IBS what not to eat
|

PDS, welke voeding moet ik vermijden?

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende oorzaak van meerdere darmproblemen. Ongeveer 10% van de wereldbevolking heeft PDS, waardoor ze een breed scala aan symptomen ervaren, variërend van buikpijn, opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, een combinatie van een van deze factoren en nog veel meer. Het is geen verrassing dat de meeste mensen met PDS de oorzaak van hun symptomen willen vinden en deze willen elimineren. Daar wil ik mee helpen! Blijf dus lezen voor PDS, welke voeding moet ik vermijden?

In mijn artikel over PDS benoem ik verschillende opties die kunnen helpen om jouw darmklachten te verlichten, dus zorg ervoor dat je die ook leest! Maar over het algemeen zijn er verschillende voedingsmiddelen en voedselgroepen die de PDS symptomen kunnen verergeren. Dus daarmee beginnen is een veilige eerste stap!

IBS What not to eat

Welke voeding te vermijden met PDS

Voor de lijst met voedingsmiddelen die je moet proberen te vermijden met PDS, raadpleegde ik een recent gepubliceerde studie, waarin een groot aantal studies werd vergeleken over dit onderwerp van vóór 1990 tot nu. En heb ik een studie bekeken over de invloed van voeding in combinatie met PDS op de darmmicrobiota.

In deze lijst neem ik het FODMAP-dieet niet mee. Het FODMAP-dieet is een volledig eliminatiedieet dat zeer nuttig kan zijn voor een vermindering van symptomen bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten. Dit dieet vereist een goede uitleg en bij voorkeur hulp van een geregistreerde diëtist. Als je meer wilt lezen over de basis van het FODMAP-dieet, klik dan hier voor mijn artikel.

Kom je er zelf niet uit met het het verminderen van je buikklachten en wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Pittig eten

Zoals je wellicht op een bepaald moment in je leven hebt gemerkt. Het eten van veel pittig voedsel kan er voor zorgen dat je de volgende dag ellendig op het toilet zit. Zelfs mensen zonder PDS ervaren dit. Bij PDS, en dus een meer gevoelige darm dan normaal, zal deze uitkomst alleen maar verergeren.

Er is een bioactieve stof in hete peper genaamd capsaïcine. Capsaïcine kan de overgevoeligheid van de darm die aanwezig is bij PDS verhogen en kan de doorlooptijd door het spijsverteringskanaal versnellen. Dit kan een branderig gevoel en buikpijn veroorzaken.

Als je echt graag pittig eten wilt eten, kun je er wel tolerantie voor opbouwen. Misschien vind je de eerste paar weken niet fijn wat je voelt, maar de capsaïcine-receptoren in je darmen wennen eraan! Er is gemeld dat de darmsymptomen van pittig voedsel verdwijnen, zolang je het maar regelmatig eet. Maar als je niet al te enthousiast bent over pittig voedsel, probeer er dan gewoon vanaf te blijven.

Cafeïne

Cafeïne kan PDS-symptomen verergeren. Het drinken van vloeistoffen met cafeïne erin verhoogt de afscheiding van maagzuur, wat reflux symptomen kan verergeren. Afgezien daarvan verhoogt cafeïne de beweeglijkheid van de darmen, waardoor uw voedsel sneller door het spijsverteringskanaal stroomt en diarree-symptomen verergert

Alcohol

Af en toe wat drinken op een zonnige dag in het park zal je waarschijnlijk geen kwaad doen. Maar chronisch alcoholgebruik wel. Probeer je alcoholgebruik zoveel mogelijk te beperken (ook alleen al om algemene gezondheidsredenen).

Alcohol verstoort de beweging van je darmkanaal en verstoort ook de opname van voedingsstoffen in het spijsverteringskanaal.

Vette producten

Vet voedsel beïnvloedt de beweging van de dunne darm, stimuleert de natuurlijke beweging van het spijsverteringskanaal na een maaltijd (gastrocolische reflex) en verhoogt de overgevoeligheid van de darm bij mensen met PDS. Dus die vette afhaalmaaltijd, kan echt wel kwaad.

Kauwgum

Kauwgom kan op meerdere manieren een toename van de symptomen veroorzaken. Om te beginnen bevat het meestal zoetstoffen die een opgeblazen gevoel en diarree kunnen veroorzaken. Ten tweede zorgt het kauwen op kauwgom ervoor dat je lucht inslikt. Hoe meer lucht je inslikt, hoe groter de kans op een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Bij een opgeblazen gevoel: gasvormende producten

Deze is alleen nodig om actie op te ondernemen, als je symptomen daadwerkelijk een opgeblazen gevoel en winderigheid omvatten. Het verminderen van intake van de producten die tijdens de spijsvertering veel gas vormen, kan het opgeblazen gevoel echt helpen verminderen.

Voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel kunnen verergeren, zijn onder andere:
Resistent zetmeel (als je het niet gewend bent te eten)
Uien
Kool
Bonen
Koolzuurhoudende dranken
Kunstmatige zoetstoffen

Wat zijn de voedingsmiddelen die jij beperkt om je PDS-symptomen te beheersen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.