Waarom Vlees Ongezond is voor je Darmen

Waarom Vlees Ongezond is voor je Darmen
(Last Updated On: maart 2, 2021)

Als je meer van mijn artikelen en recepten op Positive Gut hebt gelezen, is het je misschien opgevallen. Ik gebruik nauwelijks vlees, behalve wat kip, in mijn keuken en recepten. En dit is met een goede reden. Vlees is slecht voor je darmgezondheid en ik zal je vertellen waarom!

In de laatste decennia is de vleesconsumptie enorm toegenomen in de wereld. Als je kijkt naar de cijfers, bedroeg in 1961 de gemiddelde vleesconsumptie per persoon per jaar in Europa 60-80 kg, in 2013 was dit 80-100 kg en het aantal blijft stijgen. Afgezien van het feit dat de vleesindustrie slecht is voor het milieu (het is een van de grootste bijdragers aan klimaatverandering) en (vaak) de dieren die gehouden worden, is deze stijging van de vleesconsumptie ook slecht voor je gezondheid. Een vegetarische dag (of 6 ….) per week is geen slecht idee als je last hebt van darmproblemen!

Vlees Definitie

De vleesconsumptie en het gebruik van vleeswaren in relatie tot gezondheid zijn talloze keren bestudeerd en het heeft er nooit goed uitgezien. Het gebruik van meer dan 500 g rood en bewerkt vlees per week is gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen.

Mensen verwarren rood vlees vaak met vlees dat er rood uitziet. Rood vlees is elke soort vlees van runderen, schapen, geiten en varkens. Zelfs als het er niet rood uitziet, is het dat nog steeds.
Bewerkt vlees is elk type vlees dat in de fabriek is verwerkt. Denk aan worst, hamburgers, gezouten of gerookt vlees en zelfs vlees met kruiden. De verwerking van het vlees kan bijdragen aan het ontstaan van kankerverwekkende stoffen en deze wil je zo min mogelijk in jouw eten!

Vlees en Darmgezondheid

Een van de gezondheidsproblemen is hart-en vaatziekten. Onderzoeken hebben aangetoond dat de consumptie van rood vlees (met name L-carnitine dat aanwezig is in rood vlees en ook energiedrankjes) je darmbacteriën verandert. Deze verandering verhoogt het het risico op hart- en vaatziekten. Afgezien van dat, is aangetoond dat een lagere diversiteit in de darmbacteriën de ontwikkeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS) bevordert.

Een ander gezondheidsprobleem is de ontwikkeling van darmkanker. Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en het ontstaan van darmkanker. Mensen die meer dan 500 g rood vlees en verwerkt vlees per week consumeren, hebben een 20-30% hogere kans om darmkanker te krijgen. De World Health Organisation stelt dat voor elke 50 g rood en bewerkt vlees dat je per dag eet, het risico op darmkanker met 18% verhoogd wordt. Dat is een risico wat het waard is om je vleesinname te verlagen.

Het hebben van een ongebalanceerd en vleesrijk dieet helpt ook ontstekingen in de darm te bevorderen en de diversiteit van uw darmbacteriën te verminderen. Je darmbacteriën helpen je gezond te blijven. Als je hier meer over wilt weten, lees dan verder in mijn artikel over probiotica. Dus als je besluit om vlees te eten, zorg er dan voor dat je ook jouw groenten en / of volkoren granen binnenkrijgt, jouw darmbacteriën zullen je dankbaar zijn!

Ben je op zoek naar gezonde vervangers voor rood vlees en kom je er zelf niet uit? Plan dan een online consult in bij mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist, en ik help je verder met al jouw vragen!

Vlees en Gezondheid

Vlees is een waardevolle bron van alle essentiële aminozuren, ijzer, zink, selenium, vitamine B6, B12 en vitamine D. Sommige van deze voedingsstoffen zijn moeilijker te vinden in grote hoeveelheden in andere producten (vooral B12 en ijzer). Maar als je soms vlees eet en een gezond (meestal vegetarisch) dieet hebt dat bestaat uit fruit, groenten, noten, volle granen, peulvruchten, vis, kip, zuivel en / of kaas en gezonde oliën, kun je zeker een gezond en volwaardig voedingspatroon creëren.
Als je echter besluit om veganistisch te worden, raad ik je aan om advies te vragen bij een geregistreerde diëtist om een gezond en uitgebalanceerd dieet te creëren.

Afgezien van de gezondheidsrisico’s die ik eerder heb genoemd, is vleesconsumptie ook gekoppeld aan een hogere kans op suikerziekte. Maar omdat dat niet noodzakelijk een kwestie van darmgezondheid is, zal ik daar niet verder op ingaan.

Conclusie

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je nooit meer vlees moet eten. Persoonlijk probeer ik het zoveel mogelijk uit mijn dieet te houden. Als ik het wel eet, koop ik een goed biologisch stuk vlees en zorg ik voor een gezond en vezelrijk dieet. Het consumeren van voldoende vezels (die de groei van gezonde bacteriën in je darm bevorderen) en bereiken van een gezond en uitgebalanceerd dieet, is goed voor je gezondheid en je darmen. Mijn advies is om te proberen je vleesinname onder de 500 gram per week te houden. Als je het wel wilt eten, neem dan vis of biologische kip. Het is beter voor je lichaam en beter voor onze planeet.

Als je meer wilt weten over het kiezen van een goed soort vis, lees dan verder in mijn Sushi Recept.

Heb je ooit vegetarische vleesvervangers geprobeerd? Of kook je vegetarisch op je eigen manier? Laat me weten wat jouw ervaring is!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.