Time-Restricted Eating en Darmgezondheid

Time-Restricted Eating en Darmgezondheid
(Last Updated On: november 25, 2020)

Time-Restricted Eating (TRE) is een broertje van Intermittent Fasting (IF). Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar TRE als het gaat om darmgezondheid en gezond eten in het algemeen. Lees verder om erachter te komen waarom!

De informatie op Positive Gut is alleen voor informatieve doeleinden. De informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd jouw arts als je je zorgen maakt over jouw gezondheid.

Time Restricted Eating and Gut Health

Wat is Time-Restricted Eating?

TRE is een eetpatroon waarbij je over het algemeen elke dag een eetpauze probeert te hebben van ten minste 12-14 uur.
Praktisch gezien betekent dit dat je eet van 8.00 uur tot 18.00 of 19.00 uur en je eetpauze hebt van 18.00 of 19.00 uur tot 8.00 uur.
Als je eerder ontbijt, is je ‘avondeten’ automatisch ook eerder om binnen je patroon te passen.

Deze pauze is gunstig voor je spijsverteringskanaal, maar het zorgt er ook voor dat jouw Migrating Motor Complex (MMC) opstart.

Wat is het Migrating Motor Complex (MMC)?

MMC is een prachtige functie in ons lichaam, die tegenwoordig vreselijk onderbenut wordt. Het is eigenlijk een grote reinigingscyclus die door het lichaam wordt opgestart. Dit begint wanneer we gedurende 12 uur niets anders hebben gegeten of gedronken dan water. Rond de 12 uur begint je lichaam met een ‘schoonmaak’ cyclus van 10 minuten. Tijdens deze cyclus begint je spijsverteringskanaal te bewegen en worden alle residuen naar beneden verplaatst. Het zorgt er echt voor dat er niets achterblijft.

Na de eerste ‘schoonmaak’ cyclus duurt het ongeveer 90 minuten voordat de volgende cyclus begint. Als je een eetpauze hebt van 12-14 uur, vinden er in je spijsverteringsstelsel minimaal 1-2 ‘schoonmaaksessies’ plaats.

Hoe minder residuen je in je darmen hebt, hoe kleiner de kans is dat de voedselresten je een opgeblazen gevoel bezorgen. En dit kan ook gunstig zijn bij Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO). Het hebben van een goed functionerende MMC betekent dat er minder voedsel hoog in de darmen blijft hangen voor de bacteriën om te eten.

Als je regelmatig last hebt van spijsverteringsproblemen, kan het de moeite waard zijn om verder te kijken dan alleen TRE. Plan een gratis PDS-klachten evaluatie in bij mijn diëtistenpraktijk, en ik zal je laten zien hoe ik kan helpen.

Hoe vaak moet ik Time Restricted Eating doen?

Er is niet per se een ideaal aantal keren per week om TRE te doen. Maar probeer er zo vaak mogelijk naar te streven. Als ik een getal zou moeten noemen, zou ik zeggen minstens 3-4 keer per week. De kans is groot dat je het niet elke dag kunt doen en dat is prima! Zoek een frequentie die voor jou werkt en die je kunt volhouden. Een positieve verandering in gewoonten levert op de lange termijn alleen voordelen op als het je lukt om het vol te houden!

Probeer het uit als je nieuwsgierig bent, en kijk hoe je je voelt. Als je het probeert, raad ik je aan om het minimaal 2 weken te proberen. Je zult niet veel verschil merken als je iets één keer probeert.

Time-Restricted Eating of Intermittent Fasting?

Ik weet dat TRE erg lijkt op IF. En eigenlijk komt het een beetje neer op een verschil in naam. Maar het grootste verschil voor mij is dat IF extreme vormen kan aannemen waarbij mensen hun maaltijden dagenlang overslaan. Dit kan zijn gezondheidsvoordelen hebben. Maar het kan ook echte problemen veroorzaken en leiden tot afwijkende eetpatronen. Afgezien daarvan kan het relatief gevaarlijk zijn voor mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen (of voor mensen die er gevoelig voor zijn maar het misschien nog niet weten).

Elke vorm van beperkt eten kan zijn gevaren hebben. Met TRE eet je overdag in ieder geval de ‘normale’ maaltijden en sla je alleen een avondsnack over of eet je vroeg. Dit maakt het veel gemakkelijker om het vol te houden.

Heb je echter een voorgeschiedenis van eetstoornissen, overleg dan altijd eerst met jouw huisarts of diëtist voordat je aan een nieuw dieet of eetpatroon begint.

Op zoek naar manieren om een opgeblazen gevoel te verminderen en de spijsvertering te verbeteren? Plan een gratis PDS-klachten evaluatie in bij mijn diëtistenpraktijk, en ik zal je laten zien hoe ik kan helpen.

Wat als ik geen Time Restricted Eating kan doen?

TRE is niet voor iedereen. Als je het probeert en ontdekt dat het niet goed voor je voelt, laat het dan gewoon zitten. Of als je ’s avonds medicijnen moet slikken en daar wat bij moet eten, dan is dat belangrijker.
Het belangrijkste aan jouw voedingspatroon is dat het bij je past en het je een goed gevoel geeft.

Heb je ooit Time Restricted Eating geprobeerd? Hoe werkte dat voor jou? Laat het me weten in een reactie hieronder!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.