SIBO en lichaamsgewicht: zorgt SIBO voor aankomen?

SIBO en lichaamsgewicht: zorgt SIBO voor aankomen?
(Last Updated On: april 29, 2020)

Bacteriële overgroei in de dunne darm, is ook bekend als SIBO. Bij SIBO hebben de bacteriën uit je dikke darm zich verplaatst naar je dunne darm. Hierdoor kun je verschillende symptomen krijgen, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en vitaminetekorten. Als je meer wilt lezen over SIBO, lees dan het artikel dat ik erover schreef. Maar nu wil ik me concentreren op één specifieke vraag. Zorgt SIBO voor aankomen?

SIBO en gewichtstoename?

SIBO Weight gain

SIBO heeft 2 soorten waarmee rekening gehouden kan worden. En beide typen kunnen een ander effect hebben op het lichaam. De H2-producerende (waterstof) SIBO en CH4-producerende (methaan).
Beide kunnen klinisch worden getest met ademtests. En in het algemeen veroorzaakt het CH4-producerende type constipatie en het H2-producerende type niet.

Een onderzoek bij volwassenen probeerde een verband te vinden tussen SIBO en lichaamsgewicht. In dat onderzoek hadden de mensen met H2-producerende SIBO over het algemeen een lager lichaamsgewicht dan de mensen zonder SIBO. Hun conclusie is dat H2-producerende SIBO niet leidt tot aankomen en obesitas.
In het artikel, vermelden ze wel dat CH4-producerende SIBO (met obstipatie) in andere studies verband houdt met gewichtstoename. Maar deze bevindingen waren niet consistent en moeten meer worden onderzocht.

Meerdere andere onderzoeken hebben aangetoond dat SIBO ongeveer 2x vaker voorkomt bij mensen met obesitas. Dit bewijst niet dat de SIBO obesitas veroorzaakt, maar het laat wel een verband tussen beide zien. De vraag die overblijft, wat was er eerst? SIBO of obesitas? De meeste onderzoekers neigen naar eerst obesitas, daarna SIBO. Als je meer wilt lezen over de darmgezondheid en gewichtstoename, bekijk dan mijn artikel.

SIBO is gerelateerd aan malabsorptie en slechte spijsvertering. Dit betekent dat het voedsel dat je eet niet goed wordt verteerd. Iemand met SIBO zal niet even veel voedingsstoffen opnemen uit het voedsel dat gegeten wordt, als iemand die geen SIBO heeft. Dit komt omdat de bacteriën met je mee eten. SIBO houdt daarom vooral verband met gewichtsverlies en ondervoeding.
Aan de andere kant, kun je het gevoel hebben dat je niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt vanuit je voeding en kunt daardoor meer beginnen te eten. Je energie inname gaat omhoog ten opzichte van je gebruik en daardoor kun je aankomen. In dit geval is de SIBO niet per se de oorzaak van de gewichtstoename. Maar het bevordert wel een gevoel van onvoldoende inname, wat een hogere voedselinname stimuleert en resulteert in gewichtstoename.

Kom je aan en/of heb je SIBO? Wil je graag begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Conclusie: SIBO en lichaamsgewicht

Zoals je hierboven kunt lezen, is er geen duidelijk JA of NEE antwoord op deze vraag. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar SIBO en de relatie met lichaamsgewicht en gezondheid. Over het algemeen leidt SIBO eerder tot gewichtsverlies dan tot gewichtstoename.

SIBO verstoort het vermogen van je lichaam om voedsel te verteren en op te nemen. Wat leidt tot een hoger risico op voedingstekorten en ondervoeding. Meestal zorgt dit voor gewichtsverlies. Maar als je lichaam je signalen geeft om meer te eten, vanwege voedingstekorten, is gewichtstoename zeker niet uitgesloten. Dus vraag jezelf af, is mijn voedingspatroon veranderd? Eet ik anders? Meer energierijk? Grotere porties dan voorheen? Daar liggen misschien wat antwoorden voor je. Maar vergeet niet, we weten nog niet alles! Als je niet anders eet dan normaal en toch aankomt, spreek dan eens af met je huisarts of een goede diëtist om de oorzaak en een oplossing voor het aankomen te vinden. Veel succes!

Heb je problemen met aankomen en SIBO? Hoe ga je daarmee om? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Deel in een reactie hieronder of stuur me een bericht!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.