Zuurdesembrood is Gezond!

Zuurdesembrood is Gezond!
(Last Updated On: juli 1, 2021)

Als je enkele van mijn recepten hebt gelezen, heb je het misschien gemerkt. Ik ben een ENORME fan van zuurdesembrood. Niet alleen omdat het heerlijk is, maar ook omdat het supergezond is! Lees hier de reden waarom je ook moet switchen naar zuurdesembrood!

Wat is Zuurdesem?

Zuurdesem brood is een traditioneel brood gemaakt van gewone tarwe of een ander graan. Hetgeen dat het anders maakt dan een gewoon brood, is de manier waarop het gemaakt wordt. Een gewoon brood wordt gemaakt met gist waardoor het brood kan rijzen. Maar een zuurdesembrood wordt gemaakt met een zuurdesem starter, dit zijn melkzuurbacteriën, die er voor zorgen dat het brood zal rijzen via fermentatie. Fermentatie is eigenlijk het voorverteren van de koolhydraten in het brood en de bacteriën produceren veel voedingsstoffen tijdens het fermenteren. Deze voedingsstoffen zullen daarna voor jou beschikbaar zijn in het brood! De bacteriën overleven het bakproces niet, maar ze voegen veel gezondheidsvoordelen toe aan het brood!

Vanwege de fermentatie worden veel van de koolhydraten die in het deeg aanwezig zijn, afgebroken en omgezet in zuren. Dit is de reden waarom het brood iets zuriger kan ruiken (en smaken) dan een gewoon brood.
Maar naar mijn mening maakt dit het alleen maar lekkerder!

Ook wordt gedacht dat veel van de darmklachten die mensen ervaren van tarwe en granen, zijn begonnen nadat de traditionele zuurdesem methode is vervangen door de grootschalige snelle gistproductie die tegenwoordig voor de meeste soorten brood wordt gebruikt. Vaak merken mensen dat ze weinig tot geen symptomen hebben als ze overschakelen naar een echt zuurdesembrood.

De Gezondheid van Zuurdesem

De gezondheidsvoordelen van zuurdesembrood beginnen al duidelijk te worden als je naar de ingrediëntenlijst kijkt. Een gewoon brood wordt gemaakt van bloem, water, zout, suiker, gist en tal van additieven om het vers te houden voor langdurige houdbaarheid. Een zuurdesembrood daarentegen wordt gemaakt met bloem, water, zout en een zuurdesem starter. Dat is het!

Verteerbaarheid en FODMAP

Het zuurdesem werkt uitstekend om moeilijk te verteren koolhydraten in de granen af te breken. Deze koolhydraten (inclusief de FODMAP-groep fructanen) kunnen vaak darmklachten veroorzaken bij mensen met een gevoelige darm of het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dus als je zuurdesembrood in plaats van een gewoon brood eet, is dit stukken minder stressvol voor jouw darmen!

Merk je dat jouw darmen reageren op brood of andere graanproducten? Ik kan je helpen om jouw voedselovergevoeligheden te identificeren!
Door het juiste voedsel te elimineren (en in te ruilen voor gezonde en vezelrijke alternatieven!), kan ook JIJ een kalme buik bereiken!
Klik op deze link voor meer informatie over mijn online diëtistenpraktijk, en begin te werken aan je kalme buik!

FODMAP’s zijn fermenteerbare koolhydraten. En zoals gezegd, ze kunnen worden gefermenteerd door zuurdesem. Dit is goed nieuws voor mensen die het FODMAP-dieet volgen! Omdat dit de hoeveelheid FODMAP’s, met name de fructanen, in het brood verlaagt indien het met zuurdesem is bereid.

Dit komt deels omdat de zuurdesem fermentatie meer tijd in beslag neemt (12-48 uur) dan een gewoon gistbrood (30 minuten tot 3 uur), waardoor de zuurdesem (die uit levende bacteriën bestaat) veel van de fructanen afbreekt die aanwezig zijn in de granen.

Omdat de fructanen worden afgebroken, kunnen ze niet meer bijdragen aan het ontstaan van de darmklachten.

Maar onthoud als je het FODMAP-dieet volgt, niet alle fructanen worden met zuurdesem afgebroken. Binnen het dieet zijn er beperkte portiegroottes. Bijvoorbeeld, een zuurdesem speltbrood is laag-FODMAP met 52-82 gram en een tarwe zuurdesembrood met 97 gram. Houd in de gaten dat de hoeveelheid fructanen sterk afhankelijk is van de hoeveelheid tijd die het brood heeft gekregen om te fermenteren. Hoe langer het heeft gefermenteerd, hoe minder fructanen er zijn. Dit kan dus sterk variëren tussen verschillende merken en bakkers.

Het is echter wel slim om volkoren zuurdesembrood te consumeren op binnen het FODMAP-dieet (en elk ander dieet of levensstijl), aangezien volkoren granen een goede bron van vezels, B-vitamines en ijzer zijn.

Op zoek naar meer informatie over gezonde producten voor je darmen? Plan een gratis PDS-klachten evaluatie in, en ik zal je laten zien hoe ik je kan helpen.

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat de consumptie van zuurdesembrood de bifidobacteriën die in jouw darm leven, kunnen laten toenemen. Deze bifidobacteriën zijn gunstig in PDS en produceren geen gas.

Voedingsstoffen

Een zuurdesembrood kiezen boven een gewoon brood kan helpen om jouw vitaminestatus te verbeteren. De bereiding met zuurdesem verbetert eigenlijk het vermogen van jouw lichaam om de aanwezige voedingsstoffen te kunnen opnemen (biologische beschikbaarheid). In vergelijking met een gewoon brood, worden magnesium, zink en ijzer beter door jouw lichaam opgenomen uit een zuurdesembrood. Dit komt doordat fytaat in het graan door de zuurdesem wordt afgebroken. Fytaat vermindert de beschikbaarheid van zink, eiwit en andere voedingsstoffen. Dus hoe minder fytaat er in je brood zit, hoe meer voedingsstoffen je krijgt!

Afgezien daarvan zijn er chemisch actieve stoffen in het zuurdesembrood die je gezondheid helpen verbeteren.

Hoe Koop en Maak je Zuurdesembrood?

Als je niet van bakken houdt of heel weinig ervaring hebt met het maken van brood (zoals ik) is het waarschijnlijk het verstandigst om je zuurdesembrood bij een zuurdesem bakker vandaan te halen. Als je op Google zoekt naar ‘zuurdesembrood’ of ‘zuurdesem bakker’ in de buurt, zal er zeker iets tussen zitten.

Naar mijn persoonlijke mening zal het brood van een bakker altijd beter zijn dan brood uit een supermarkt. Maar supermarkten verkopen soms ook zuurdesembrood. Als je zuurdesembrood uit de supermarkt wilt halen, controleer dan de etiketten om er zeker van te zijn dat er geen gist aan is toegevoegd. Als dat wel zo is, is het meestal geen echt zuurdesembrood dat minstens 12 uur is gefermenteerd!

Ik ben echter nieuwsgierig geworden, over het maken van mijn eigen zuurdesem starter en het zelf bakken van een brood. Als je wilt lezen hoe mijn brood is geworden en welk recept in heb gebruikt, klik dan hier! Jij kunt zelf ook zuurdesembrood maken. Het is niet moeilijk, het vraagt wel wat geduld.

Er zijn wat hulpmiddelen die je nodig hebt voordat je begint met het bakken van het brood. Een goed stuk stof en een keramische of glazen kom zijn voor zover ik heb kunnen ontdekken voldoende. Maar lees altijd van tevoren je recept goed door!

Laat het me weten als je zuurdesembrood hebt gebakken en deel alsjeblieft je ervaring! Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van iedereen!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.