Is het nuttig om een weekmenu te volgen tijdens het FODMAP Dieet?

Is het nuttig om een weekmenu te volgen tijdens het FODMAP Dieet?
(Last Updated On: augustus 17, 2020)

Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben regelmatig last van buikklachten. In de afgelopen jaren is het FODMAP-dieet populair geworden, omdat het bij ongeveer 75% van de mensen met PDS de klachten kan helpen verminderen! Dit is geweldig nieuws! Het FODMAP-dieet is een vrij gecompliceerd eliminatiedieet, dus de vraag rijst: ‘Is het nuttig om een weekmenu te volgen tijdens het low FODMAP-dieet?’

FODMAP week menu

Wat is het FODMAP-dieet?

Het FODMAP-dieet is een eliminatiedieet, waarbij je gedurende 4-6 weken het voedsel dat FODMAP’s bevat uit je dieet verwijdert. Als jouw klachten na 4-6 weken niet zijn verbeterd, dan is het FODMAP-dieet niet de oplossing voor jou. Als jouw klachten wel zijn verbeterd, is het tijd om erachter te komen welke FODMAPs de boosdoeners zijn!

De boosdoeners worden geïdentificeerd door de FODMAP-groepen één voor één opnieuw in jouw voeding terug te brengen. En nadat je elke FODMAP-groep opnieuw hebt geprobeerd, weet je welke groepen je PDS-symptomen geven en welke niet!

Als je een meer uitgebreidere uitleg over het FODMAP-dieet wilt lezen, lees dan het artikel dat ik over het FODMAP-dieet schreef.

Wat is de beste manier om het FODMAP-dieet te volgen?

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de beste manier om het FODMAP-dieet te volgen. Deze onderzoeken tonen de beste resultaten op het FODMAP-dieet, wanneer het wordt begeleid door een FODMAP-gespecialiseerde diëtist.

Het is belangrijk dat de diëtist het FODMAP-dieet uitgebreid uitlegt, de bronnen en de informatie verstrekt waarmee je kunt werken en aanvullende persoonlijke vragen beantwoordt. Vooral bij het FODMAP-dieet is het belangrijk om het op jouw wensen af te stemmen. Vanwege het restrictieve karakter van het dieet is het heel gemakkelijk om te weinig vezels, ijzer, B-vitamines en calcium binnen te krijgen. Tekorten aan vitamines en voedingsstoffen kunnen gezondheidsproblemen geven.

De conclusie is dus duidelijk. Als je kunt, volg dan altijd het low FODMAP dieet onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist online (dit kan ik zijn!) of zoek een diëtist bij jou in de buurt (als je in de buurt woont van Krommenie, kan ik dit ook zijn!).

Wil je het FODMAP dieet volgen en ben je op zoek naar een diëtist die je kan helpen? Ik kan je helpen!
Klik op onderstaande link voor mijn online diëtistenpraktijk.

Wat als ik mij een diëtist niet kan veroorloven?

Ik realiseer me dat niet iedereen het zich kan veroorloven om een diëtist te betalen om hen te helpen. Als je krap bij kas zit, wil je het misschien zelf doen met de informatie die je op internet kunt vinden. Dat is waar een weekmenu van pas kan komen!

Wat wellicht handig is om te weten, is dat in Nederland de diëtist binnen de verzekering valt. Hierdoor wordt vrijwel altijd een gedeelte van de dieetzorg vergoed! Check dit bij jouw verzekering als je hier meer informatie over wilt.

Als je het FODMAP-dieet volgt. Zorg er dan voor dat je informatie verzamelt van betrouwbare bronnen. Deze blog (Positive Gut), de website en app van de Monash University zijn zeer goede informatiebronnen en blogs van andere diëtisten zijn ook een geweldige bron van informatie.

Maar als je alles hebt gelezen, hoe ga je het dan toepassen? Dat is waar een weekmenu van pas kan komen!
Een laag FODMAP weekmenu kan een aantal voorbeelddagmenu’s bevatten voor het FODMAP-dieet. Het kan recepten bevatten en bijvoorbeeld laag FODMAP-boodschappenlijstjes. Alles om het volgen van het FODMAP-dieet een beetje makkelijker te maken.

Natuurlijk zal dit maaltijdplan niet zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften, maar het zal een goed voorbeeld zijn van een gezonde laag FODMAP-dag. En misschien is het voldoende om je op weg te helpen.

Heb je het FODMAP-dieet gevolgd? Of ga je het doen? Laat me weten welke bronnen je hebt gebruikt en wat jij het nuttigst vond!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.