Mais en het FODMAP dieet

Mais en het FODMAP dieet
(Last Updated On: juli 14, 2021)

Mais kan zowel een gezonde groente zijn als een lekker tussendoortje (popcorn). Je kunt alleen de korrels eten of het op de kolf eten. Het is een zeer veelzijdige plant en is geliefd bij velen. Helaas is er een limiet aan hoeveel mais je kunt eten als je het FODMAP-dieet volgt (klik om meer over het dieet te lezen), dus laten we daar dieper in duiken!

Maïs fodmap

De FODMAP in mais

Nog niet zo lang geleden had mais een zeer beperkte portiegrootte die je kon gebruiken tijdens het FODMAP dieet. Maar tot mijn (en waarschijnlijk meer van jullie) opwinding heeft de Monash University in november 2020 mais in blik opnieuw getest. Conclusie: de toegestane grootte van ingeblikte mais is hoger dan aanvankelijk werd gedacht, jippie!

Voor mais maakt het uit of je mais in blik, baby mais in blik, een maiskolf, cornflakes, polenta of maiszetmeel eet. Ze hebben allemaal verschillende toegestane portiegroottes en kunnen zelfs verschillende FODMAPs bevatten! Dat ze verschillende FODMAPs bevatten, is mij een beetje een raadsel. Maar ik vertrouw op de tests die worden gedaan.

Een product uit blik, zal over het algemeen een lager FODMAP-gehalte hebben dan zijn verse tegenhanger. FODMAP’s zijn oplosbaar in water en veel van de FODMAPs in het producten lossen dan ook op in het water. Als je het water uit het blikje laat lopen, gooi je de FODMAPs ook weg.

Probeer je het FODMAP-dieet helemaal zelf te doen? Ik kan helpen. Klik hier om een gratis symptoombeoordeling in te plannen en dan kunnen we praten.

Suikermais op de kolf

Maiskolven zijn een heerlijke traktatie, waar ik persoonlijk dol op ben als ik een barbecue heb. Maar wees voorzichtig als je het FODMAP-dieet volgt. Suikermais heeft een low FODMAP portie van 38 gram, dat is ongeveer een halve kolf. De FODMAP die aanwezig is is sorbitol, een van de polyolen.

Baby Mais uit blik

Babymais is een geweldige en leuke manier om extra groenten toe te voegen aan een salade of roerbakgerecht. Volgens de FODMAP-app van Monash University is babymais laag in FODMAP’s. Er is geen limiet aan het gebruik ervan!

Maiskorrels uit blik

Zoals eerder vermeld, zijn de maiskorrels opnieuw getest door de Monash University en zijn grotere porties nu toegestaan! De low FODMAP portie is 75 gram en de FODMAP die aanwezig is zijn fructanen (klik om meer te lezen over fructanen). Zorg ervoor dat je de korrels goed uitlekt en afspoelt om eventuele fructanen die nog aan de korrels zitten, weg te spoelen.

Maiszetmeel

Maiszetmeel is een beetje een vreemde eend in de bijt, aangezien je het zelf waarschijnlijk niet veel zult gebruiken. Maar het wordt in veel (glutenvrije) producten gebruikt! Maiszetmeel bevat geen FODMAP’s en is vrij te gebruiken.

Polenta

Polenta is een Italiaans gerecht gemaakt van maismeel. Het is zacht en romig, zoals pap of puree. Polenta is laag in FODMAP’s tot 255 gram, wat een behoorlijke portiegrootte is.

Cornflakes

Of cornflakes low FODMAP zijn, hangt echt af van het merk en de ingrediënten van het merk cornflakes. Over het algemeen zullen glutenvrije cornflakes laag FODMAP zijn, maar niet-glutenvrije varianten kunnen fructanen bevatten als je meer dan 15 gram eet. Dus controleer de ingrediënten bij het kopen van cornflakes en het zou goed moeten komen!

Popcorn

Popcorn kan vrij gegeten worden op het FODMAP-dieet. Er is geen bovengrens vastgesteld. Zorg ervoor dat je de ingrediënten controleert als je popcorn koopt, om te controleren op hoog FODMAP-ingrediënten. Als je zelf popcorn wilt maken (een aanrader!) vind je hier een recept.

Conclusie

De meeste maisproducten kunnen zowel in kleine hoeveelheden als in grotere tot onbeperkte hoeveelheden worden gegeten. Als je kant-en-klare producten koopt, controleer dan altijd de ingrediëntenlijst op ingrediënten met een hoog FODMAP-gehalte. Als je ingeblikte producten koopt, spoel dan altijd goed af!

Wat is jouw favoriete manier om mais te gebruiken tijdens het FODMAP-dieet? Laat het me weten in een reactie hieronder!4 gedachten over “Mais en het FODMAP dieet”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.