ui vervangen fodmap
| | |

Ui vervangen tijdens het FODMAP dieet

Ui, een hoofdbestanddeel van veel maaltijden. Veel mensen die het FODMAP-dieet volgen, vinden het moeilijk om uien uit hun dieet te houden. Maar maak je geen zorgen! Er zijn genoeg alternatieven om uien mee te vervangen tijdens het FODMAP dieet. Dus laten we erin duiken.

ui vervangen fodmap

FODMAP en ui

Om te beginne: waarom moeten uien worden vermeden tijdens het FODMAP-dieet? Ui op zich kan al een trigger zijn voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het staat bekend om de gasproductie die het kan veroorzaken. Maar sinds de ontdekking van FODMAP’s (klik hier om meer over FODMAP’s te lezen) werd duidelijk dat er stoffen in uien zitten die een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie kunnen veroorzaken.

Deze prikkelende stoffen zijn de FODMAP-oligosacchariden. Oligosachariden zijn koolhydraten met een lange keten die moeilijk verteerbaar zijn. Onze darmbacteriën (darm-microbioom) hebben geen problemen om ze te verteren. Dit kan leiden tot gasproductie en andere bijproducten van bacteriële fermentatie die onze darmbeweging beïnvloeden en symptomen kunnen veroorzaken.

In tegenstelling tot veel andere producten die FODMAP’s bevatten, heeft ui niet eens een ‘veilige’ low FODMAP portiegrootte. Dit betekent dat zelfs zeer kleine hoeveelheden ui symptomen kunnen geven en moeten worden vermeden in de eerste fase van het FODMAP dieet. De Monash University voegt zelfs een waarschuwing toe voor uienpoeders die veel in producten worden gebruikt. Dus neem dat vergrootglas mee naar de winkel en lees alle ingrediëntenlabels!

Uien vervangen tijdens het FODMAP dieet

Als je een recept wilt volgen, is het tijdens het FODMAP-dieet slim om het recept aan te passen aan je voedingspatroon. Gelukkig zijn er nogal wat lekkere vervangers voor ui, dus je maaltijd zal nog steeds goed smaken!
Met de volgende ingrediënten kun je ui vervangen tijdens het FODMAP dieet:

  • Bieslook is helemaal low FODMAP en vrij te gebruiken in elke portiegrootte. Voeg de bieslook toe aan je maaltijd om een ​​ui-achtige smaak toe te voegen.
  • Prei (groene toppen). Prei is lager in FODMAPs dan ui, maar de groene toppen zijn low FODMAP tot 75 gram. Pas op dat je niet te veel van de witte delen van de prei toevoegt, dit loopt vrij snel op met FODMAP-fructanen.
  • Lente-ui (groene toppen). De groene toppen van lente-ui zijn in elke portiegrootte helemaal low FODMAP. Vermijd wel de witte delen, deze bevatten FODMAP-fructanen.
  • Asafoetida is een kruid met een sterke smaak dat kan worden omschreven als knoflookachtig/uiachtig. Zorg ervoor dat je de asafoetida in een beetje olie/boter bakt voordat je hem gebruikt, of (als je andere specerijen en kruiden gebruikt) fruit je die kruiden eerst en voeg dan als laatste de asafoetida toe. Hierdoor komt de smaak nog beter naar voren. Begin met een kleine hoeveelheid en werk je weg omhoog naar een smaak die je lekker vindt, want het is behoorlijk sterk!
  • Ui-infused olie is een geweldig alternatief als je de uiensmaak echt wilt ervaren. Je kunt het in de betere supermarkten kopen of zelf maken. Als je het zelf maakt, pas dan op dat je het niet bewaart. Door het vocht in de ui bestaat de kans dat er botulisme ontstaat (lees hier meer). Om het veilig te doen, verhit je wat olie in de koekenpan, snijd je de ui in grote stukken, bak de ui in de olie goudbruin en haal de ui uit de olie. Je kunt deze olie dezelfde dag gebruiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over FODMAP’s.
  • Daslook. Minder bekend, maar nog steeds erg lekker is daslook. Het is niet opgenomen in de Monash FODMAP-app, maar het FODMAP gehalte is te vinden in dit onderzoek. Gebruik de daslook in koude gerechten (zoals salades, sauzen of pesto), omdat het zijn smaak verliest bij verhitting.

Wat is jouw favoriete low FODMAP uienvervanger? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.