Paddenstoelen en het FODMAP dieet: Kun je ze eten?

Paddenstoelen en het FODMAP dieet: Kun je ze eten?
(Last Updated On: maart 11, 2021)

Paddenstoelen en champignons vind ik persoonlijk een van de lekkerste ingrediënten om te gebruiken. Hoewel paddenstoelen als groente worden gezien, zijn ze officieel een schimmel. Evengoed zijn ze een geweldige bron van vezels en voedingsstoffen, dus het is slim om ze als het mogelijk is, in je dieet op te nemen.
Maar hoe werkt dat als je het FODMAP-dieet volgt? Kun je champignons en andere paddenstoelen eten tijdens het FODMAP-dieet?

Wil je eerst meer lezen over het FODMAP-dieet, klik dan hier om het artikel te lezen dat ik daarover schreef.

FODMAP Paddenstoelen

Paddenstoelen en FODMAP

Bij het controleren van de FODMAPs in paddenstoelen is het belangrijk om te weten dat niet alle paddenstoelen dezelfde FODMAP bevatten. Het kan dus zijn dat je de ene soort paddenstoel kunt eten terwijl een andere soort een FODMAP bevat die je niet verdraagt.

Het is belangrijk voor de darmgezondheid om een divers voedingspatroon te behouden. Dus probeer erachter te komen welke paddenstoelen je kunt eten en neem ze op in je dieet om je gezonde darmbacteriën te voeden.

Welke FODMAPs zitten in paddenstoelen?

De meest voorkomende FODMAP die in paddenstoelen wordt aangetroffen, is mannitol, en sommige paddenstoelen bevatten fructanen of sorbitol.

Tijdens het FODMAP-dieet is het essentieel om te onthouden dat het een low FODMAP-dieet is en geen NO FODMAP-dieet. Dus zelfs kleine porties van een FODMAP mogen gegeten worden. Je hoeft niet zenuwachtig te worden als je een hap eet van een voedingsmiddel dat FODMAPs bevat, want in 95% van de gevallen levert dat geen problemen op.

Volg je het FODMAP dieet (of wil je dat doen) en heb je toch nog veel vragen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in, en ik zal je laten zien hoe ik je verder kan helpen!

Paddenstoelen en hun FODMAP

Laten we beginnen met het goede nieuws, oesterzwammen zijn getest en het is aangetoond dat ze low FODMAP zijn tot 1 kg. Omdat niemand ooit zoveel in één portie zal eten, zijn de oesterzwammen vrij te gebruiken! Bekijk deze low FODMAP oesterzwammen soep, om deze kennis te vieren met een maaltijd!

De andere paddenstoelen die zijn getest op FODMAP-inhoud, bevatten (helaas) wel grotere hoeveelheden FODMAP’s.

In onderstaande lijst heb ik een overzicht gemaakt van de verschillende paddenstoelen die zijn getest, de FODMAP die aanwezig is en de portie die je kunt gebruiken om low FODMAP te blijven.

FODMAP Paddenstoelen
PaddenstoelFODMAPlow FODMAP portie
ChampignonsMannitol, Fructanen0g voor mannitol
37g voor fructanen
Fluweelpootje (Enokitake)Mannitol0g
Eekhoorntjesbrood (gedroogd)Mannitol10g
PortobelloMannitol10g
ShiitakeMannitol10g
Shiitake (gedroogd)Mannitol7g
Zwarte Cantherelle (gedroogd)Sorbitol3g
Champignons uit blikMannitol200g
OesterzwammenSorbitol, Mannitol1 kg
FODMAP in paddenstoelen

Iets dat misschien je aandacht heeft getrokken, is het feit dat de champignons uit blik (of pot) een grotere low FODMAP-portiegrootte hebben dan hun verse tegenhangers. Dit kan worden verklaard door het feit dat FODMAP’s in water oplosbaar zijn. Wanneer een product dat FODMAPs bevat voor een langere tijd in water wordt geweekt, lossen de FODMAPs op in het water. Als je dan het water wegspoelt, zal het FODMAP-gehalte van het product lager zijn. Handig toch !?

Heb je paddenstoelen gebruikt tijdens je FODMAP-dieet? Wat is je favoriete maaltijd om te maken? Laat het me weten in een reactie hieronder!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.