Chewing is important
| | | | |

Darmgezondheid FAQ: Waarom is Kauwen Belangrijk?

Heb je er ooit op gelet hoe vaak je kauwt op een hap eten? Merkte je dat je veel of heel weinig kauwde?
Hoe uitgebreid je jouw voedsel kauwt, heeft een grote invloed op het vermogen van je lichaam om het te verteren en de voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Daarbij heeft het ook impact op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel. Dus waarom is kauwen zo belangrijk?

Chewing is important

Het Begint met Speeksel

Alle vertering van voedsel in het lichaam begint in de mond. Zodra we voedsel in onze mond stoppen, komt ons speeksel er mee in contact. Speeksel heeft meerdere eigenschappen die voedsel helpen afbreken.

Speeksel bestaat uit water, elektrolyten (zouten), slijm en enzymen. De enzymen zijn eiwitten die helpen om je voedsel af te breken! Het enzym dat aanwezig is in het speeksel is alfa-amylase dat koolhydraten afbreekt.

Behalve dat, helpt het speeksel om het voedsel te bevochtigen en je mond en tanden gezond te houden.

Zodra het voedsel de maag bereikt, stopt het enzym alfa-amylase met werken. Maagzuur breekt namelijk de functionele delen van het enzym af.

Dus hoe langer je kauwt, hoe langer de enzymen de koolhydraten voor je afbreken. En zo de spijsvertering vergemakkelijken.

Je kunt de afbraak van de koolhydraten thuis ervaren (en proeven). Neem een stuk volkorenbrood, stop het in je mond en begin te kauwen. Blijf kauwen, niet doorslikken. Kauwen totdat het brood zoet begint te smaken. De koolhydraten in brood zijn nu afgebroken tot suiker. Leuk toch?

Vermalen door je Tanden

Een andere factor is de daadwerkelijke afbraak van het voedsel door je tanden. Zoals je waarschijnlijk weet, maakt kauwen voedsel kleiner. En dat is precies wat je nodig hebt voor een goede spijsvertering! Met kauwen maal, breek en snijd je het voedsel in kleinere stukken. Hoe kleiner de stukjes, hoe gemakkelijker ze te verteren zijn.

De manier waarop je lichaam voedsel verteert, is met spijsverteringssappen. Zodra het voedsel vanuit de maag in de dunne darm komt, worden de galzuren toegevoegd voor de spijsvertering. De galzuren beginnen het voedsel af te breken aan de oppervlakken die het kan bereiken. Dus hoe kleiner het voedsel, hoe gemakkelijker de afbraak zal zijn. Dit belast je spijsvertering minder en maximaliseert de hoeveelheid voedingsstoffen die je uit het voedsel krijgt. Dit zal ook het opgeblazen gevoel verminderen wat je na het eten kunt ervaren. Hoe vollediger de spijsvertering, hoe minder voedsel er is voor de bacteriën om af te breken en gas te produceren.

Sneller en Langer Verzadigd

Je eten kauwen kost tijd. Studies hebben aangetoond dat je gevoel van verzadiging over het algemeen merkbaar begint te worden ongeveer 20 minuten nadat we zijn begonnen met eten. Hoe sneller we eten, hoe meer voedsel we tegen die tijd zullen hebben opgegeten! Als je je voedsel goed kauwt, zal de hoeveelheid die je eet voor je je verzadigd voelt, afnemen.

En niet alleen zal het de hoeveelheid die je eet verminderen, maar het zal je ook langer verzadigd houden. Hoe meer aandacht we hebben voor het voedsel dat we eten, hoe langer onze verzadiging zal duren. Je lichaam registreert je voedselinname het beste wanneer alle aandacht naar het voedsel gaat. Als we goed kauwen, betekent dit meestal dat we aandacht hebben voor het voedsel dat we eten.
Wanneer we geen aandacht hebben voor het voedsel dat we eten, wordt kauwen vaak vergeten of ingekort. Dit zal ook leiden tot een snellere terugkeer van een hongerig gevoel.

Hoe Lang Moet je Kauwen?

Dat is allemaal best interessant, toch? Maar hoe lang moet je dan eigenlijk kauwen? Over het algemeen wordt geadviseerd om 20-25x per hap te kauwen. Dat is echt veel! Probeer de hoeveelheid te tellen die je op je eten kauwt bij je volgende maaltijd, en werk dan langzaam omhoog. Voeg gewoon tijdens de volgende maaltijden 5 extra keren kauwen toe aan elke hap en bouw het op tot ongeveer 20-25x per hap.

Zorg ervoor dat je niet een te grote hap neemt, dit zal het moeilijker maken om alles goed te kauwen. En leg je bestek tussen twee happen even neer.

Hier is nog een leuk experiment dat je kunt proberen: neem een hap en begin te kauwen. Blijf gewoon kauwen. Na een tijdje zul je merken dat je mond meer leeg raakt. Je mond heeft natuurlijke mechanismen om het voedsel dat genoeg gekauwd is, naar je keel te bewegen zodat je het kunt doorslikken. Kortom, je lichaam vertelt je wanneer voedsel klein genoeg is gekauwd om te worden ingeslikt. Je moet er gewoon naar luisteren, geweldig toch?

Nu ken je de ins en outs van kauwen. Dus hoe vaak kauw je? En merk je een vermindering van symptomen wanneer je meer kauwt? Laat het me weten!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

    1. Beste Gert, dat klopt inderdaad. Voor de spijsvertering en een verzadigd gevoel is dat minder gunstig. Het kan nuttig zijn om ook de smoothie een beetje te ‘kauwen’. Maar als dit een enkele maaltijd op een dag/in een week is, zal het niet een heel groot verschil maken. Als de vaste maaltijden wel goed gekauwd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.