FODMAP FAQ: Hoe werken de portiegroottes tijdens het FODMAP dieet?

FODMAP FAQ: Hoe werken de portiegroottes tijdens het FODMAP dieet?
(Last Updated On: augustus 20, 2020)

Een van de vragen die in mijn diëtistenpraktijk veel wordt gesteld gaat over de portiegroottes tijdens het FODMAP-dieet. Soms zijn er erg grote verschillen tussen een ‘groene’ portiegrootte en een ‘oranje’ of ‘rode’ portiegrootte. Waarom is dat gat zo groot? Hoe zit het met de porties ertussen? Vandaag wil ik portiegroottes binnen het FODMAP-dieet onder de aandacht brengen.

Waar vind ik de portiegroottes voor het FODMAP dieet?

Bij het volgen van het FODMAP-dieet is het erg belangrijk om je informatie uit een betrouwbare bron te halen. In mijn diëtistenpraktijk gebruik ik vrijwel altijd de Monash University FODMAP-app (geen promotie betrokken bij deze link). Simpelweg omdat zij DE universiteit zijn die al het onderzoek en testen doet. Het enige nadeel voor Nederlandstalige gebruikers, is dat hij alleen in het Engels beschikbaar is, maar je kunt ook altijd afbeeldingen van de producten bekijken, wat het een stuk makkelijker maakt! Deze app geeft je de meest nauwkeurige en actuele informatie over het FODMAP-gehalte van de producten die je gebruikt.

De app is altijd actueler dan elk pdf of bestand dan ook dat je kunt downloaden. Dat is een groot pluspunt!

De FODMAP-app geeft je ook informatie over de specifieke FODMAP die in een product aanwezig is, en welke portiegroottes veilig zijn.
Het maakt gebruik van een stoplichtsysteem met ‘groene’ porties, ‘oranje’ porties en ‘rode’ porties. Zo vertelt het je precies wat je wel en niet mag eten.

Hoe gebruik je de portiegroottes?

Screenshot van the Monash University FODMAP app

Als je de screenshot van de Monash University-app bekijkt, zie je het verkeerslicht in actie.

Bij de aubergine is een portiegrootte van 75 gram groen voor elke FODMAP.

Een portie van 182 gram is oranje voor sorbitol.

En een portie van 260 gram is rood voor Sorbitol.

Wat opvalt in de FODMAP-app in dit geval van aubergine, is het grote gat tussen de ‘groene’, ‘oranje’ en ‘rode’ porties.
Hoe zit het als je 100 gram eet? Waar zou je dan zitten in de hoeveelheid FODMAPs?

Om eerlijk te zijn, wordt dat nergens duidelijk uitgelegd.
Bij de groene porties staat een opmerking dat er meerdere groene voedingsmiddelen kunnen worden gecombineerd in 1 maaltijd. Maar in dit geval is het belangrijk om in gedachten te houden dat meerdere ‘groene’ voedingsmiddelen met sorbitol allemaal gecombineerd, een ‘oranje’ of ‘rode’ portie kunnen worden door FODMAP-stapeling.

Wat ik mijn klanten uitleg, is om je aan de ‘groene’ portiegroottes te houden. Zo weet je altijd zeker dat je FODMAP veilige portiegroottes eet.
In dit geval zal ik een opmerking toevoegen, als je geen andere producten met sorbitol gebruikt binnen dezelfde maaltijd die je met aubergine maakt, zal een portie van 90 gram in plaats van de ‘groene’ 75 gram waarschijnlijk geen symptomen veroorzaken voor jou. Maar dit moet voor elke maaltijd apart worden beoordeeld!

Als je gewoon veilig wilt zitten, houd je dan aan de ‘groene’ portiegroottes. Weet je niet zeker hoe je het FODMAP-dieet moet volgen? Of wat je moet eten? Zoek dan hulp bij een gespecialiseerde diëtist! Als het dieet is afgestemd op jouw behoefte en als je al jouw vragen aan een betrouwbare bron kunt stellen, wordt het zoveel gemakkelijker om het goed te doen!

Op zoek naar klachtenvermindering van PDS? Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je een opgeblazen gevoel, buikpijn en obstipatie onder controle kunt krijgen

Zijn er producten die je bent tegengekomen en waarover je twijfelt? Laat het me weten in een reactie hieronder!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.