Vitamin C IBS
| |

Kan vitamine C symptomen van PDS verergeren?

Sinds het begin van het coronavirus zijn er mensen naar de apotheek gerend om vitamines te halen die hun immuunsysteem ondersteunen. Ook zijn de PDS-symptomen bij veel van deze mensen toegenomen. De piek in de symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan gerelateerd zijn aan een toename van stress en minder lichaamsbeweging. Maar kan de verhoogde inname van vitamines, en vooral vitamine C, ook een rol spelen?

Vitamin C IBS

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die voorkomt in groenten en fruit.

Tegenwoordig wordt een lage inname van vitamine C bijna nooit meer gezien. Omdat vitamine C in veel voedingsmiddelen aanwezig is, en ook aan veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd.

Soms wordt een geval van vitamine C-tekort gezien, en dit zal zich tonen na 1-3 maanden met zeer weinig inname van vitamine C.
Een tekort aan vitamine C leidt tot scheurbuik, wat zich uit in bloedend tandvlees, vermoeidheid en blauwe plekken.

Vitamine C wordt vaak geassocieerd met een beter immuunsysteem, maar een verminderde immuunfunctie wordt gezien bij een vitamine C-tekort. Het voorkomen van een vitamine C-tekort zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft.

Hoe veel vitamine C heb ik nodig?

Vitamine C heeft een aanbevolen dagelijkse inname (ADH) van ten minste 75 mg bij vrouwen en 90 mg bij mannen. De toelaatbare bovengrens is vastgesteld op 2000 mg. Boven de 1500 mg kan vitamine C bijwerkingen veroorzaken.

Vitamine C bijwerkingen

Inname van hoge doses vitamine C, meer dan 1500 mg, kan leiden tot misselijkheid, diarree, buikpijn en andere gastro-intestinale symptomen. Zoals je kunt zien, lijken deze symptomen sterk op PDS klachten.

Hoge doses vitamine C leiden tot verminderde absorptie van vitamine C. Een inname van 30-180 mg per dag heeft een absorptie van 70-90%, maar innames boven de 1000 mg per dag hebben slechts een absorptie van 50%. De niet-geabsorbeerde vitamine C blijft in de darmen en trekt vocht aan. Wat op zijn beurt kan leiden tot diarree en maag-darmklachten.

Naast de slechte opname van vitamine C bevatten veel supplementen toegevoegde zoetstoffen. Wanneer een vitamine C-supplement moet worden opgelost in water om het te drinken, bevat het zoetstoffen en smaakstoffen. Van deze zoetstoffen is ook aangetoond dat ze de diversiteit van het darm microbioom verminderen en water naar de darmen trekken.

Op zoek naar klachtenvermindering van PDS? Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je een opgeblazen gevoel, buikpijn en obstipatie onder controle kunt krijgen. Plan een gratis kennismakingsgesprek voor meer informatie.

Hoe krijg je voldoende vitamine C binnen zonder supplement?

Zoals gezegd is vitamine C in veel voedingsmiddelen aanwezig. De meeste groenten en fruit bevatten relatief veel vitamine C.
Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat vitamine C een in water oplosbare vitamine is. Door de producten te koken, lekt de vitamine C eruit, waardoor de hoeveelheid vitamine C die aanwezig is bij het eten ervan afneemt.

Daarnaast is vitamine C gevoelig voor warmte en daglicht. Daarom kun je een product waar vitamine C in zit het beste meteen opeten, want de hoeveelheid vitamine C zal na verloop van tijd afnemen.

Om je een idee te geven van de hoeveelheden vitamine C in producten, zal ik je enkele cijfers geven. Onthoud dat de ADH 75 mg is.

  • kiwi (75 g) = 59 mg vitamine C
  • 1 sinaasappel (130 g) = 66 mg vitamine C
  • 1 rauwe tomaat (100 g) = 15 mg vitamine C
  • 2 gekookte en geschilde aardappelen (100 g) = 9 mg vitamine C
  • 100 gram rode paprika = 150 mg vitamine C
  • 100 gram groene paprika = 71 mg vitamine C
  • 100 gram gekookte broccoli = 38 mg vitamine C

Het bereiken van de ADH van 75 mg lijkt nu niet zo moeilijk, toch? Over het algemeen zou ik je altijd aanraden om te proberen je voedingsstoffen uit gezonde voeding te halen en niet uit supplementen. De natuurlijke producten hebben zoveel meer te bieden dan alleen de vitamines en het hele pakket gezonde voeding voegt zoveel meer toe op het gebied van algemene gezondheid!

Dus laat het me weten, neem je je vitamine C als supplement? Of streeft je via voeding naar een gezonde opname en voorkom je zo PDS-klachten? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik eet 2 á 3 stukken fruit per dag (vaak ook kiwi) en dagelijks een slaatje bij mijn eten, dus ik denk dat ik wel aan de ADH vitamine C kom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.