Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom
(Last Updated On: december 30, 2019)
*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een darmaandoening waarbij er geen zichtbare afwijkingen in de darm zijn. Dit kan het een zeer frustrerende aandoening maken om te hebben. De klachten die je ervaart zijn er echt. Maar er is niets te vinden !?

Het probleem met PDS was lange tijd, dat het werd gezien als iets dat je niet kon veranderen en waar gewoon mee moest zien te leven. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is dit niet meer het geval. Ongeveer 11,2% van de wereldbevolking heeft klachten van PDS en het komt vaker voor bij vrouwen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel diëten en veranderingen in de levensstijl die PDS kunnen helpen verlichten.

(Op deze pagina gebruik ik affiliate links van bol.com. Dit zijn producten die ik persoonlijk heb uitgekozen, omdat ik ze goed vind. Niet omdat ik door de fabrikant gesponsord word. Hierbij verwijs ik met een link naar de productpagina op bol.com. Als je die link volgt en zo’n product koopt krijg ik een commissie van bol.com, omdat ik indirect reclame heb gemaakt. Voor jou maakt dit niets uit, de prijs van je product is niet anders dan dat je gelijk naar bol.com zou zijn gegaan.)

De Diagnose

Voor de diagnose van PDS worden de ROME IV-criteria gebruikt. Zoals je misschien uit het getal zou kunnen opmaken, zijn er eerder ROME 1, 2 en 3 geweest. De criteria voor de diagnose van PDS zijn de afgelopen jaren steeds veranderd.

PDS Diagnose Criteria

Terugkerende buikpijn op gemiddeld ten minste 1 dag van de week in de laatste 3 maanden, in combinatie met twee of meer van de volgende criteria:
1. Met betrekking tot ontlasting
2. Geassocieerd met een verandering in de frequentie van ontlasting
3. Geassocieerd met een verandering in de vorm (uiterlijk) van ontlasting

(Aan deze criteria moet gedurende de laatste 3 maanden  zijn voldaan met een aanvang van de symptomen ten minste 6 maanden voorafgaand aan de diagnose.)

Heb je PDS en lukt het niet om jouw klachten te verminderen? Wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Symptomen van PDS

Prikkelbare Darm Syndroom

De symptomen van PDS kunnen sterk variëren en omvatten in principe elk ongemak datje in jouw buik kunt voelen. PDS kan in de vroege kindertijd voor het eerst symptomen vertonen, of kan zich later in het leven voor het eerst uiten. Soms wordt het begin van de symptomen veroorzaakt door een grote ‘darm verstorende’ gebeurtenis. Dat van alles kan zijn, van antibioticagebruik tot stress, tot reizigersdiarree. Maar sommige mensen hebben het gewoon zonder een trigger, dikke pech.

Veel voorkomende symptomen zijn:

Als je deze symptomen herkent, is het goed om jouw arts te raadplegen om jouw klachten te bespreken, en niet je eigen diagnose te stellen. In het geval van bloed bij de ontlasting, een grote en langdurige verandering van de ontlasting, onbedoeld afvallen en een familiegeschiedenis van darmaandoeningen heb je een extra reden om binnenkort even bij je huisarts langs te gaan

Soorten PDS

In de literatuur zijn er 3 hoofdtypen van PDS beschreven:

  • PDS – C. Wat zich voornamelijk uit in obstipatie
  • PDS – D. Wat zich voornamelijk uit in diarree
  • PDS – M. Wat een gemengd ontlastingspatroon geeft

Deze typen zijn gebaseerd op de dagen dat er klachten zijn. Niet iedereen met PDS heeft dagelijks klachten. Het kan zijn dat je verschillende ‘normale’ dagen per week hebt en een paar slechte met obstipatie. Of dat je elke dag obstipatie hebt. In beide gevallen zou je in het PDS-C type passen.

Bristol Stool Chart
Bristol Stool Chart

Om de ontlasting te beschrijven, wordt de Bristol Stool Chart (BSC) gebruikt (zie afbeelding). De BSC beschrijft 7 soorten ontlasting die varieert van hard tot vloeibaar.

Type 1-2 betekent obstipatie

Type 3-4 betekent gezonde ontlasting

Type 5-7 zijn verschillende vormen van diarree

Mogelijke Opluchting van PDS

PDS is vaak een combinatie van voedselkeuzes, stress en gewoon pech.
Er zullen momenten zijn dat je alles goed doet en nog steeds klachten hebt. Dit kan erg frustrerend zijn, maar laat dit je niet demotiveren! Uiteindelijk wordt het beter.

In veel gevallen verergeren de symptomen van PDS na een maaltijd of aan het einde van de dag. Naar het toilet gaan kan verlichting bieden. Maar dit is zeker niet voor iedereen het geval.

De volgende lijst geeft je ideeën over hoe je kunt omgaan met jouw PDS, dit is voornamelijk gerelateerd aan voeding en supplementen. Medicijnen of laxeermiddelen die jouw arts je kan voorschrijven, zijn niet meegenomen. Als je medicijnen gebruikt, bespreek jouw plan dan eerst met jouw arts of diëtist voordat je er aan begint of met jouw medicatie stopt.

Alle genoemde interventies krijgen uiteindelijk een artikel op Positive Gut. Voor nu hebben de vetgedrukte interventies een verwijzing naar meer uitgebreide artikelen over het onderwerp.

Effectieve Interventies

In de meeste gevallen zal een van deze interventies verlichting bieden of zal een combinatie van 2-3 van de interventies je helpen.

Vezels en prebiotica
Voldoende drinken
Probiotica
Vermindering van inname van gasvormende voedingsmiddelen (zoals frisdrank en kool)
Eliminatie dieet
– FODMAP
Lactose
– Fructose
– Histamine
Gluten
– Tarwe
– Nachtschade
Vermindering van het gebruik van zoetstoffen en E-nummers
Psyllium vezels
Spijsverteringsenzymen
Pepermunt olie
Magnesium, om de ontlasting zachter te maken
Vermindering van stress 
Hypnotherapie
Yoga en/of meditatie
Lichaamsbeweging
Poep-training

Hopelijk staat de interventie die voor jou effectief is in de lijst. Laat me weten wat voor jou werkt en wat jouw ervaring is met de verschillende interventies. Is er nog iets anders dat je hebt geprobeerd dat voor jou heeft gewerkt?

Boekentips op bol.om*Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *