Opgeblazen gevoel
| | | |

Opgeblazen Gevoel

Opgeblazen gevoel

Dat irritante opgeblazen gevoel. Een grote gevulde buik met gas en voortdurende druk. Als je regelmatig een opgeblazen gevoel en winderigheid ervaart, ben je er waarschijnlijk erg klaar mee. Lees verder om jouw oplossing te vinden!

Een opgeblazen gevoel is een veel voorkomend spijsvertering symptoom dat bijna iedereen wel eens heeft ervaren. Bijna 30% van de bevolking heeft ooit een opgeblazen gevoel gehad. Vaak is het een van de symptomen van een aandoening zoals het prikkelbare darm syndroom, maar het kan ook op zichzelf staan, beter bekend als een functioneel opgeblazen gevoel. Dit klinkt misschien alsof het een functie heeft, maar het betekent in feite dat er geen aanwijsbare trigger is voor het opgeblazen gevoel.

De informatie op Positive Gut is alleen voor informatieve doeleinden. De informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd jouw arts als je je zorgen maakt over jouw gezondheid.

De Symptomen van een Opgeblazen Gevoel

Een opgeblazen gevoel is vrij eenvoudig als het gaat om symptomen. Als het ervaart, heb je waarschijnlijk (enkele van) het volgende:

  • een gevoel van opgesloten gas (opgeblazen gevoel)
  • toename / zwelling van de buik
  • een gevoel van volheid
  • gespannen gevoel in de buikstreek
  • boeren laten
  • winderigheid
  • gerommel in de maag
  • misselijkheid
  • krampen
  • het gevoel dat je naar de wc moet, vaak zonder dat je echt hoeft te gaan

Vaak merken mensen met een opgeblazen gevoel een verergering gedurende de dag en na de maaltijd. Tijdens de nacht vermindert het gevoel meestal. Om ’s morgens helemaal opnieuw te beginnen.

Lukt het niet om zelfstandig je opgeblazen gevoel te verminderen? Wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

De kenmerken van een opgeblazen gevoel

De ROME-criteria worden gebruikt om maag en darm symptomen te diagnosticeren.

De ROME IV-criteria* voor een functioneel opgeblazen gevoel en opgezette buik zijn:

De volgende 2 factoren moeten aanwezig zijn:
1. Terugkerend opgeblazen gevoel en / of uitzetting treedt gemiddeld ten minste 1 dag per week op; opgeblazen gevoel en / of zwelling overheerst boven andere symptomen. **
2. Er zijn onvoldoende criteria voor een diagnose van het prikkelbare darm syndroom, functionele constipatie, functionele diarree of postprandiaal stress syndroom.

*Aan de criteria is voldaan gedurende de laatste 3 maanden met het optreden van symptomen gedurende minstens 6 maanden voorafgaand aan de diagnose.
** Milde pijn gerelateerd aan een opgeblazen gevoel kan aanwezig zijn, evenals kleine afwijkingen in de stoelgang.

Zoals duidelijk is gemaakt in de ROME IV-criteria, moet het opgeblazen gevoel het meest opvallende en grootste symptoom zijn om functioneel te kunnen zijn. Als je andere spijsverteringssymptomen hebt, is de kans groot dat er een andere trigger of reden voor jouw opgeblazen gevoel is.

Redenen voor een Opgeblazen Gevoel

Zoals gezegd, kan een opgeblazen gevoel functioneel of niet-functioneel zijn. Maar voor dit artikel zal ik proberen zoveel mogelijk redenen en oplossingen te bespreken. Ongeacht of ze functioneel of niet-functioneel zijn.

Obstipatie

Verstopping bemoeilijkt het gas om vrij door jouw darmen te bewegen. Hierdoor hoopt het zich op in je darmen, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt. Voor de 12 beste oplossingen voor constipatie, lees verder in mijn artikel.

Dysbiose

Als de bacteriën in jouw dikke darm (microbiota) veranderen, kan dit leiden tot een verhoogde productie van gas. Sommige bacteriën in de darm produceren gas en anderen niet. Als je meer van de gas producerende bacteriën krijgt, kunt je een opgeblazen gevoel ervaren. Het gebruik van voldoende vezels en prebiotica helpt de niet-gasproducerende bacteriën te bevorderen en helpt zo een opgeblazen gevoel te verminderen.

Lucht Inslikken

Sommige mensen slikken overdag behoorlijk wat lucht in. Bijvoorbeeld tijdens het praten, eten of als gevolg van ‘onjuist’ slikken.

Als we praten, kunnen we wat lucht ‘inslikken’, dat vervolgens in de maag blijft steken en zal proberen de uitweg te vinden. Tot het een uitweg vindt, bijvoorbeeld als een boer of scheet, zal het aanwezig zijn in het spijsverteringskanaal en kan het de reden zijn voor druk of een opgeblazen gevoel.

Eten en drinken kan ook een oorzaak zijn van het inslikken van lucht. Wanneer we snel eten of drinken en ons voedsel niet voldoende kauwen, slikken we lucht in met het voedsel dat we eten. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je voedsel goed te kauwen (bij voorkeur 20-25 keer per hap) en langzaam te eten.
Zorg ervoor dat je pas slikt als het eten of drinken de achterkant van jouw mond heeft bereikt. Wanneer je kauwt of drinkt, zullen je mond en tong automatisch voedsel naar de achterkant van je mond verplaatsen zodra het klein genoeg is. Als het eenmaal daar is, kun je het doorslikken. Als je eerder slikt, is de kans groot dat je extra lucht toevoegt aan je eten. Die extra lucht kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Dus neem je tijd, ga zitten en kauw goed. Je zult een verschil merken.

SIBO

SIBO is een afkorting van bacteriële overgroei in de dunne darm. Als je de volledige uitleg wilt lezen, lees dan mijn artikel over SIBO.

Kort gezegd betekent SIBO dat er meer bacteriën in de dunne darm zijn dan zou moeten. Deze bacteriën zullen het voedsel in de dunne darm afbreken. Wanneer bacteriën voedsel afbreken, produceren ze gas en andere stoffen. Dit gas kan je een opgeblazen gevoel geven.

Een Voedingspatroon Hoog in FODMAP’s

Als je op mijn website hebt gelezen, heb je me waarschijnlijk al eerder het woord zien noemen. FODMAP. De afkorting voor Fermentable Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in tarwe, knoflook, ui, avocado, bloemkool, melk, mango en vele andere producten. Al deze koolhydraten kunnen we niet afbreken. Als gevolg hiervan zullen onze darmbacteriën dat doen. En dit kan gas en andere buikklachten veroorzaken. Check mijn artikel om de volledige uitleg over het FODMAP-dieet te lezen.

Viscerale overgevoeligheid

Voor sommige mensen die een opgeblazen gevoel hebben, is het misschien niet zo erg als je denkt. Als je al langere tijd darmproblemen hebt, ben je daar mogelijk gevoeliger voor geworden.

Waar andere mensen geen opgeblazen gevoel zouden opmerken. Merk jij misschien de kleinste hoeveelheden op omdat je al zo veel voelt.

Dit maakt het natuurlijk niet beter. Maar vaak kan het vinden van een afleiding helpen om je gedachten van je darmen af te leiden.

Abnormale beweging van de darmwand

Recent is uit onderzoek gebleken dat sommige mensen abnormale spierbewegingen van de buikwand en het middenrif hebben. Deze beweging verplaatst het gas in de darm en creëert een zichtbaar opgeblazen buik.

Stress

Het is nog niet bewezen dat stress een opgeblazen gevoel vergroot. Maar vaak wordt gezien dat hogere niveaus van stress ook leiden tot meer opgeblazen gevoel. Hoewel het onduidelijk is of de stress of het opgeblazen gevoel eerst kwam. Het verminderen van jouw stressniveau kan helpen om uw opgeblazen gevoel te verminderen.

Coeliakie

Coeliakie is een aandoening waarbij gluten niet goed worden afgebroken. Het eten van gluten is schadelijk voor je lichaam als je coeliakie hebt, maar een van de symptomen kan ook een opgeblazen gevoel zijn. Als je meer wilt lezen over coeliakie en gluten, klik dan op mijn artikel.

Lactose Intolerantie

Lactose is de suiker die in melk wordt aangetroffen. En het is ook een FODMAP. Bij sommige mensen kan lactose niet worden afgebroken en reist het door het spijsverteringskanaal, wachtend op afbraak door de darmbacteriën. Als je meer wilt lezen over lactose-intolerantie, klik dan op deze link naar mijn artikel.

Fructose Malabsorptie

Fructose is een suiker die in fruit voorkomt. En het is ook een FODMAP. Niet iedereen kan fructose afbreken. En zodra het door het spijsverteringskanaal reist, kunnen jouw darmbacteriën het gaan afbreken. Ze produceren daarbij gas.

Gastroparese

Gastroparese is een aandoening waarbij jouw maag niet snel genoeg leegt. Normaal gesproken verlaat het voedsel de maag ongeveer 3 uur na inname. Bij gastroparese worden de buikspieren aangetast en bewegen ze minder. Omdat het voedsel langer in de maag blijft, kan dit een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Medische oorzaken voor een opgeblazen gevoel

Er zijn meer medische aandoeningen die een opgeblazen gevoel veroorzaken, die niet voedselgerelateerd zijn. Ik zal ze hier vermelden, maar zal er niet verder op ingaan. Raadpleeg jouw arts als je je zorgen maakt over deze of andere gezondheidsproblemen.

Alvleesklierinsufficiëntie
Suikerziekte
Hypothyreoïdie
Sclerodermie
Chronische idiopathische pseudo-obstructie
Acute gastro-enteritis
Maagmaligniteit
Darmmaligniteit
Ovarium maligniteit
Ascites

Oplossingen voor een Opgeblazen Gevoel

Hieronder vind je effectieve manieren om te proberen jouw opgeblazen gevoel te beperken of op te lossen. Als je vragen hebt over jouw persoonlijke situatie, raadpleeg dan jouw arts of diëtist.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan helpen om gas en een opgeblazen gevoel te verminderen. Door te bewegen, bewegen je darmen met je mee. Wanneer je darmen bewegen, heeft gas de mogelijkheid om door het spijsverteringskanaal en via de anus naar buiten te bewegen. Door op die manier gas te uit te scheiden, vermindert je het opgeblazen gevoel.

Vooral schokkende bewegingen hebben een grotere impact op de voortbeweging van gas. Wanneer je loopt, rent of springt, zorgt de impact en ‘schokken’ ervoor dat het gas gemakkelijker door het spijsverteringskanaal beweegt.

Yoga is ook een goede manier om een opgeblazen gevoel te verminderen. De twists in yoga hebben een ontspannend en masserend effect op je spijsverteringsorganen. Dit kan helpen het gas door de darmen te verplaatsen en de spanning te verlichten.

Vermindering van de inname van koolzuurhoudende dranken

Dit is misschien een van de gemakkelijkste dingen om te proberen als je een opgeblazen gevoel wilt verminderen. Elk type gas dat je inneemt, moet op de een of andere manier naar buiten komen. Totdat je het uitscheidt, blijft het vastzitten in je maag-darmkanaal en kan het mogelijk pijn veroorzaken. Verlaag jouw inname van koolzuurhoudende dranken (en, als je het drinkt, bier) en merk het verschil op.

Voedsel intoleranties vermijden

Bij het bestrijden van een opgeblazen gevoel en andere maag- darmproblemen kan de eliminatie van voedselintoleranties vaak snelle verlichting bieden. Eliminatie betekent dat je bepaalde voedingsmiddelen uit je normale voedingspatroon verwijdert, op deze manier kunnen de voedingsmiddelen geen opgeblazen gevoel meer veroorzaken.

Wees echter voorzichtig om niet te veel voedingsmiddelen te verwijderen. Als je te veel voedsel weghaalt en je vezelinname verlaagt, kunnen je darmbacteriën veranderen. En meestal is dat geen verbetering! Dus als je van plan bent om een eliminatiedieet te beginnen, zorg er dan voor dat je een volwaardig voedingspatroon houdt of neem contact op met jouw diëtist (of de online Darmdiëtist) als je daar vragen over hebt.

Als je meer wilt weten over veel voorkomende voedselintoleranties, lees dan verder in mijn artikel over FODMAP’s, mijn artikel over lactose of mijn artikel over gluten en tarwe.

Andere voedselintoleranties kunnen bijvoorbeeld histamine, nachtschade of sulfaten zijn.

Probiotica

Er zitten miljarden bacteriën in je darmen, deze kunnen goed of slecht voor je zijn. In het geval van een opgeblazen gevoel is het mogelijk dat de gas-producerende bacteriën de overhand hebben genomen. Door probiotica te nemen, kun je je darmbacteriën helpen in de richting van meer niet-gas producerende soorten.

Probiotica waarvan is bewezen dat ze effectief zijn bij een opgeblazen gevoel en gas zijn lactobacillus acidophilus, bifidobacterium lactis, bifidobacterium bifidum en lactobacillus plantarum. Probeer een probioticum te vinden dat (een van) deze soorten bevat en kijk of ze jouw symptomen beïnvloeden.

Obstipatie Verminderen

Zoals hierboven vermeld, kan gas, wanneer het niet vrij door het spijsverteringskanaal kan bewegen, vast komen te zitten en symptomen veroorzaken. Het oplossen van obstipatie kan helpen om het gas weer door je darmen te laten stromen. Op deze manier kunt je het uitscheiden en zal het geen problemen meer veroorzaken. Om een oplossing voor uw obstipatie te vinden, lees verder in mijn artikel over obstipatie.

Houding

De juiste houding tijdens het eten kan een groot verschil maken in het vervoer van gas door de darmen. Zorg ervoor dat je rechtop zit om het risico te verminderen dat gas in het spijsverteringskanaal vast komt te zitten. Onderzoek heeft aangetoond dat het gas sneller door het spijsverteringskanaal gaat als je zit dan als je ligt of onderuitgezakt zit. Dus het veranderen van je houding kan helpen om sneller van gas en opgeblazen gevoel af te komen.

Alpha Galactosidase

Een kleine studie heeft aangetoond dat de aanvulling van Alpha-Galactosidase tijdens een maaltijd een opgeblazen gevoel kan verbeteren. Alpha-galactoside breekt fructanen af (een koolhydraat en een FODMAP). Op deze manier kan het niet worden verteerd door de darmbacteriën om gas te produceren.
Een voorbeeld van Alpha-Galactosidase is het supplement Fibractase van Disolut (link naar bol.com). Dit bevat 500 eenheden van het enzym om jou te helpen om fructanen te verteren.

Pepermunt olie

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met pepermuntolie helpt om een opgeblazen gevoel te verminderen en buikpijn te verlichten.
Pepermuntolie kan worden gekocht in de vorm van capsules en moet vóór een maaltijd worden ingenomen. Een voorbeeld is Tempocol (link naar bol.com)

Het enige nadeel van pepermuntolie is dat sommige mensen de pepermunt proeven wanneer ze boeren. Maar dat is iets om zelf te testen. Dit is meestal minder opvallend wanneer het supplement vóór een maaltijd wordt ingenomen.

Iberogast

Iberogast is een kruidenmengsel wat effectief werkt tegen onder andere een vol gevoel. Een paar druppels Iberogast (lees de bijsluiter hoe veel precies) in een glas water kunnen je klachten al verminderen!

SIBO behandeling

Zoals hierboven vermeld, kan de bacteriële overgroei in de dunne darm een opgeblazen gevoel veroorzaken. De oplossing hiervoor is om te proberen het aantal bacteriën dat aanwezig is in de dunne darm te beperken. Dit kan worden gedaan door veranderingen in levensstijl en voedingsgewoonten, of in ernstige gevallen met antibiotica die is voorgeschreven door een specialist. Klik hier voor mijn artikel om meer te lezen over het SIBO-protocol.

Heb je een opgeblazen gevoel of gasvorming? Welke oplossing werkt voor jou? Laat het me weten in een reactie!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.