamine D en A)
Aminozuren en vetzuren tekorten
Chronische stress
Landurige intense sportbeoefening

Diagnose van een lekkende darm

Een diagnose voor lekkende darm is moeilijk te krijgen. Er zijn geen betrouwbare bloedtesten of ontlastingstesten die je kunt doen om een lekkende darm te diagnosticeren. Meestal zal het gewoon vallen en opstaan zijn om te zien hoe je op een interventie reageert.

De huidige ‘gouden standaard’ voor de diagnose van lekkende darm is via een urinaire excretietest met lactulose en mannitol. Lactulose is een groot molecuul dat normaal gesproken de epitheellaag in de darmen niet zou passeren. Alleen een verhoogde permeabiliteit (lekkende darm) zou het doorlaten, en dan kan het worden gemeten in de urine nadat het is uitgescheiden door de nieren. Er is één kanttekening, dit werkt alleen als de lekkende darm naar verwachting in de dunne darm zit, aangezien de bacteriën in de dikke darm de lactulose fermenteren. Als de lekkende darm in de dikke darm wordt verwacht, kunnen andere grote moleculen (1Cr-EDTA, PEG-moleculen of sucralose) worden gebruikt.

Een andere manier om de darmpermeabiliteit vast te stellen, is door een biopsie van een deel van het epitheelweefsel. Zoals je zou verwachten, is dit veel invasiever dan de eerder genoemde test, omdat ze eigenlijk een klein stukje (biopsie) uit je darmen moeten nemen. Nadat ze de biopsie hebben genomen, zetten ze de biopt op in een Ussing-kamer (een soort machine) waar ze de doorlaatbaarheid kunnen testen.

Wil je werken aan jouw eetpatroon en leefstijl om een lekkende darm te verminderen of voorkomen? Plan een gratis PDS-klachten evaluatie in en ik laat je zien hoe ik kan helpen!

Behandeling van een lekkende darm 

De behandeling van een lekkende darm bestaat uit advies over voeding, lifestyle en soms supplementen. Het wordt geadviseerd om het plan minstens 2 maanden te volgen, alvorens je jouw dieet opnieuw uitbreidt.

Als je een lekkende darm hebt, is het goed om te luisteren naar je lichaam, stress te verminderen en tijd voor jezelf te nemen. Wanneer je lichaam niet gestrest is, kan het zichzelf repareren.
Daarbij is het belangrijk om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Fysieke activiteit stimuleert de groei van jouw eigen gezonde darmbacteriën en verbetert de algehele gezondheid van jouw lichaam. Kies als lichaamsbeweging geen zware activiteiten die stress op het lichaam bevorderen, maar ga voor de ontspannende types zoals wandelen, fietsen, yoga, zwemmen of skeeleren.

Voeding voor de behandeling van een lekkende darm

Het dieet voor lekkende darm zou kunnen worden aangemerkt als een gezond dieet. Probeer weg te blijven van bewerkte voedingsmiddelen en alcohol en eet veel groenten, fruit en natuurlijke producten. Streef naar voldoende vezelinname, zodat jouw darmbacteriën voldoende brandstof krijgen om het ontstekingsremmende en darmgezondheidsbevorderende korte keten vetzuur butyraat te produceren.

De vertering van jouw voedsel begint in jouw mond, dus de eerste stap is om ervoor te zorgen dat je jouw voedsel goed kauwt (streef naar 20-25x per hap) en om te gaan zitten tijdens jouw maaltijden. 

Het lichaam werkt op een ritme, zorg ervoor dat je een ritme in jouw dagelijkse voedingspatroon brengt, en gebruik maaltijden op vaste tijdstippen. Ga voor kleine maaltijden met 3-4 uur tussen de eetmomenten. Drink niet bij de maaltijden, maar drink genoeg water tussen de maaltijden.

Voedsel keuzes die je maakt, moeten worden gebaseerd op de volgende richtlijnen voor ten minste 2 maanden:

Eet zo natuurlijk mogelijk
Drink veel water
Drink groene thee of Matcha
Gebruik enzym rijke voedingsmiddelen om jouw spijsvertering te verbeteren zoals ananas, papaja, mango, kiwi, avocado 
Zorg ervoor dat je veel groenten en fruit eet. Kies alle kleuren van de regenboog (voor antioxidanten) en kies voor gefermenteerde groenten
Eet gezonde vetten zoals noten en zaden, vette vis (wild gevangen)
Voeg (verse) kruiden en specerijen toe aan maaltijden. Denk aan gember, kurkuma, basilicum en munt (kan ook gebruikt worden als kruidenthee)
Gebruik voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica zoals Kimchi, zuurkool, kombucha of water kefir. Of gebruik een probiotica supplement
Eet zo min mogelijk vlees. Als je het eet, zorg er dan voor dat het biologisch is en bij voorkeur gevogelte of wild
Vermijd:
Alcohol
Suiker
Rood vlees
Linolzuur (een omega-6)
Grote hoeveelheden vet
Bewerkte voedingsmiddelen
Toevoegingen en E-nummers
Een standaard westers dieet
Voedsel lekkende darm

Supplementen en vitamines voor de behandeling van lekkende darm

Er zijn verschillende supplementen en vitamines die kunnen helpen bij het verbeteren van de lekkende darm. Er is geen hard wetenschappelijk bewijs voor de meeste, maar er liggen wel vermoedens voor de werking ervan. Ze kunnen sowieso geen kwaad.

Aanbevolen supplementen en vitamines:

Spijsverteringsenzymen.
Herstelt de spijsvertering en voorkomt verdere ontsteking
L-glutamine.
Herstelt het darmslijmvlies, vermindert oxidatieve stress en ontstekingen welke zijn gekoppeld aan het open staan van  tight junctions
Prebiotica. (link naar artikel)
Helpt bij het herstellen van de darmbacteriën door een voedselbron te leveren, maar voldoende vezels uit de voeding is beter!
Probiotica. (voor mijn artikel over probiotica, klik hier)
Ondersteunt jouw eigen gezonde darmbacteriën. Sommige studies hebben laten zien dat vooral akkermansia en bifidobacteriën nuttig zijn!
Kurkuma.
vermindert oxidatieve stress en ontsteking die gekoppeld is aan het
open staan van  tight junctions
Vitamine D.
Bevordert het immuunsysteem en een tekort aan vitamine D bevordert PDS
Omega-3.
Vermindert ontstekingen. Is alleen nodig als je niet minimaal 1x per week vette vis eet.

Het effect van een interventie kan vrij snel worden opgemerkt, aangezien de darmcellen elke 3-4 dagen worden vernieuwd. Om echt te herstellen, is het belangrijk om jouw dieet voor een langere periode aan te passen. Zo krijgt jouw immuunsysteem de tijd om te kalmeren.

Hopelijk zal dit artikel je helpen jouw lekkende darm te herstellen. Wat heeft voor jou gewerkt? Laat het me weten!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.