Prikkelbare Darm Syndroom
| |

Prikkelbare Darm Syndroom

*For the English article, please select ‘English’ in the top right corner/drop down menu

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een darmaandoening waarbij er geen zichtbare afwijkingen in de darm zijn. Dit maakt het een zeer frustrerende aandoening om te hebben. De klachten die je ervaart zijn er echt. Maar er is niets te vinden!?

Het probleem met PDS was lange tijd, dat het werd gezien als iets dat je niet kon veranderen en waar gewoon mee moest zien te leven. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is dit niet meer het geval. Ongeveer 11,2% van de wereldbevolking heeft klachten van PDS en het komt vaker voor bij vrouwen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel diëten en veranderingen in de levensstijl die PDS kunnen helpen verlichten.

De Diagnose

Voor de diagnose van PDS worden de ROME IV-criteria gebruikt. Zoals je misschien uit het getal zou kunnen opmaken, zijn er eerder ROME 1, 2 en 3 geweest. De criteria voor de diagnose van PDS zijn de afgelopen jaren steeds veranderd.

PDS Diagnose Criteria

Terugkerende buikpijn op gemiddeld ten minste 1 dag van de week in de laatste 3 maanden, in combinatie met twee of meer van de volgende criteria:
1. Met betrekking tot ontlasting
2. Geassocieerd met een verandering in de frequentie van ontlasting
3. Geassocieerd met een verandering in de vorm (uiterlijk) van ontlasting

(Aan deze criteria moet gedurende de laatste 3 maanden  zijn voldaan met een aanvang van de symptomen ten minste 6 maanden voorafgaand aan de diagnose.)

Heb je PDS en veel last van buikklachten? Plan dan een gratis PDS-klachtenevaluatie met mij in!

Prikkelbare Darm Syndroom

Symptomen van PDS

De symptomen van PDS kunnen sterk variëren en omvatten in principe elk ongemak datje in jouw buik kunt voelen. PDS kan in de vroege kindertijd voor het eerst symptomen vertonen, of kan zich later in het leven voor het eerst uiten. Soms wordt het begin van de symptomen veroorzaakt door een grote ‘darm verstorende’ gebeurtenis. Dat van alles kan zijn, van antibioticagebruik tot stress, tot reizigersdiarree. Maar sommige mensen hebben het gewoon zonder een trigger, dikke pech.

Veel voorkomende symptomen zijn:

Als je deze symptomen herkent, is het goed om jouw arts te raadplegen om jouw klachten te bespreken, en niet je eigen diagnose te stellen. Daarna kun je hulp zoeken van een gespecialiseerd diëtist om een rustige buik te bereiken. Klik hier om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen in mijn praktijk Darm diëtist.
In het geval van bloed bij de ontlasting, een grote en langdurige verandering van de ontlasting, onbedoeld afvallen en een familiegeschiedenis van darmaandoeningen heb je een extra reden om binnenkort even bij je huisarts langs te gaan

Soorten PDS

In de literatuur zijn er 3 hoofdtypen van PDS beschreven:

  • PDS – C. Wat zich voornamelijk uit in obstipatie
  • PDS – D. Wat zich voornamelijk uit in diarree
  • PDS – M. Wat een gemengd ontlastingspatroon geeft

Deze typen zijn gebaseerd op de dagen dat er klachten zijn. Niet iedereen met PDS heeft dagelijks klachten. Het kan zijn dat je verschillende ‘normale’ dagen per week hebt en een paar slechte met obstipatie. Of dat je elke dag obstipatie hebt. In beide gevallen zou je in het PDS-C type passen.

Bristol Stool Chart
Bristol Stool Chart

Om de ontlasting te beschrijven, wordt de Bristol Stool Chart (BSC) gebruikt (zie afbeelding). De BSC beschrijft 7 soorten ontlasting die varieert van hard tot vloeibaar.

Type 1-2 betekent obstipatie

Type 3-4 betekent gezonde ontlasting

Type 5-7 zijn verschillende vormen van diarree

Mogelijke Opluchting van PDS

PDS is vaak een combinatie van voedselkeuzes, stress en gewoon pech.
Er zullen momenten zijn dat je alles goed doet en nog steeds klachten hebt. Dit kan erg frustrerend zijn, maar laat dit je niet demotiveren! Uiteindelijk wordt het beter.

In veel gevallen verergeren de symptomen van PDS na een maaltijd of aan het einde van de dag. Naar het toilet gaan kan verlichting bieden. Maar dit is zeker niet voor iedereen het geval.

De volgende lijst geeft je ideeën over hoe je kunt omgaan met jouw PDS, dit is voornamelijk gerelateerd aan voeding, leefstijl en supplementen. Om verder te lezen over mijn aanpak van Prikkelbare Darm Syndroom, klik hier.
Medicijnen of laxeermiddelen die jouw arts je kan voorschrijven, zijn niet meegenomen. Als je medicijnen gebruikt, bespreek veranderingen die je wilt maken dan eerst met jouw arts of diëtist voordat je er aan begint of met jouw medicatie stopt.

Effectieve Interventies

In de meeste gevallen zal een van deze interventies verlichting bieden of zal een combinatie van 2-3 van de interventies je helpen.

Vezels en prebiotica
Voldoende drinken
Probiotica
Vermindering van inname van gasvormende voedingsmiddelen (zoals frisdrank en koolsoorten)
Eliminatie dieet
– FODMAP
Lactose
– Fructose
– Histamine
Gluten
– Tarwe
– Nachtschade
Vermindering van het gebruik van zoetstoffen en E-nummers
Psyllium vezels
Spijsverteringsenzymen
Pepermunt olie
Magnesium, om de ontlasting zachter te maken
Vermindering van stress 
Hypnotherapie
Yoga en/of meditatie
Lichaamsbeweging
Darmtraining
Goed kauwen en gezonde eetgewoonten
Voldoende slaap

Hopelijk staat de interventie die voor jou effectief is in de lijst. Als je ondersteuning wilt bij het vinden van jouw optimale mix tussen voeding en leefstijl om je buik rustig te krijgen, plan dan een gratis kennismakingsgesprek in om te bespreken hoe ik jou kan helpen!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.